30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

'AK Parti hükümetinin hayal kırıklığı'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İran'ın dünyada avukatlığını yaptıklarını, her yerde savunduklarını ama İran'ın AK Parti hükümetinin hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

1 Haziran 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
'AK Parti hükümetinin hayal kırıklığı'
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Esad'a destek veren İran'ı eleştirdi. Babacan "İran bir İslam Cumhuriyeti. Ama nasıl oluyor da sivil, kadın, çocuk demeden hergün katleden bu rejime destek veriyorlar hayret ediyoruz doğrusu" dedi.

"İRAN BİZİM HAYAL KIRIKLIĞIMIZ"

Rusya'nın Suriye'ye S-300 hava savunma füzeleri dahil yaptığı askeri yardımların tartışıldığı bir dönemde Esad rejiminin en büyük destekçilerinden İran'a yönelik Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan sert eleştiri geldi. Babacan, Esad rejimine verdiği destekten dolayı İran için ‘hayal kırıklığımız' dedi.

"ADI İSLAM CUMHURİYETİ AMA MÜSLÜMAN KATLİAMINA DESTEK VERİYOR"

"İran'ın Suriye konusundaki tutumu bizim için tam bir hayal kırıklığı. Nasıl oluyor da böylesi bir rejime destek veriyorlar anlamak mümkün değil. İran rejiminin, devriminin kodlarına bakıyoruz; bir İslam cumhuriyeti. Ama nasıl oluyor da sivil, kadın, çocuk demeden hergün katleden bu rejime destek veriyorlar hayret ediyoruz doğrusu.

DÜNYADA İRAN'IN AVUKATLIĞINI YAPTIK AMA?

Sürekli gelip gidiyorlar görüşüyoruz. Açıktan hiçbir şey söylemiyorlar. Büyük bir hayal kırıklığı. Çünkü biz İran'a çok destek çıktık. Bütün dünyada neredeyse avukatlığını yaptık. BM'de, AB'de ve ABD'de sürekli savunduk. Niye? Çünkü komşumuz. Esad'ın içinde olduğu hiçbir çözüm olmaz diyoruz. Gönül arzu eder ki bu işler bir an önce çözümlensin."

MALİKİ MEZHEPÇİ

Kuzey Irak'ın merkezi hükümetle yaşadığı sorunlarla ilgili de Babacan, şunları söyledi: "Kuzey Irak'la ilgili projeler, Kuzey'i Güney'den ayrıştırıcı bir hal alırsa bunu en başta biz istemiyor, Irak'ın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Bir yandan Erbil'le ilişkilerimizi daha da geliştirmeyi istiyoruz. Ama bunun Erbil'in Bağdat'tan daha fazla uzaklaşmasına sebep olmamasını da diliyoruz. Problemin özü Bağdat'ta. Çünkü Maliki hükümeti son derece mezhepçi Irak'ın tümünü değil sadece kendi kesiminin refahı peşinde. Dileriz ki seçimlerden sonra daha temsil gücü yüksek bir hükümet kurulur. Maliki'nin bugüne kadar izlediği politikalar Irak'ı istikrarsız bir ülke haline dönüştürdü. Diğer Şii gruplar dahi Maliki'nin izlediği politikaya karşılar. "