27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Bakan Fikri Işık'tan 'kriptolu telefon' açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtladı.

22 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Hiçbir şekilde dinlenemeyecek yeni kriptolu telefonların yılbaşından önce devlet yöneticilerine dağıtılacağını söyleyen Işık, dinlemelerin Alman İstihbaratı’na servis edilip edilmediğinin araştırılması gerektiğini de ifade etti. Bakan Işık;  ‘Paralel Yapı’yla mücadelenin herkesin ajandasının birinci sırasında olması gerektiğinin de altını çizdi.
 
‘PARALEL YAPI’ İLE MÜCADELE AJANDANIN BİRİNCİ MADDESİDİR
 
Dün Sayın Cumhurbaşkanımız çok net şekilde vurguladı, ‘Paralel Yapı’ ile mücadele ajandanın birinci maddesidir. Bu tabii ki Sayın Başbakanımızın da, bütün bakanlarımızın da, devlet yönetiminde bulunan herkesin de ajandasının birinci sırasında olacak. Çünkü bu yapı devlete kastetmiştir. 
 
DİNLEMELER ALMANYA'YA SERVİS EDİLDİ Mİ?
 
Bu kriptolu telefonların dinlenmesinde, kriptoyu yazan olmazsa dinleyen olmaz. Çünkü kriptoyu yazan kişi biliyor, başka kişi bilmiyor. Artı TİB’de bu kriptonun dinlenmesiyle ilgili kişinin Emniyet’le ve TÜBİTAK ile işbirliği olmazsa bu dinleme gerçekleşemez. Bu dinlemelerin nasıl yapıldığını teknik olarak çok net biliyoruz. Önceden yapıldığını biliyorduk ama şimdi nasıl yapıldığını biliyoruz. Bu dinlemelerin nereye servis edildiği konusu da savcıların görevi. Alman istihbaratı bu dinlemeleri ele geçirdi mi, bu ‘Paralel Yapı’ onlarla işbirliği yaptı mı, yapmadı mı onu şu anda ben bilmiyorum. Ama bu araştırılması gereken, üzerinde mutlaka durulması gereken bir konu. Ülkenin genel kurmay başkanının paralel yapı nende dinlesin. Ne çıkarı olacak ne menfaati olacak. Türkiye’nin askeri projelerini yürüten insanların telefonları başka isimlerle neden dinlensin. Bunun bir izahı olmalı Spor olsun diye kimse kimseyi dinlemez. Paralel yapı ile mücadelenin önemi burada ortaya çıkıyor.
 
YILBAŞINDAN ÖNCE YENİ KRİPTOLU TELEFONLAR HİZMETE GİRİYOR
 
Kriptolu telefonun yazılımını gerçekleştiren kişinin bilgisi olmadan o telefon dinlenemez. Eğer siz bir yapıyı, hem TÜBİTAK’a yerleştirir, hem emniyete yerleştirir hem TİB’e yerleştirir atta yargıda da bunların ayağı oluşursa o zaman dinleme imkanı olur.  TÜBİTAK’ta  kriptoyu yazan kişinin emniyetle ve TİB’le bir bağlantısı olmazsa o telefonun dinlenmesi mümkün değil, yabancı istihbaratlar da dinleyemezler. Dolayısıyla şu anda bizim yeni bir kriptolu telefon çalışmamız yürüyor. Yılbaşından önce de inşallah bitirip, devlet yöneticilerine takdim etmek istiyoruz. Burada en önemli kurgumuz güvenlik kurgusu. Kesinlikle bir başkasının dinleyemeyeceği, ne dışarıdan ne içeriden bir yapıyla bunu yapmak istiyoruz.