27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Yüzmek benim için özgürlük demek...

Bu yıl uluslararası statü kazanan Su Sporları Festivali 8-9 Eylül tarihleri arasında Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nda gerçekleşecek. Festival’in en özel konukları yurtiçi ve yurtdışında büyük başarılara imza atan iki özel sporcu Muammer Can Demirci ve Beytullah Eroğlu ile yüzücülüğü ve Su Sporları Festivali’ni konuştuk.

9 Eylül 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Yüzmek benim için özgürlük demek...

Spor İstanbul’un, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü ve ilgili 6 federasyonla işbirliği içerisinde bu yıl 4. kez düzenlediği Uluslararası Su Sporları Festivali İstanbul, 8-9 Eylül tarihleri arasında Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nda gerçekleştiriliyor. “Suya, Spora Dokun!” sloganıyla düzenlenen Festivalin en özel konukları ise yurtiçi ve yurtdışında büyük başarılara imza atan iki özel sporcu Muammer Can Demirci ve Beytullah Eroğlu.

FESTİVALİN ÖZEL SPORCULARI

Boğaz’ı geçen ilk otizmli sporcu olan Muammer Can Demirci kilo vermek için başladığı yüzme sporunda 2014’ten bu yana çok sayıda şampiyonluk kazandı. 2014 yılında Çek Cumhuriyeti’nde Avrupa ikincisi ve 2016 Yılında İtalya’da Avrupa üçüncüsü olan Demirci, 2017 yılında Yunanistan’da yapılan IPC Yüzme yarışlarında 5 Altın Madalya, 2017 ve 2018 Türkiye Yüzme şampiyonasında da beş 5 Türkiye Birinciliği aldı. İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nı geçerek Boğaz’ı yüzerek geçen ilk özel sporcu olarak adını tarihe yazdırdı. Toplamda 100 üzerinde madalyası olan Demirci, “100’ün üzerinde madalya alan başarılı bir sporcusunuz yüzmek sizin için ne ifade ediyor? Sadece bir spor dalı mı?” şeklindeki soruma “Yüzmek benim için özgürlük demek. Suyun içinde rahatlıyorum, enerjimi boşaltıyorum, daha mutlu oluyorum. Yüzmediğim günler bir eksiklik hissediyorum. Suyun dışındayken kimi zaman sesten, kimi zaman kalabalıktan kimi zaman garip kokulardan rahatsız olurum. Fakat suyun içindeyken her şeyden uzak olduğum için istediğim gibi eğlenebiliyorum. Su beni mutlu ediyor, suda sevmediğim tek şey var oda deniz anaları.” şeklinde cevap veriyor. 

Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçen Can Demirci’nin Boğaz’da yüzmesi hiç kolay olmamış. 

BOĞAZ’I DA ENGELLERİ DE AŞTI

Şöyle anlatıyor o tecrübesini: “İstanbul Boğazı’nı üç yıldır geçmek istiyordum fakat her yıl otizmli olduğum için önüme engeller çıkartılıyordu, dilekçe vermemize normal katılım koşullarını kabul edip girmek istememize rağmen her defasında yarışmaya katılmamız engellendi. 2018 yılında Ceyda Düvenci, Bülent Şakrak, Haluk Levent ve Cumhurbaşkanımızın kızı sayın Sümeyye Erdoğan’ın destekleriyle Spor Bakanımız bana kefil oldu ve benim gibi otizmli takım arkadaşım Melih Onur Sırlak’la beraber İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçtik. Beni motive eden ve destekleyen babamdı, benim önüme çıkan engellerin tümüyle savaşan kahramanımdır. Hayatın her yerinde ben ve benim gibi bireylere insanlar ikinci sınıf insan muamelesi yapmaktadır. Babam bunlarla mücadele ederken ben de ne kadar haklı olduğunu ispatlıyorum. Benim görevim benim gibi özel bireylerin imkân verildiğinde neler yapacaklarını göstermek.

Uluslararası İstanbul Su Sporları Festivali’nde yarışacak isimlerden biri de İstanbul Büyükşehir Belediyespor sporcusu Beytullah Eroğlu. 23 yaşındaki paralimpik yüzücü Beyzullah, doktorların gelişebilmesi için spor yapmasını tavsiye etmesi üzerine yüzmeye başladı. İlk yarışını 10 yaşında kazandı. 2010 yılında, 15 yaşındayken milli takıma seçildi. 2011 yılında Berlin’deki Avrupa Şampiyonası’nda 50 metre kelebekte altın, 200 metre karışıkta gümüş madalya kazandı. 2012 ve 2016 Paralimpik Oyunları’na katıldı. Dünya ve Avrupa’da birçok kez kürsüye çıktı. Meksika’daki Bedensel Engelliler Dünya Yüzme Şampiyonası’nda 50 metre kelebekte altın, 50 metre sırtüstünde bronz madalya kazanarak Türkiye’nin yüzmedeki ilk dünya şampiyonu olarak görmüş oldu. İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’na devam eden Beytullah Eroğlu’nun en büyük hedefi, kariyerinde ulaşamadığı tek madalya olan Paralimpik Şampiyonluğunu 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda almak.

Sporun başkenti İstanbul

18 yılın verdiği emekler sonucunda Dünya şampiyonu olduğunu anlatan Eroğlu, “Şampiyonluklar birdenbire gelmiyor. Her gün çift antrenman bazen günde üç antrenman yaptığımız olur. Binlerce hatta yüzlerce kişinin burada emeği geçmiştir. Bunda en büyük faktörün ailem olduğunu düşünüyorum sonra da antrenörlerimin çok büyük özveri ve emeği var.” diyor. “İstanbul’u çocukluğumdan beri çok sevmişimdir. Zorlukları var evet ama bunlara rağmen sporun başkenti İstanbul’dur, bütün olanaklar İstanbul’da var. Bunun için geldim buraya.” şeklinde konuşan Eroğlu, Su Sporları Festivali hakkında ise şunları söylüyor: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul, İstanbul’un spor konusunda en büyük şansı. 4. Uluslararası Su Sporları Festivali de İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul’un yaptığı bir organizasyon. Bu festivalde extreme su sporları gösterileri, yarışmalar, deniz üstü eğlenceleri ile hem sporcuları hem İstanbullular mutlu olacak.