27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Luz Casal: Güçlü olup mücadele ettim

Bir İspanyol rüyası Luz Casal, masal gibi şarkılarını sevenlerine ulaştırmak için çok çetin yollardan geçti. Çocukluk tutkusu müziği milyonlara ulaştırdığında kanserin kıskacına yakalandı. Üç yıl içerisinde iki kez kanser olan sanatçı mikrofonunu asla bırakmadı. Hastalığı yenen diva tüm bu süreci “Hayattaki duruşunu belirlemek zorundasın ben güçlü olmayı seçtim ve mücadele ettim” diyerek özetliyor.

HAKAN VAROL26 Kasım 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Luz Casal: Güçlü olup mücadele ettim

Bugün 18’inci Uluslararası Antalya Piyano Festivali kapsamında Antalya Kültür Merkezi’nde konser veren Luz Casal, siyasi düşüncelerinden sağlık sorunlarına kadar tüm sorularımızı büyük bir içtenlikle cevapladı. Pedro Almodovar’ın Yüksek Topuklar filminin unutulmaz sesi Luz Casal’ı sahnede dinlerken sadeliğinin ihtişamı sizi çok etkileyecek. 

- Luz Casal çok önemli işlere imza attı. Geriye baktığınızda eksikliğini hissettiğiniz bilmediğimiz bir öykü var mı?

Küçük yaşlardan beri ailemle bile müzikle iletişim kurardım. Şarkı söylemek benim için kendimi ifade etmenin bir yoluydu. Dolayısıyla yıllar sonra geriye baktığımda eksiklik değil tutkuyla bağlı olduğum işi yapıyor olduğum, insanlar tarafından beğenildiğim, ödüllerle dolu uzun ve başarılı bir kariyere sahip olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. 

KANSERDEN KORKMADIM

- Sahneniz, tarzınız, kıyafetiniz sade... Böyle kişilerin özel yaşamlarında daha tersi olduğunu gözlemliyoruz. Siz de nasıl?

Benim için sahnede sesimle bir dünya kurmak önemli o nedenle kıyafetim, saçım öncelik değil sade olmayı ve insanlarla iletişimime odaklanmayı tercih ediyorum. Özel hayatımda da tercihim bu şekilde.

- İki kez kanseri yendiniz, bu süreçte en çok neyden korktunuz?

Üç yıl arayla iki kez kanserle yüz yüze geldim. Aslında korkmadım sadece yapılması gerekenleri yaptım. O zamanlardan çok şey öğrendim. Ben güçlü olmayı seçtim, mücadele ettim. 

HAYATI OLDUĞU GİBİ KABUL ETTİM

- Bazen hepimiz çok hoyrat yaşıyoruz siz yaşamın başka bir yüzünü gördünüz, sağlık sorunu olmayan insanlar neyi gözden kaçırıyor, sizce neyi ıskalıyor?

Artık küçük şeyleri kendime dert etmiyorum. Sadece yaşamın tadına varmaya çalışıyorum. Duygularımı özellikle sevgimi göstermekten çekinmiyorum ve hayatı olduğu gibi kabul ediyorum.

- Türk müzisyenlerden kimleri tanıyorsunuz?

Sezen Aksu ile bir İstanbul seyahatimde taksicinin radyoda açtığı bir şarkı aracılığıyla tanıştım. Israrla dinlememi istemişti. O güzel tesadüf ile Aksu’yu tanıma şansım oldu. Birçok albümünü aldım. Gerçekten duygulara hitap eden evrensel bir müziği var. Ama henüz yüz yüze tanışmadım.

- Siyasi fikrinizi açıklamaktan çekinmediğinizi biliyorum. Dünyadaki yükselen ırkçı politika sizi korkutuyor mu?

İnsanlara ve insanlıkla ilgili sorunlara karşı çok hassasım. Dünya büyük acılardan trajedilerden sonra bile kendini yeniliyor bunların dönüşüm sancıları olduğuna inanıyorum ve tekrar huzuru yakalayacağımızı düşünüyorum. 

- İsminizin anlamı gibi ışık gibisiniz. Bu ışık bir gün sahnede parlamak istemez ise en çok nasıl hatırlanmak istersiniz?

Şarkılarımla hatırlanmak isterim çünkü söylediğim her şarkıda, sesimde kendi duygularım yaşadıklarım ve tecrübelerim gizli.

KONUŞMAYI PEK SEVMEM

- Sizi daha önce izledim. Tüm izleyicileri büyülüyor gibisiniz bu deneyimi nasıl yaşatıyorsunuz?

Sahneye çıktığımda, müzik başladığında sadece o anı yaşıyorum. Çok fazla konuşmayı seven birisi değilim müzik benim için iletişim kurmamın en önemli yolu. Sahnede kendimi çok güçlü hissediyorum. Şarkı söylemek beni var ediyor. Aramızda oluşan büyünün nedeni bu…

- Chante Dalida albümünüz için neler söylersiniz?

Dalida kendisinden sonra gelen kadın şarkıcılar için bir yol açtı. Dalida’nin repertuvarı o kadar geniş ki, herhangi bir şarkıcının karakteriyle uyum sağlamayacak bir şarkı olmaması nerdeyse imkânsız. Onun bütün sanat hayatı boyunca sayısız başarı kazanarak yaptıklarına ki ona kadar hiçbir kadın bu başarıları kazanamamıştı, bir teşekkür olarak bu albümü ona adamaya karar verdim. Albümdeki şarkıları onun kişisel yönlerini sanki bir biyografik portreymiş gibi anlatan şarkılardan ve ayrıca onun mesleki hayatının farklı aşamalarını temsil eden şarkılardan seçtim. Albümün içinde çok özel bir şarkı var ki bu; A mi manera/ My way / Benim Yolum.