27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Tepeler: İyi bir sofra davetkâr olmalı

Küçük yaşlarda başlayan merakını 22 yıldır hayata aktaran Meltem Bayazıt Tepeler, KM Events firması ile farklıklar oluşturuyor. İyi bir sofranın amacını hatırlatmasına ve davetkar olmasına vurgu yapan Tepeler, Ramazan sofralarının ise geleneksel durmasına ve samimi görünmesine dikkat çekiyor.

GİZEM TÜMBAY KOÇAK 4 Haziran 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Tepeler: İyi bir sofra davetkâr olmalı

Babasının eski Deniz Kuvvetleri Komutanı olması nedeniyle küçük yaşlardan itibaren önemli davetlere ev sahipliği yapan KM Events markasının sahibi Meltem Bayazıt Tepeler, sofra sanatının içinde doğduğunu söylüyor. Geçtiğimiz günlerde Çırağan Sarayı’nda Sofralar sergisiyle sofra sanatının önemine dikkat çeken ve George Bush, Berlusconi, Tony Blair, Papa VI. Benedict, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan gibi birçok önemli isme sofralar hazırlayan Tepeler, “Kozalak ve kuru dallarla, bardak mumlarla bile muhteşem güzellikler oluşturabilirsiniz” diyor.

Sizce iyi bir sofra nasıl olmalı?

Kutlamalarımızı, şenliklerimizi, özel günlerimizi hatta ölümlerimizi bile sofra ritüeli ile hatırlıyoruz. İşte bu yüzden sofra öncelikle amacına uygun hazırlanmalı. Kahvaltı sofrası farklı, akşam yemeği sofrası farklı olmalı… İyi bir sofra, amacını hatırlatmalı, davetkâr olmalı, özenilmiş durmalı her şeyden önce.

Ramazan sofraları için neler söylersiniz? 

Ramazan sofrası samimi görünmeli, geleneksel durmalı, lezzetli olmalı… Şatafata gerek yok, sadelikle ama sıhhatli ve sunumu şık yiyeceklerle donatılmalı. Geleneksel temalar taşıyan aksesuarlar ile de zenginleştirilmeli.

Bir sofranın olmazsa olmazları neler? 

Çatal ve bıçakların doğru yerlere yerleştirilip, bardakların doğru düzende sunulması bile sofrayı güzelleştiren ve önemseten bir etken… Sofrada kullanılan renk ve objelerin uyumu, masa örtüsü ve peçetelerin özeni, çiçek ve aksesuar düzenlemeleri ve tüm unsurların sofranın konseptine uyması çok önemli.

Nelere dikkat edilmeli? 

Sofra davetlileri çağırmalı, samimi ve özenli olmalı… İllaki pahalı objelere gerek yok. Bazen çiçek yaprakları, birkaç bardak mum da davetlinize ne kadar özendiğinizi hissettirir. 

Uygun maliyetle iyi sofra hazırlanır mı?

Tabii ki. Örneğin kışın, sokaklarda rastlayacağınız kozalak ve kuru dallarla, bardak mumlarla bile muhteşem güzellikler oluşturabilirsiniz. Yazın istiridyeler ve deniz kabuklarından, bir bardak deniz kumundan harika yaz sofraları hazırlamak mümkün… 

Sizi bu sanata yönlendiren ne oldu?

Babamın eski Deniz Kuvvetleri Komutanı olması nedeniyle, çok küçük yaşlardan itibaren önemli davetlere evimizde ev sahipliği yaptık. Bu sanat benim için çok küçük yaşlardan itibaren içinde doğduğum bir olgu. Hayal gücümle birleşince de düğün ve davet firmam KM Events ile 22 yıldır davetlere, VIP misafirlere ve düğünlere sofralar hazırlıyorum.

Peki, kimlere sofra kurdunuz?

George Bush, Berlusconi, Tony Blair, Aliyev, Chirac, Schroeder, Condoleezza Rice, Papa VI. Benedict, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Necdet Sezer ve daha nice ünlü ve önemli isim…

Sofralar sergisinde neler var?

Sofra tasarım sanatının ülkemizde önemsenmesini amaçlıyorum. Bu sergiyi sofra hazırlanırken hayal gücünün nasıl öne çıkabileceğini göstermek amacıyla hazırladım. Çırağan Sarayı, Anatoli, Kütahya Porselen gibi birçok markaya sofralar hazırladım.