29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Tarih hırsızlığı sona erdi

Batı merkezli yazılan tarihin neredeyse yok saydığı, 200 yıldır üzerine tek bir araştırma bile yapmadığı, ‘klasik’ ve ‘klasik’ sonrası diyerek iki dönemde kısıtladığı kadim İslam düşünce tarihine vefa borcu ödeniyor. İslam Düşünce Atlası Projesi’nin koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer’in de dediği gibi yıllardır süren ‘tarih hırsızlığı’ sona erdi.

BÜŞRA UĞRAŞ19 Kasım 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Tarih hırsızlığı sona erdi

İlmî Etüdler Derneği (İLEM) tarafından, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer koordinatörlüğünde hazırlanan İslam Düşünce Atlası projesi tamamlandı. Üç yıl süren çalışmalar sonunda ortaya çıkan ve okuyucusuna kavuşmaya hazır olan üç ciltlik İslam Düşünce Atlası tarihî-kültürel hafızamıza süreklilik kazandıracak dönemlendirme teklifi ve önerdiği kapsamlı ilişkiler mantığı ile İslam düşünce tarihine yepyeni ve farklı bir bakış açısı sunuyor. “Parçaları Yeniden Birleştir ve Küreyi Keşfet” sloganıyla tanıtılan eser, 14 asırlık İslam düşünce tarihinin yeniden dönemlendirilmesi ve fikir tarihinin mekânlar bağlamında yeniden değerlendirilmesi fikri ile ortaya çıktı. Türkiye’nin önde gelen İslam düşünce tarihi araştırmacıları, tasarım uzmanları, yazılımcılar ve harita mühendislerinin ortak çalışması sonucunda ortaya çıkan projeden öğreneceğimiz çok şey var… 

PARÇALARI BİRLEŞTİR VE KÜREYİ KEŞFET

Batı merkezli tarih yazıcılığının İslam medeniyeti ve tarihini eksik ifade ettiği aşikar. Oysa bu toprakların ve üzerinde filizlenen medeniyetleri öğrenmek bizim için çok önemli. Uzun yıllar, ince ince işlenerek hazırlanan üç ciltlik İslam Düşünce Atlası ve açılan www.islamdusunceatlasi.org sitesi ile 200 yıldır yok sayılan İslam Düşünce Tarihi araştırmalarına hak ettiği önem verilmeye başlandı. İLEM ve Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile hayata geçen projenin tanıtım toplantısında etkileyici bir konuşma yapan Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer, yaklaşık on dört asırlık İslam düşünce tarihinin ‘Klasik Dönem’ ve ‘Klasik Sonrası Dönem’ şeklinde iki ayrı evre içerisinde değerlendirilmesinin eksik sonuçlara sebebiyet verdiğini vurguladı. Sözlerine “Uzun zamansal süreçlerle ilgili bu türden dönemlerin yokluğu; durağan, değişmez ve tekdüze tarih anlayışı, genel anlamda dönemlerin yanlış değerlendirilmesine neden oluyor. Bu durum, aynı zamanda Jack Goody’nin ifadesiyle ‘Tarih hırsızlığı’dır. Birbirinden farklı zamansal evreleri tekdüze bir biçimde genellemek, tüm farklılıkların yutularak, tarihsel idrakin dışına alınmasına neden olur. İslam Düşünce Tarihi yazımı tam da bu türden bir tarih hırsızlığıyla maluldür. Neredeyse mevcut dönemlendirmelerin tamamının İslam düşünce tarihini biri beş asırlık (7-11’inci yüzyıllar) diğeri ise sekiz asırlık (12-20’inci yüzyıllar) tekdüze iki ayrı blok halinde değerlendirmesi, bu tespiti haklı çıkaran bir yöne sahip. Düşünebiliyor musunuz, İslam Düşünce Tarihi’nde ilk 600 yıla dair pek çok çalışma varken son 800 sene ile ilgili tam 200 yıldır tek bir araştırma yazısı bile yok! Biz bu çalışma ile Klasik Dönem, Yenilenme Dönemi, Muhasebe Dönemi ve Arayışlar Dönemi ana başlıkları altında yedi alt dönem tasnifi gerçekleştirdik ve her bir dönemi, bulundukları ve yayıldıkları coğrafyalar ile birlikte değerlendirdik. Şimdiye kadar yapılan pek çok tarih değerlendirmesinden de İslam Düşünce Tarihi’ni farklı olarak mekânsız tarih ve tarihsiz mekân değerlendirmesinin eksikliğinden arındırdığımızı düşünüyoruz” diye devam etti. 

MEDENİYETİN İHYASINDA MANEVİ İKLİM  

İslam Düşünce Atlası Projesi tanıtım toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman, bu toprakların ve medeniyetin öğrenilmesinin ve içselleştirilmesinin şart olduğunu vurguladı ve “Dünyanın iyiliği için Türkiye derken, bunun hem maddi hem de manevi bir iklim oluşturmak anlamına geldiğini ifade ediyoruz. Böyle çalışmalar, medeniyetimizin ihyasıdır. Yaygınlaştırılması için biz de elimizden gelen ihtimamı göstereceğiz” diye ekledi. Projenin hayata geçirilmesi konusunda en büyük destek ise Konya Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek Konya’nın binlerce fikir ve medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak projeyse destek vermekten onur duyduklarını belirtti. 

‘ÇÖKÜŞ DÖNEMİ’ İFADESİ KABUL EDİLEMEZ

İslam Düşünce Atlası ve web sitesi ile ilgili görüşlerini aktaran Proje Danışmanı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, “Büyük ölçüde oryantalistlerin insafsız ve haksız bir şekilde savundukları İslam düşüncesindeki çöküş ve gerileme yakıştırmasının yanlış olduğu bugün çok daha iyi anlaşılmakta. Bu çalışma sayesinde, her seviyeden okuyucu ve internet kullanıcısı, Müslümanların tarih boyu üretmiş olduğu düşünce ve kültür birikiminin önemli bir kısmına, anlaşılabilir ve en önemlisi zamansal bir kopukluğa uğramadan, mekânsal ilişkileri de tayin etme imkânı veren kapsamlı bir altyapıya sahip olabilecek” şeklinde konuştu.

İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİ İÇİN BİR MİLAT

İlmî Etüdler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Süleyman Güder, üç yıllık yoğun ve titiz çalışmalarla ve saygın bir kadroyla yürüttükleri İslam Düşünce Atlası Projesi’nin tarih ve düşünce araştırmaları için bir milat kabul edilebileceğini söyledi. Bu proje sonucunda İslam düşünce tarihine yeni bir bakış getiren üç ciltlik bir eserin neşredildiğini, görsel zenginlikte, interaktif ve açık erişimli bir web sitesi ile de bu bilgilere herkesin erişiminin sağlandığını söyledi.