29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

'Bölgemiz tam bir cinnet geçiriyor'

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik Suriye'de yaşanan sıkıntıya değinerek 'Bölgemiz tam bir cinnet geçiriyor, Suriye'de insanlara açlıktan dolayı kedi, köpek yiyebileceklerine dair fetva veriliyor, bütün insanlık da bunu seyrediyor' dedi..

6 Kasım 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
'Bölgemiz tam bir cinnet geçiriyor'
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Akıl hakkında, ruh hakkında yeterli bilgiye sahibiz ama bu yeterli bilgiyi bir hikmet havzasında değerlendiremiyoruz. Aklımızın ve ruhumuzun terbiyeye ihtiyacı var" dedi.

Çelik, Ahmet Muhtar Kızıltan Kültür Sanat Merkezi ve merkezdeki Mehmet Çebi'nin koleksiyonundan oluşan hat sanatı sergisinin açılışını yaptı. Çelik, burada yaptığı konuşmada, içinde bulunan çağın bilgi çağı olduğunu ancak bu bilginin eyleme dönüşmediğini söyledi.

Geçmiş yüzyıllarda insanoğlunun temel probleminin bilgiye, hakikate, doğru olana ulaşmak olduğunu, bugün ise internte sayesinde bilgiye çok rahat ulaşıldığını kaydeden Bakan Çelik, bilgiye ne kadar çok ulaşılırsa hakikat ile aradaki tablonun daha da kalınlaşacağını söyledi.

İnsanoğlunun bilgiye ulaştıkça yetime, mazluma yardım etme, kalpten kalbe konuşma konusundaki duyarlılığının zayıfladığını dile getiren Çelik, "Ulaştığımız teknolojik imkanlar, bilginin bu kadar yaygınlaşması, insanın ünsiyet kabiliyetini yok eden bir tehdit halindedir. İnsanlar giderek bütün bilgi karmaşasını içinde yalnızlaşıyor" diye konuştu.

Suriye'de yaşanan sıkıntıya değinen Bakan Çelik, Suriye'de insanlara açlıktan dolayı kedi, köpek yiyebileceklerine dair fetva verildiğini, bütün insanlığın da bunu seyrettiğini söyledi. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgemiz tam bir cinnet geçiriyor, katliamlar almış başına gidiyor. Sadece yeni çıkmış bir cep telefonuna verdiğiniz parayla Myanmar'da onlarca insanın hayatını kurtarabilirsiniz. Sadece küçük bir teknolojik alet ile Gazze'deki bir ailenin 6 aylık ihtiyacını karşılayabiliriz. Ama bunları bilmek, maalesef bu çağda bunlar adına eylem üretmek anlamına gelmiyor. Burada eksik olan birşey var, akıl hakkında, ruh hakkında yeterli bilgiye sahibiz ama bu yeterli bilgiyi bir hikmet havzasında değerlendiremiyoruz. Aklımızın ve ruhumuzun terbiyeye ihtiyacı var."

Çelik, akıl ve bilginin hikmetle donanmadığı ve hakikatle arasındaki perde kalkmadığı sürece, bilginin insanoğlu için bir imkan ve kabiliyet olmaktan çıktığını dile getirdi. Bu bilginin yük ve azaba dönüştüğüne işaret eden Çelik, "Hiç bir şey tek başına bu dünyada kıymetli değildir. Onu kıymetli kılan hangi değer çerçevesinde yaşadığıdır. O değer çerçevesinde yaşayabilmesi için de aklın ve ruhun o değerle perdesiz bir şekilde buluşmaya ihtiyacı vardır" diye konuştu.

Çelik, bu tür merkezlerin bu ihtiyacı sunduğunu ifade etti.

Açılışın ardından Çelik, AK Parti İl Bakanlığına geçti.