29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Canlı yayında darbecileri istedi

Yıldırım, Yunanistan’a kaçan darbeci askerlerle ilgili olarak “Biz, ülkemize karşı açık darbe yapan kişilerin iadesini arzu ederiz, isteriz. Hukukun verdiği karara saygılıyız ama istiyoruz ki darbeciler, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın” dedi.

20 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Canlı yayında darbecileri istedi

 

Başbakan Binali Yıldırım, Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras’ın resmi daveti üzerine Atina’ya gitti. Yıldırım, temasları kapsamında Çipras’la 1.5 saat görüştü. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, şunları kaydetti:

-ORTAK KADER:Türkiye ve Yunanistan ortak coğrafyayı paylaşıyor. Coğrafya kaderdir, dolayısıyla gelecek de sevinç de kader de ortaktır. O bakımdan ayrıştığımız konuları değil anlaştığımız konuları öncelikli ele almalıyız. Sorunların çözümünün yolu da kazan-kazan prensibine göre olmalı, yani iki komşuya  yakışır şekilde aramızdaki meseleleri konuşmalıyız ve konuşarak çözüm üretmeliyiz.

- TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ: Türkiye, AB’ye tam üyelik sürecindedir. Yunanistan’ın, AB’ye Türkiye’nin katılması konusunda hep yapıcı tutum içinde olduğunu biliyoruz, bunun için teşekkür ediyoruz. 

- AVRUPA’DAN OLUMSUZ TUTUM: Son bir yıl içinde Türkiye önemli olaylar yaşadı. Bunlardan biri 15 Temmuz’dur. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası bazı Avrupalı dostlarımız, ne yazık ki beklediğimiz tepkiyi ve desteği göstermediler. Tabii darbe sonrası yaşananlar ve daha sonra Türkiye’de anayasa değişikliğine yönelik süreç içerisinde yine AB burada olumsuz bir tutum içerisine girdi. Bunların ilişkilerimizin olumlu yönde gelişmesi için hiçbir katkısı yok.   

-YENİ BİR BAŞLANGIÇ: AB ile Türkiye, yeni bir vizyonla yeni bir başlangıç yapmak istiyor. Bu konuyu açık ve seçik olarak Sayın Cumhurbaşkanı’mız, geçtiğimiz haftalarda Brüksel’de yapılan toplantıda ortaya koydu.

- YÜRÜRLÜĞE GİRSİN:18 Mart’ta imzalanan AB ile Türkiye arasındaki anlaşma çok ciddi heyecan oluşturdu. Anlaşmada, vizelerin kaldırılması, göçmen sorununun çözümü ve Türkiye’deki 3 milyondan fazla mültecinin yükünün azaltılması için mali destek sağlanması ve Geri Kabul Anlaşması var. Anlaşma kısa sürede akamete uğradı. Buna rağmen göç meselesinin önemli  bir problem olduğu bilinciyle biz anakaradan adalar üzerine geçişi önemli ölçüde kontrol altına aldık.  Temennimiz, AB’nin bundan sonra anlaşmanın geri kalan kısımlarını bir an önce yürürlüğe koymasıdır.  

- TERÖRLE MÜCADELE: Teröre bakarken farklı standartları bırakıp, terörün insanlığın ortak tehdidi olduğu gerçeğiyle hareket etmeliyiz.  Avrupa’nın güvenliğinin Türkiye ve Yunanistan’dan geçtiğini söylememiz yanlış olmaz. AB bu gerçeği görmeli.

- KIBRIS SORUNU: Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan için çözülmesi gereken meseledir. Çözümün adil olması lazım. Ada’da yaşayan Türk toplumunun, Rum toplumunun gelecekteki güvenliğini de teminat altına alacak bir çözüm getirilmesi lazım.

- YUNANİSTAN’A KAÇAN DARBECİLER:Biz, ülkemize karşı açık darbe yapan kişilerin iadesini arzu ederiz, isteriz. Yargı ile idarenin işlevi hukuk devleti olan her ülkede ayrıdır. Biz de bunu söylüyoruz. Yargı kendine ait kararları verecek, idare de kendi inisiyatifindeki işlevi yapacak. Fakat Türkiye hakikaten zor günler geçirdi. Hukukun verdiği karara saygılıyız ama istiyoruz ki darbeciler, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın.

- ÇİPRAS’TAN YANIT: (Çipras, Yunanistan’a kaçan darbecilere ilişkin soruya yanıt verdi) Yunanistan’da idare ile hukuk arasında ayrım var. Yargı bağımsızdır. Bu karara katılsak da katılmasak da saygı duyuyoruz. Onların siyasi iltica başvuruları var. Bu da Yunan adaletine bağlı konu. Ancak siyasi tutum olarak biz Türkiye’deki darbe girişimini kınadığımızı belirttik.Bu hareketin ve darbecilerin hoş karşılanmadığını belirttik.     

Kışlaya gıda alımına yeni düzenleme

Çipras’la ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yıldırım, Manisa’da kışlada yaşanan gıda zehirlenmesiyle ilgili de açıklama yaptı: “Kışlalara gıda alımını kamu ihalelerinin dışına çıkaracağız. Nasıl alım yapılacağı detayını Milli Savunma Bakanlığı belirleyecek. Ama pazarlık usulü ile olabilir. Asıl önemlisi şu anda bazı şüpheler var. Onların üzerine gitmek. Bu tür olayların yaşanmaması için ilave tedbirler alınacak.”

İKİMİZ DE MÜHENDİSİZ ÇÖZERİZ

Başbakan Binali Yıldırım, Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras’la görüştü. İki lider, görüşme öncesi selamlama konuşması yaptı. Aynı coğrafyayı, aynı kaderi paylaştıklarını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: “Birlikte yapacağımız olumlu çalışmalar, fırsatlar, sorunlarımızdan daha fazla. Dolayısıyla fırsatlara daha fazla yoğunlaşmak, sorunları da zamana yayarak iyi komşuluk, adalet içinde, diyalogla çözmek her zaman mümkündür. Bunun gayreti içinde olmamız gerekir. Ben de mühendisim, siz de mühendissiniz, dolayısıyla daha pragmatik, analitik yollarla konuları ele alıp pratik çözümler geliştirebiliriz.” Çipras da şunları kaydetti: “Biz fen bilimleri insanlarıyız. İkimiz de mühendisiz. Bu nedenle bizim, sorunlara en hızlı şekilde olumlu çözüm bulma imkanımız var diye düşünüyorum.”

ERDOĞAN’IN SELAMLARINI GETİRDİM

Başbakan Yıldırım, Çipras zirvesinin ardından Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ile bir araya geldi. Görüşmenin başında kısa bir konuşma gerçekleştiren Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarını getirdiğini ifade ederek, Pavlopoulos’un İstanbul’a gerçekleştirdiği ziyaret nedeniyle memnuniyet duyulduğunu kaydetti. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

YILDIRIM AİLESİ SURİYELİLERİ ZİYARET ETTİ

Başbakan Binali Yıldırım’ın kızı Büşra Yıldırım (Köylübay), gelini Seda Yıldırım ve kardeşi İlhami Yıldırım, Hatay’daki Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezi’nde kalan Suriyelileri ziyaret etti, Yetim Merkezi’nin açılışına katıldı.  Yıldırım’ın kardeşi ve Türk Kızılayı İstanbul Şube Başkanı İlhami Yıldırım şunları söyledi:  “Sizleri en iyi şekilde ülkemizde misafir edip en kısa zamanda acıların dinmiş olduğu bir dünyayla sizleri ülkenize geri uğurlayacağız.”