29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Çankaya üçgen pazarı

30 MART Yerel Seçimleri’nde hezimete uğrayan muhalefet, yenilgiden hiç söz etmeden Cumhurbaşkanlığı seçimleri için formüllerini paylaşmaya başladı.

NEVİN BİLGİN / ERDİNÇ AKKOYUNLU9 Mayıs 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Çankaya üçgen pazarı

Tek hedefin AK Parti’nin göstereceği adayın seçilmemesi olan formüllerden ilki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu, seçim değerlendirmesinde “ortak aday” fikrini ortaya attı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ortak adaya sıcak bakmayışı CHP’yi tekrar “kendi adayımızı çıkarırız” noktasına getirdi.

Formüller sürekli değişti

Kendi adaylarını çıkarma konusunda açıklama yapan muhalefet her nedense bu tutuma da sadık kalmadı. Bahçeli üçgenlerle açıkladığı “tek çatı” formülünü ortaya attı. Üçgen formülü yüzde 64’lük sağ, yüzde 36’lık da sol oya talip olabilecek “milliyetçi, muhafazakar, manevi değerleri taşıyan, demokratik değerlere sahip, laik, hukukun üstünlüğüne inanan, Cumhuriyetin değerlerini içine sindirmiş” özelliklere sahip bir aday arayışıydı. “Tartışılabilir” açıklaması gelen Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adaylığı için Haşim Kılıç, Metin Feyzioğlu, Ümit Boyner, Deniz Baykal gibi isimlerin hatırlatılması üzerine “tabii olabilir” cevabını verdi ve Bahçeli’nin formülüne yönelik şunları söyledi: “Benim söylediklerimde eksik de olabilir. Biz ortak payda üzerinde, bir cumhurbaşkanı adayı üzerinde anlaşmalıyız. Bir görüşme yok ama MHP ile elbette görüşürüz. İlla bizim adayımız olsun diye bir düşünceyi de taşımıyoruz.”

Aman Erdoğan seçilmesin de...

Muhalefetin formül arayışındaki asıl hedefin ne olduğuysa CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin açıklamalarıyla adeta vücut buldu. Hamzaçebi, “Geniş kesimler tarafından kabul edilebilecek, uzlaşmayı sağlayabilecek bir aday profilini tarif ediyoruz biz parti olarak. Çatı aday budur. Bahçeli ile MHP ile şöyle bir ortak noktamız var; Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olmamalıdır. Olmayacaktır da. Böyle bir ortak noktada buluşmak çok önemlidir. Gerisi bir şekilde şekillenir” dedi. Muhalefetin şu ana kadar aday olabileceği yönünde tartıştığı isimler ise şöyle: “AYM Başkanı Haşim Kılıç, İlker Başbuğ, Abdüllatif Şener, Ümit Boyner, Rıza Ayhan, Mansur Yavaş, TBMM Başkanvekili Meral Akşener ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş.” 

DEMİREL ALTERNATİFİ

Sonar Başkanı Hakan Bayrakçı Cumhurbaşkanlığı seçiminde Başbakan Erdoğan’ın aday olması durumunda onu zorlayabilecek 4 isim sıraladı. Bayrakçı’ya göre; İlhan Kesici, Süleyman Demirel, Hüsamettin Cindoruk ve Saadettin Tantan’ın aday olması durumunda Erdoğan’ı zorlayacağını belirtti. Yerel seçimde muhalefetin oy toplamının iktidarı yakaladığını ifade eden Hakan Bayrakçı bunun Cumhurbaşkanlığı seçimi için de önemli bir gösterge olduğuna dikkat çekiyor. 2011 genel seçimlerinde AK Parti’nin yüzde 50, CHP’nin yüzde 26, MHP ise yüzde 13 oy aldığını hatırlatan Bayrakçı “İkisinin toplamı AK Parti etmiyordu. Şimdi ikisinin toplamı AK Parti ediyor. Bu önemli” dedi. “Artık herşeyi bilebilecek kadar genç değilim” diyen Bayrakçı “Bilemedin” eleştirilerine de “Genelde yakın tahminde bulunduk” cevabı verdi.

ÖYLE BİR ADAM YOK

MHP ile CHP ortak adayının cumhurbaşkanlığı seçimini kazanamayacağını söyleyen GENAR Genel Müdürü Mustafa Şen, “MHP ile CHP’nin ortak cumhurbaşkanı adayı bulması mümkün. Bu adayı cumhurbaşkanı yapmaya iki partinin tabanı yetmiyor. MHP 15, CHP 25 puan. Oyları yetmiyor. On küsur puan daha gerekiyor. Öyle bir adam yok Türkiye’de. Bürokratik çevreden bulabilirler, onun da Erdoğan karşısında hiçbir şansı yok. İlker Başbuğ ya da Haşim Kılıç’ı toplasanız bir yarım Tayyip Erdoğan etmiyor oy olarak” dedi. TESEV Başkanı Can Paker de, “CHP ile MHP bir ortak aday çıkarttı. Bunu buldular. Peki, bu iki partinin tabanı adayı benimseyecek mi? Benimsese bile seçimlerde aldıkları yüzde 45 oyu toparlayabilecekler mi? Kürtlerin oyunu almadan nasıl ittifak olur? Doğu, MHP ve CHP’ye oy vermiyor” dedi.