29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Barzani’ye milli uyarı

Referanduma karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde ortaya konan Türkiye’nin kararlılığı, TBMM’nin milli duruşuyla dünyaya ilan edildi.

ŞERİFE GÜZEL24 Eylül 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Barzani’ye milli uyarı

Küresel boyuta çatışmaları körükleyebilecek ‘bağımsızlık referandumu’ provokasyonunda ısrar eden Barzani’ye, Ankara’nın son ve en güçlü uyarısını TBMM yaptı.TBMM Genel Kurulu, süresi 30 Ekim’de dolacak olan Irak ve Suriye’ye asker gönderme tezkerelerinin süresini 1 yıl uzatan Başbakanlık Tezkeresi’ni görüşmek üzere dün olağanüstü toplandı. Barzani’ye son çağrıyı yapan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Suriye’de yaşanan çatışma ortamlarına da dikkat çekti.

TERÖR DEVLETÇİKLERİ

Bu coğrafyanın siyasi sınırlarının yeniden dizayn edilmeye çalışıldığını kaydeden Canikli, şunları söyledi: “Bu coğrafyada devletler küçültülmek, güçsüzleştirilmek ve etkisizleştirmek ve sürekli birbiriyle kavga eden, derin ayrılıkların yaşandığı yeni devletçikler kurulmak istenmektedir. 100 yıl öncesinin defterleri yeniden açılmıştır. Küresel senaristler bu projeyi 30 yıl öncesinde, 90’lı yılların başında hayata geçirmeye çalışmışlardır. Onlar açısından hedeflerinin bir hayli gerisinde bulunmaktadırlar.”

“Bu oyunu Türkiye bozmuştur” diyen Canikli, terör örgütlerinin, bu dönemde projenin hızla sonuçlandırılması için bazı ülkelerden ve çevrelerden her türlü desteği gördüğüne dikkat çekti. Türkiye’ye yönelik saldırıların da arttığını vurgulayan Canikli, PKK’nın Suriye yapılanması PYD/YGP’nin siyasi oluşum peşinde olduğunu söyledi. Canikli, ABD’nin terör örgütüne Ankara’ya iletilen listelerde belirtilen silah ve mühimmatın çok daha büyük miktarını verdiğini kaydederek “Bu silahlar er veya geç  Türkiye’ye yöneltilecektir” ifadelerini kullandı. 

ARAZİDE OLMALIYIZ

Canikli, “Türkiye, aktif olarak arazide bu yanlışları, işgalleri ortadan kaldıracak adımları fiilen atmadığı sürece bu tehditlerin bertaraf edilmesi mümkün değildir. Bu çerçevede gereğini yapıyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin böyle bir oluşuma müsaade etmeyeceğini vurgulayan Canikli, Barzani’ye de şu uyarılarda bulundu: 

“Bu referandum zincirleme reaksiyonlara yol açabilecek. Bölgede önü alınamaz bir yangına neden olabilecektir. Zaten şu anda Suriye’de, küresel güçler arasında çok tehlikeli yakınlaşmaların olduğunu görüyoruz. Böyle bir referandumdan sonra bu tehlike çok daha görülür  ve yakın hale gelebilecektir. En büyük zarar ve acıyı da Kuzey Irak Kürt halkı çekecektir. 

KÜRESEL ÇATIŞMA İKAZI

Yönetimin aldığı bu sorumsuz karar, bölgeyi ve bölge halkını ateşe atacaktır. Şahsi ikbal uğruna yangına körükle gidilmektedir. Bu bölgede hiçbir yerde demografik, etnik, mezhepsel ve siyasi yapıda en ufak değişiklik yapılmaması gerekir. Çok hassas ve kırılgan dengedeki yapıda bir tuğlanın dahi çekilmesi tüm dengeleri bozacak, yeni kin, çatışma tohumlarının atılmasına sebep olacaktır.  Referandum, küresel boyutta çatışmaya kapı  aralayacaktır.” 

GEREĞİ TEREDDÜTSÜZ YAPILACAK

MİLLİ Savunma Bakanı Canikli, şunları söyledi: İsrail hariç herkesin karşı çıktığı referandum akıl tutulması. Türkiye için, her zaman yok hükmünde olacaktır. Türkiye, uluslararası hukukun ve anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır. Bütün araç ve yöntemler masadadır. Gerekli tedbirler alınmaktadır ve alınacaktır. Bu araçların, yöntemlerin kullanılması konusunda en ufak bir tereddüt ortaya çıkmayacaktır. ”

HÜKÜMETE TAM YETKİ 

BİR yıl daha uzatılan teskerede şunlar kaydedildi: “Terör ile Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü eyleme karşı, uluslararası haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmekte... Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler, her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terör örgütlerinden ülkemize, yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek, Türkiye’nin güney kara sınır bölgelerinde meşruiyeti olmayan bölücü girişimlere karşı TSK’nın sınır ötesi harekatta bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin Hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması...”

Ateşle oynama 

yanarsınMHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da referandumun iptal edilmesi gerektiğine dikkat çekerek şu mesajları verdi: Tezkereyle, bir gece ansızın görünebileceğimiz hususunda şaka yapmadığımızı, Türkiye’nin bekası için her şeyi göze alabileceğimizi kesin bir şekilde söylüyoruz. Bu tezkere Türkiye düşmanı bütün güçlere yüksek sesle bir karşı duruş olacak. Bu korsan referandum iş işten geçmeden iptal edilmeli. Tezkere ile Ankara’dan Erbil’e ateşle oynama yanarsın mesajı verilmekte. Irak ve Suriye’deki Türkmen varlığı hiçbir şekilde sökülüp atılamaz.

Oylama öncesi tezkere zirvesi

Meclis’te, Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesine ilişkin tezkere görüşülürken kritik bir zirve gerçekleşti. Oturuma verilen arada TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıl-dırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bah- 

çeli ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir 

araya geldi.