28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Yoldan Çıkan Oyun

Yoldan Çıkan Oyun ismi itibari ile bir hayli dikkat çekiyor. Gördüğü yoğun ilgi, tiyatroyu üçüncü sezonunda yine sahneye davet etti ancak oyunun başarısının arkasındaki sır, popüler oyuncuları mı yoksa uyarlama senaryosu mu?

HAKAN VAROL22 Ekim 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Yoldan Çıkan Oyun

İki yıl önce ilk kez perde diyen Yoldan Çıkan Oyun isimli tiyatro ilk günden bu yana izleyici tarafından büyük ilgi görüyor. Öyle ki oyun geçen yıl Afife Tiyatro Ödülleri’nde ‘En İyi Komedi’ dalında Haldun Dormen Özel Ödülü’nü kazandı. Burada sorulması gereken bir oyunu başarıya taşıyan popüler isimlerin reklam gücümü yoksa iyi olan her yerde kendini zirveye taşır mı? Yoldan Çıkan Oyun’un oyuncu kadrosu tam anlamıyla yıldızlar geçidiydi. Yalan Dünya’dan tanıdığımız bir çok isim yer alıyordu. Durum böyle olunca oyuncuların yakın takipçileri uzun süre sahneleri doldurdu. 

DİNMEYEN KAHKAHALAR 

Oyunun yüksek temposu bir an olsun düşmeden devam ediyor. Bu harekette oyuncuların yüksek performansları izleyicide bitmek bilmez bir kahkahaya bıraktı. Kimi zaman oyuncular izleyicilerin gülmesinin bitmesini bekledi. Kimi izleyiciler öyle güldüler ki replikler bazen duyulmadı. 

KÜÇÜKÇAĞLAYAN AYRILDI 

Buraya kadar her şey çok güzel ancak bu yıl da devam eden oyun için izleyicileri kimi farklılıklar bekliyor. Oyunda bu sezon Bartu Küçükçağlayan yerine Haki Biçici, Güliz Gençoğlu yerine Pelin Ermiş, Kemal Kayaoğlu yerine ise Baran Güler’in dahil olduğu yeni kadrosuyla izleyicilerle buluşacak. Geçtiğimiz yıl, Direklerarası Seyirci Ödülleri’nde En İyi Ensemble ödülüne de layık görülen, Zorlu PSM prodüksiyonu ve Talimhane Tiyatrosu işbirliğiyle sahneye konan oyun, merak edilen bu genç kadrosu ile yine aynı başarıyı yakalayacak mı?

HAREKETLİ DEKORLAR

Her oyundan çıktıktan sonra kendime şu soruyu sorarım. Bu oyunu başka oyunculardan izleseydim aynı zevki alabilir miyim? Bu sefer benim gibi düşünenler için bu sorumuzu karşılayacak bir tablo çıkıyor önümüze. 

İlk kez 2014 yılında Londra’da West End Duchess Theater’da Mischief Theater topluluğu tarafından sahneye konan, Mehmet Ergen’in çevirisiyle Türkçeleşen Yoldan Çıkan Oyun keskin bir matematiğe sahip. Hızlı akış içerisinde bir saniyenin bile önemli olduğu ve dekorların sürekli hareket etmesi ile iyice hareketlenen sahnesinde oyun adeta bir ringe dönüşüyor. 

POPÜLER İSİMLERİN ETKİSİ 

Oyunun orijinali de ülkesinde birçok başarılı ödülü kucakladı. Türkiye’de tablo böyleydi. Kuvvetli reklam çalışması, yönetmenin ince hesabı ve oyuncuların deneyimi ve popüleritesi oyunu kuvvetli ödüllere ve daha da önemlisi sürekli dolup taşan sahnesinde taçlandırdı. Şimdi merak ettiğim çok önemli bir nokta var. Oyunlar da kimi zaman popüler kişilerin garantisinden yararlanırlar. Egemen olan popüler kültür televizyon ile evimize taşınırken kimi izleyici de ekranlardan gördüğü isimleri gerçek sahne de görmeyi tercih ediyor. Yoldan Çıkan Oyun bu zamana kadar hep başarılı bir ivme gösterdi. Bakalım oyun bundan sonra daha az tanınmış olan yeni oyuncu kadrosu ile yine aynı başarıyı gösterebilecek mi? Senaryo, yönetmen ve oyuncunun gücü popüler kültürün baskısından kurtulacak mı?

Künye

Yazan: Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields Çeviren: Mehmet Ergen

Yöneten: Lerzan Pamir Oyuncular: Sarp Apak,Öner Erkan, Defne Koldaş, Pelin Ermiş, Haki Biçici, Baran Güler, Kubilay Çamlıdağ, Gökçen Gökçebağ