29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Yatay mimaride örnek şehir

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya’da uyguladıkları kat sınırlaması ile depreme en hazır şehirlerden biri olduklarını söylüyor. Şehrin yatay mimari anlayışı ile dizayn edildiğini vurgulayan Başkan Toçoğlu, Sakarya’nın kendine özgü bir mimari tarz ile geliştiğini anlattı.

27 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Yatay mimaride örnek şehir

1999 depreminden en çok etkilenen şehirlerden biri Sakarya idi. O dönemde yaşanan büyük acıları üzüntüyle anan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Star Pazar’a yaptığı açıklamada bu acılardan şehir yapılanması anlamında büyük dersler çıkardıklarını vurguladı. Toçoğlu, “99 depreminde can ve mal kayıpları yaşadık. Biz bu depremden gereken dersi şehir olarak çıkarttık ve depreme en büyük hazırlığın sağlam zeminlerde sağlam yapılar inşa etmek olduğuna inandık. Öncelikli olarak güvenli bölgelerde yeni konutlar inşa edildi. Kat sınırlaması uyguladık. Şu anda Sakarya’da 3 kat sınırımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız da yüksek katlı binaların bizim şehircilik anlayışımızla, medeniyet tasavvurumuzla çok uyumlu olmadığını ifade ediyorlar. Bizde şehrimizde yatay mimari anlayışıyla hareket ediyoruz ve bundan asla taviz vermiyoruz” diyor. 

TÜRKİYE'NİN ÖRNEK ŞEHRİ

“Sakarya’da insanlar göğü görebiliyor, toprakla temas ediyor” diyen Başkan Toçoğlu, şehir dizaynında benimsedikleri yatay mimari ile estetik açıdan Türkiye’nin örnek şehirlerinden biri olduklarını söylüyor. Topçuoğlu sözlerine “Hamdolsun Sakarya’da yatay mimari estetik açıdan çok farklı bir şehircilik anlayışının doğmasına imkan tanıdı. Şehrimize gelenler Sakarya’nın kendine has gelişen mimari tarzını takdir ediyor. Bu mimari yapılanma, hem depreme hazırlık hem sağlam yapılar hem de estetik bir şehir anlayışının tezahürüdür. Bu konuda hamdolsun şehrimizde tam anlamıyla bir uyum var. Vatandaşlarımız da yatay mimariye sahip çıktılar” diye devam ediyor.

AKOM GÖREVE HAZIR

Deprem konusunda dersini alan ve bu konuda gerekli önlemleri en üst seviyede alan Sakarya itfaiye teşkilatlanmasına da çok önem veriyor. Depreme hazırlık konusunda yapılan yatırımlardan söz eden Başkan Toçoğlu: İtfaiye teşkilatımıza modern bir bina inşa ettik. İlçelerimize itfaiye merkezleri kurduk. Sakarya’nın ilk Afet Koordinasyon Merkezi’ni hizmete aldık. Merkezimizi dokuz şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak inşa ettik. AKOM’da bulunan dev ekranımızla da şehrimizin önemli kavşak noktalarını anlık olarak takip ediyoruz. AKOM’u kesintisiz enerji ve haberleşme olacak şekilde tasarladık. Yemekhane ve yatakhane de merkezimizde bulunuyor.