29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

CHP’de olağanüstü kurultay için başlayan imza tartışması delege savaşlarına dönüştü

Muhaliflerin kazan kaldırdığı CHP'de olağanüstü kurultay için başlayan tartışma şimdi de delege savaşına dönüştü. CHP yönetimi, toplanan imzalar arasındaki 5 kişinin delege olmadığını iddia etti. Söz konusu kişilerin parti üyesi olduğunu söyleyen muhalifler ise yönetimi kurultayı engellemeye çalışmakla suçluyor.

5 Ağustos 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
CHP’de olağanüstü kurultay için başlayan imza tartışması delege savaşlarına dönüştü

24 Haziran’da alınan başarısızlığın ardından muhaliflerin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve yönetimine karşı kazan kaldırdığı CHP’de sular durulmuyor. Olağanüstü kurultay çağrısı yaparak 630 delegenin imzasını alan muhaliflerin imzaları teslim etmesinin ardından tartışma yine bitmedi. İmzayı toplayıp toplamama kavgası, imzaların tesliminin ardından “mükerrer ya da geçersiz” imza kavgasına dönüştü. Parti yönetimi, muhaliflere imza verenlerden 5’inin CHP delegeliğinden istifa ettiğini iddia etti.

MUHALİFLERDEN CEVAP

Muhalif kanat da delegelerin istifa etmediğini, Genel Merkez’in olağanüstü kurultayı engellemek için böyle bir hamle yaptığını öne sürdü. Muhaliflerin sözcülüğünü yapan Parti Meclisi üyesi Gaye Usluer sosyal medya hesabından parti yönetiminin iddialarına cevap verdi. Usluer mesajında, “İstifa etti denilerek imzaları kabul edilmeyen 5 kurultay delegemiz, parti kütüğümüzde halen üye olarak görünüyor. Belgeleri saklı kalmak kaydıyla” ifadelerini kullandı. Muhalif kanadın öncülerinden Tanju Özcan da “Sn Muharrem Erkek imza veren 5 delegenin parti üyesi olmadığını (istifa ettiklerini ima ederek) söylemişti... Bahsettiği 5 delege an itibarıyla hem partinin intranet sisteminde, hem de Yargıtay sisteminde üye olarak görülmektedir” mesajını paylaştı.

ÖRGÜT ‘GÜVENOYU’ VERMİYOR

Muhalifler ve Genel Merkez arasında delege tartışması devam ederken, Kılıçdaroğlu’nun imza veren delegelerin iradesini yok saydığına vurgu yapılıyor. Özcan, twitter’da delegelerin bu konudaki sitemini dile getirdi. Özcan, “İl Kongrelerinde seçilmiş 1062 delegenin 603’ü Olağanüstü Kurultay talep ediyorum diye imza veriyorsa; örgüt GÜVEN OYU vermiyor demektir...bence daha fazla tartışmanın alemi yoktur!” diye konuştu.

Süre yarın bitiyor

CHP’de, yazı işleri birimindeki imzalar, avukatlar eşliğinde incelenmeye devam edilirken, tüzük gereği delegelerin belgelerini ulaştırması için tanınan bir haftalık süre ise pazartesi günü 17.00’de dolacak. Bu süre zarfında yeni imza verilmesi veya imzanın çekilmesi söz konusu değil. Bu süre noter kanalıyla imza veren ancak belgesini ulaştırmayanlar için önemli. Bu şekilde çok sayıda imza olduğu ve pazarlık amaçlı kullanıldığı ileri sürülüyor. CHP’nin toplam 1242 kurultay delegesi bulunuyor. Seçimli olağanüstü kurultay toplanabilmesi için salt çoğunluk olan 622 delegenin imzası gerekiyor. Bu arada CHP Samsun il başkan yardımcıları görevden alındı.

(Yeni Şafak)