30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Erdoğan noktayı koydu: Bölgemizde PYD’ye yer yok

Cumhurbaşkanı, ABD Başkanı Trump ile yaptığı tarihi görüşmede net mesajlar verdi: Terör örgütlerine bölgemizde yer yok. Özellikle PYD-YPG’nin hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap alınması küresel mutabakata uygun değil. Teröre karşı iki müttefikin güçleri kafidir.

17 Mayıs 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

ERDOĞAN: YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun değildir. 

TRUMP: Türkiye’yi terör örgütü ile olan mücadelede destekliyoruz. Terörle mücadeledeki yeni düşmanımıza karşı çalışıyoruz. Türkiye’nin liderliğinden de mutluyuz. 

RUMP. Erdoğan’ı Beyaz Saray’ın kapısında karşıladı. İki lider daha sonra basın mensuplarına açıklama yaptı. Trump, Erdoğan’ın “Nokta koyacağız” dediği zirve için “Uzun ve zorlu bir görüşme olacak” nitelemesinde bulundu. Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Trump “Türkiye ile ilişkilerimizi hiç kimse yenemeyecektir” dedi. ABD Başkanı Trump sözlerine şöyle devam etti:

KORE KAHRAMANLARINI UNUTMADIK

“Türkiye komünizmle savaşta önemli bir ülkeydi. Sovyetlere karşı efsanevi bir varlık gösterdiler. Onların muhteşem cesareti Kore’deki bizim unutmadıklarımızdandır. Türk halkı son yıllarda ve dönemde korkunç terör saldırılarına maruz kaldı. Biz bu saldırıların mağdurlarına taziyelerimizi ve Türk milletine desteklerimizi sunuyoruz. Türkiye’ye PKK, DEAŞ gibi terör gruplarıyla mücadelede destek veriyor ve terör gruplarına güvenli alan bırakmama konusunda güvence veriyoruz. Türkiye’nin istediği silah siparişleri için çalışacağız. Türkiye’yi PKK ve DAEŞ’e karşı destekliyoruz. Diyalog ve dayanışmamızı devam ettireceğiz. Türkiye’nin Suriye’deki dehşet verici katliamların durdurulması için verilen çabalara liderlik etmesini takdir ediyoruz. Suriye’de barışçı çözüme imkan sağlayacak her türlü adımı destekliyoruz.”

TERÖRE DESTEK MUTABAKATA UYMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da “DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerine kaşrı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız önem taşıyor” diyerek, şöyle devam etti: “Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle PYD-YPG’nin hangi ülke tarafında olursa olsun muhatap alınması küresel mutabakata uygun değildir. 15 Temmuz darbe girişimin faili FETÖ hakkındaki düşüncelerimizi ifade ettik. Suriye ve Irak’ta atacağımız adımları değerlendirdik. Trump’ın seçim zaferi Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede umutların filizlenmesini sağlamıştır. Biz yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz. Bölgesel istikrarda Türkiye-ABD işbirliği çok önemlidir. Trump ile istişarelerimizi yoğunlaştırmanın kararı içindeyiz. Sayın Başkan’a konukseverliği için teşekkür ediyorum.

ABD HAİNİ İADE ETMELİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerikan Foreign Policy dergisi için “ABD Gülen’i İade Etmeli” başlıklı makale kaleme aldı. “Türk savcılar, Adil Öksüz ve Kemal Batmaz’ın 11 Temmuz’da birlikte ABD’ye gittiklerini ve darbe girişiminden iki gün önce Türkiye’ye döndüklerini tespit etmişlerdir” diyen Çavuşoğlu, “Örgütün sinir sisteminin merkezi Pensilvanya’da bulunmakta, kolları ise yoksulluk, korku, demokrasi eksiklikleri ve yolsuzluğu kullanarak dünyanın dört bir yanına uzanmaktadır” dedi. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve onun ağında yer alan kişilerin ABD’de okul işletmeye ve burada şüpheli ticari faaliyetlerinden kar sağlamaya devam ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Türk halkı, ABD makamlarından, tıpkı bir müttefikin yapması gerektiği gibi güvenliğimize ve demokrasimize yönelik bu tehdide karşı tedbirler almasını beklemektedir. FETÖ kurbanları için geç gelen adalet, adaletin sağlanması anlamına gelmemektedir” ifadelerini kullandı.

Terörist başından ‘küstah’ yazı

Terör örgütü FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen’den hainliğe devam… Erdoğan-Trump zirvesinde ‘iadesi istenen’ Gülen, yazdığı bir yazıyı para vererek Trump’ın “fake news (yalan haber)” dediği  Washington Post’ta yayınlattı. Yazıda; laiklik elden gidiyor diyen Gülen, NATO’yu ise Türkiye’ye müdahale etmeye çağırdı. Katil FETO, darbeye katılanların kendilerine ihanet ettiğini söyleyerek de örgüt üyesi olduğunu kabul etti.

FETÖ’den ihanete devam

ABD’de FETÖ’ye yakın bazı Temsilciler Meclisi üyeleri, Erdoğan’ın ABD ziyareti öncesi Türkiye aleyhinde ifadeler içeren bir mektuba imza attı. Kongre üyeleri Bill Johnson ile Bradley S. Schneider’ın öncülük ettiği ve 435 üyeli Meclis’te 62 vekilin imzaladığı mektup, 15 Temmuz’daki FETÖ’nün darbe girişimini, verilen şehitleri, gazileri ve bu süreçte yaşanan mağduriyetleri görmezden gelen ‘tek taraflı’ ifadelerle dikkat çekti.