27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

AB dürüst değil

AB Üyesi Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szıjjarto AB’nin Türkiye aleyhtarlığına tepki gösterdi. Szıjjarto: Avrupa Türkiye’ye saygı duymalı. Türkiye’nin güvenliğini rencide ederseniz kendi güvenliğinizden yoksun kalırsınız.

KEMAL GÜMÜŞ18 Temmuz 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
AB dürüst değil

Türkiye’ye saldırı yapanları terörist görecek kadar Türkiye ile dayanışma içinde değiller. Türkiye hakkında dürüst değiller. Terör örgütü terör örgütüdür. Bir de bunu terör olarak görmediği için onları kınıyorum.”

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szıjjarto’dan AB’ye Türkiye ayarı... Szıjjarto Başkenti Budapeşte’de Türk gazetecilerle yaptığı toplantıda Avrupa Birliğine verdi veriştirdi. 

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, HIPA Başkanı Robert Esik, Eximbank Başkanı Zoltan Urban, MNKH Başkanı Olah Zsanett Ducsai ile Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat ile bir araya geldi. Macar heyetle ikili görüşmelerin ardından gazetecilerle bir araya gelen Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto önemli açıklamalar yaptı.

AB TÜRKİYE’YE VERDiĞi SÖZLERİ TUTSUN

Avrupa Birliği’nden Türkiye hakkında gelen hiçbir olumsuz girişime Macaristan’ın  imza atmadığını kaydeden Szıjjarto şunları söyledi: “BM’nin insan hakları komisyonunun üyesiyiz. Orada bile Türkiye aleyhine yayınlanan hiçbir şeye imza koymuyorum. Yayınlanmaması için de elimden geleni yapıyorum. Biz diyoruz ki AB mültecilerle ilgili parayı tamamen ödesin. 3 milyar Euro söz verdik ödesinler. Bundan sonra Türkiye hakkında negatif hiçbir şey söylemesinler. AB Türkiye’ye karşı saygısızlık yaptı. Vizesiz seyahatle mültecilerin durumu ortak bir konu. Biz dedik ki Türkleri vize olayında kandırmayın. Ama üzgünüz söz verdiler fakat yerine getirmediler.”

AB’NİN TERÖRE DESTEK VERMESİNİ KINIYORUM

Türkiye ile Macaristan’ın siyasi ve ticari ilişkilerinin temelinde samimiyet ve güven olduğunu belirten Szıjjarto, “İki ülkenin yaklaşık 3 milyar dolarlık ticaret hacmi var. 5 milyar dolara çıkarmak için çalışıyoruz. Burada su sektörü ve savunma sektörü ve tarım, enerji konusunda iyi hareket edersek 5 milyar dolara rahatlıkla erişiriz. Ekonomik olarak değil, politik olarak da birlikte hareket ediyoruz. Stratejik ortağız. Avrupa Türkiye’ye saygı duymalı. Avrupa’nın Türkiye hakkında yaptığı açıklamaları ve tavrı tasvip etmiyoruz. Türkiye ile AB arsında yeni bir stratejik anlaşma yapılmasını istiyoruz. Türkiye’deki, politik durumu önemsiyoruz. Türkiye inişli çıkışlı olursa mülteciler AB’ye hareket eder. O zaman AB zor durumda kalır. Türkiye’nin siyasi durumu güçlü ise Avrupa da bundan çıkar sağlar. Macaristan olarak Avrupa devletlerinin Türkiye hakkında neden negatif tavır aldıklarını anlamıyoruz. Türkiye’nin güvenliğini rencide ederseniz kendi güvenliğinizden yoksun kalırsınız. Macaristan da AB’nin Türkiye ile arasındaki ilişkinin iyi olması içi elinden gelen gayreti gösterecek” dedi.

DARBE GECESİ UÇAKTAYDIM 

“Ben tam uçaktaydım darbe olduğu zaman. İner inmez Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradım. Bir an önce konuşmak istedim. Sadece bilmek istedim iyi mi diye? Ben Türkiye konusunda çekimser değilim. Türkiye yanlısıyım ama bunun kişisel nedenleri var gerçekçiliğin dışında. Sizin Dışişleri bakanınızla çok iyi arkadaşlığım var. Burada karşılıklı oturduğumuz Adnan Polat bey de o ilişkimizi iyi biliyor. Ben düşmanlarımla yemek yemiyorum.” 

AB DARBECİLERİ KORUYOR

“İstikrarın çok önemli olduğunu biliyoruz. Bazı ülkeler var Avrupa’da Türkiye’yi devamlı eleştiriyorlar. Her platformda eleştiren ülkeler var. Bu dayanılmaz bir durum. Bazı AB ülkeleri Türkiye’de darbe yapanları korumaya çalışıyor. Onu yapacaklarına darbe girişimini kınasalar daha iyi yaparlar. Batı Avrupa ülkelerine esir olan politik durum bunu yaptırıyor. Onlara kim saldırırsa onları terör örgütü olarak görüyorlar. O kadar dayanışma içinde değiller. Türkiye’ye saldırı yapanları terörist görecek kadar Türkiye ile dayanışma içinde değiller. Türkiye hakkında dürüst değiller. Bence önemli birkaç ülke iç siyaset nedeniyle Türkiye’yi eleştiriyorlar. Bazı Avrupa ülkeleri evlerinde zayıf. Bu evdeki zayıflıklarını gidermek için Türkiye’yi eleştiriyorlar. Bu sayede de halklarına kendilerini güçlü gösteriyorlar. Terör örgütü terör örgütüdür. Bir de bunu terör olarak görmediği için onları kınıyorum.”

AB’DE REFORM DÖNEMİ GERİDE KALDI

“AB’de çok önemli devrimler reformlar geride kaldı. Brüksel’deki kararlar AB’nin ileri gitmesini engelliyor biz AB’nin çok değişmesi gerektiğine inanıyoruz. Eğer değişmezse rekabet gücünü kaybedecek. AB’den yanayız ama güçlü eleştiriyi de yapıyoruz. Bu eleştirilerin pozitif sonuçları olacağına inanıyoruz. Brüksel’dekilerin düşünceleri AB’nin gelişmesini önlüyor. Teknokrat rolleri var ama siyaset de yapmak istiyorlar”

RADİKAL KARARLARLA İFLASTAN KURTULDUK

 “2010 yılında iflasın eşiğinde olan bir ülkeydik. 8 yıllık sosyalist hükümetin ardından bu ülkede 10 milyonluk nüfustan sadece 1 milyon 800 bin kişi vergi veriyordu. İşsizlik oranı yüzde 12,5’tu. Devlet borcu da yüzde 85’ti. Bütçe açığı yüzde 7 idi. Radikal bir ekonomi politikası uygulamamız gerekiyordu. Geleneksel ekonomik yoldan gittiğimiz zaman hiçbir şey olmayacaktı yine aynı yoldan devam edecektik. Avrupa’nın en az kurumlar ve gelir vergisi Macaristan’da. Kurumlar vergisi yüzde 9. Avrupa’da tek rakamlı başka yok. Kişiye gelir vergisi de yüzde 15. Başka yerde yok bu. Sonuç ne? 1 milyon 800 bin kişiden, 4,5 milyon vergi veren insan oluştu. 12,5 olan da işsizlik oranı yüzde 4,4’e düştü. Yani bu ne demek oluyor? Macaristan’da işsiz yok.