29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Birlik olursak oyunları bozarız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna’dan Avrupalı Türklere birlik çağrısı yaptı: ‘Türk, Kürt, Sünni, Alevi’ diyerek bizi kasten bölüyorlar. Küçük farklılıkları büyük hedeflerin önüne engel koymayalım.

21 Mayıs 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Birlik olursak oyunları bozarız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saraybosna’da Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) 6. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. Erdoğan, şunları söyledi.

AVRUPALIYIZ: Ecdadımız bin yıldır Avrupalıdır. Anadolu’ya gelen atalarımızın ilk işi, boğazı geçip Avrupa içlerine doğru ilerlemek olmuştur. Özellikle Osmanlı’nın yönü daima Avrupa olmuştur. Osmanlı’nın yıkılışının ardından Trakya’ya kadar geri çekilmiş olmamıza rağmen Avrupa ile ilişkilerimizi hep sürdürdük. 

BAŞARAMAYACAKLAR:Her ne kadar birileri bizleri ayırmak için ellerinden geleni yapsa da altını çizerek söylüyorum, başaramayacaklar. Biliyorsunuz cumhuriyetin kuruluşundan sonra tek parti CHP’si döneminde milletimizin tarihiyle bağları kopartılmaya çalışıldı.  

VATANDAŞLIK ALIN:Yaşadığınız yerin mutlaka vatandaşlığını alın. Türkiye’deki haklarınızı hiçbir kayıp olmadan kullanabileceğiniz formüller geliştirdik. Dininize ve dilinize çok iyi sahip çıkın. Bunları kaybettiğinizde, kaybolursunuz. 

OYUNLARI BOZACAĞIZ: Kimi Avrupa ülkeleri terbiyesizlik düzeyine varan tavırlar sergileyebiliyorsa, bunun sebebi oradaki Türklerin dağınıklığıdır. Türkiye’den gelmiş olan herkesin, ortak değerler etrafında birleşmesinin zamanı gelmiştir. Bizleri küçük gruplar halinde tutarak, hakkımızı kolayca çiğneyenler karşılarında tek yürek olmuş bir Türk toplumu gördüklerinde emin olun çok farklı davranacaklardır. Avrupa devletlerindeki parlamentolarda ülkemize en büyük husumeti Türkiye kökenlilerin gösteriyor olması bize karşı kurulan tuzağın nerelere kadar vardığını gösteriyor. İnşallah bu oyunu da hep birlikte bozacağız. 

AKTİF SİYASETTE ROL OYNAYIN:Sizlerden ricam, yaşadığınız ülkelerdeki siyasi partilerde aktif şekilde rol almanızdır. O parlamentolarda ülkemize hainlik edenler değil sizler yer almalısınız.   

ADRES SİZSİNİZ: Cumhurbaşkanı adayı bazıları, Türkiye’de neler olup olmadığını bilmese de onlara adres olarak ben sizi veriyorum. Bizim ülkemizde yaşayan cumhurbaşkanı adayları, denizdeki balıklar gibidir. Anlamazlar, onları ancak denizden alıp da karaya aldığın zaman o zaman denizin kıymetini anlarlar. 

AVUÇLARINI YALADILAR:Ülkemizin son 5 yıldır yaşadığı her hadise, gören gözler, vicdan sahibi yürekler için ibretlik vesikalarla doludur. Gezi olaylarıyla başlayan 17-25 Aralık darbe girişimiyle süren, terör olaylarıyla kanlı hale dönüşen, 15 Temmuz ihanetiyle bir süreci hep birlikte yaşadık. Yeri geldi en yakınımızdakilere, yıllarca birlikte yol yürüdüğümüz arkadaşlarımıza dahi hakikatleri anlamakta zorlandığımız anlar oldu. Tuzağı en iyi gören milletimiz oldu. Şahsımıza yönelik gibi gözüken, ama aslında milletimize ve devletimize diz çökertmeyi, istiklalimize ve istikbalimize diz çöktürtmeyi hedefleyenler bu saldırılarda milletimizin dik duruşuyla avuçlarını yaladılar. Türkiye bu dönemdeki mücadelesiyle, ikinci bir kurtuluş savaşı veriyor. Ülkemize silah doğrultan son teröristi de imha edene kadar bize durmak yok. 

GELECEK 1 ASRIN TERCİHİ:Çanakkale’de biz Boşnak kardeşlerimizle, bir olduk. Düşmanı alt ettik. Kardeşlerim 24 Haziran’da önemli bir seçime hazırlanıyoruz. Ülkemizin gelecek 1 asırını belirleyeceğiz. 

İKİ KATINA ÇIKARIYORUZ: Bazı müjdeleri paylaşmak istiyorum. Hafta sonu okulları ile çocuklarımızın ana dilleri Türkçeyi ve kültürümüzü öğrenmelerini teşvik edeceğiz. Diasporadaki gençlere ayrılan üniversitelerdeki kontenjanları iki katına çıkartıyoruz. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın kamu hizmetlerini basitleştirmeye yönelik atacağımız adımlardır. Birkaç hafta önce vatandaşlarımız konsolosluk işlemleriyle ilgili banka kartıyla başkonsoloslukta ödeyebilecekler. Bankayı aradan çıkartarak vatandaşlarımızın gereksiz komisyon ödemesine gerek kalmayacak. Boşanma kararlarının başka bir yere ihtiyaç kalmaksızın başkonsolosluklarda yapılabilecek. Türkiye’de tekrar dava açıp, yıllarca bekleme ve binlerce euro harcanmaya gerek kalmayacak. 

DÖVİZLE ASKERLİK: Döviz ile askerliği 6 bin eurodan bin euroya düşürmekle kalmadık. 38 yaşını aşmış ancak dövizle askerliğe başvurmamış kişilerin sorunlarını yakında çözüyoruz. Farklı kurumlarımız tarafından yürütülen hizmetlerin koordinasyonunu çok daha etkin hale getirmek için, yurt dışı vatandaşlar koordinasyon kurulu tesis ediyoruz.  

EMEKLİLİK MÜJDESİ: TRT Türk, yeniden yapılandırılarak yurt dışındaki vatandaşlarımıza daha geniş hizmet sunacak. Bir başka müjdemiz, yurt dışından emekli olan vatandaşlarımızın ülkemizde yarı zamanlı çalışabilmesi konusudur. Seçimlerin ardından bu konuda beklediğiniz adımları atmaya başlıyoruz. 

Emine Erdoğan’dan önce açılış sonra ziyaret 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden eşi Emine Erdoğan, başkentteki Saraybosna Üniversitesi Klinik Merkezi (KCUS) Hematoloji Bölümü’nün açılışına katıldı. TİKA tarafından tadilat, tıbbi donanım ve mobilya tefrişatının yapıldığı KCUS Hematoloji Bölümü, Emine Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegovic’in eşi ve KCUS Genel Müdürü Prof. Dr. Sebija İzzetbegovic ile TİKA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Birol Çetin’in katıldığı kırmızı kurdele töreninin ardından hizmete açıldı. Hematoloji Bölümü’nü gezerek Sebija İzzetbegovic’den bölümün çalışmaları hakkında bilgi alan Erdoğan, Bjelave Çocuk Yetiştirme Yurdu’nu da ziyaret etti.

İzzetbegoviç için dua etti

Erdoğan, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in kabrinin de bulunduğu Kovaçi Şehitliği’ni ziyaret etti. Erdoğan, şehitlik anıtına ve İzzetbegoviç’in mezarına çelenk bırakarak dua etti.   

Tehditler bizi yolumuzdan alıkoyamaz 

Erdoğan, Bosna Hersek ziyaretinde suikast iddiasıyla ilgili, “MİT’ten bu haber bana ulaştı, ulaştığı için buradayım. Bu tür tehditler bizi yoldan alıkoyamaz. Yolumuza çıktığımız zaman yılmadan devam ederiz, 15 Temmuz’daki gibi” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek temasları kapsamında Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegovic ile baş başa görüştü. Heyetler arası görüşmelere de başkanlık eden iki lider daha sonra Devlet Başkanlığı Konseyi binasında ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan şu mesajları verdi… 

FETÖ AHTAPOT GİBİ: FETÖ, toplumun her alanına kollarını dolamış, bir ahtapot gibi varlığını sürdürmeye çalışıyor. Bu alandaki mücadele büyük çaba gerektiriyor. FETÖ’nün Bosna Hersek’teki yapılanmasının da karşılıklı çabalarla kısa zamanda sonlandırılmasını bekliyoruz. Bu konuda her türlü iş birliğine açığız. 

3 MİLYARLIK YATIRIM:(Belgrad- Saraybosna otoyoluna ilişkin, Türkiye nasıl devreye girecek, nasıl model olacak?) Belgrad- Saraybosna otoyolu konusunda, Sırbistan, Bosna Hersek ve Türkiye üçlü mekanizması var. Belgrad’dan Saraybosna’ya yapılacak yolların özelliği çok farklı. Kolay bir alt yapı yok burada, çok zor. Fakat bittiği zaman bütün bu bölge, Balkanlar, bu işten çok çok mutlu kalacak. Zira kendi kendini amorti edecek ama yapımında bir zorluk var. 3 milyar euronun üzerinde burada bir yatırım gerekecek. Tabi bu yatırımı yaparken exim desteği ile yapılacak. Buraya girecek olan müteahhitlerin de bir katkısı olacak ama bu katkının miktarı ne olacak? Bu yüzde 15 mi, 20 mi olur? Yatırımın bu kadarı katkı ile olacak, diğeri exim kredisi ile olacak. 

SUİKAST İDDİASI:  (Bosna Hersek ziyaretinde suikast iddiası. Bu haber size ulaştı mı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?) Bu haber bana ulaştı. Zaten ulaştığı için de buradayım. Nereden ulaştı? MİT’ten bu haber bana ulaştı, ulaştığı için buradayım. Bu tür tehditler bizi yoldan alıkoyamaz. Biz yola çıktığımız zaman yolumuza devam ederiz. Avrupa’nın değişik yerlerinden gelen binlerce insan, burada eğer görüşmek, buluşmak istediği bir liderle görüşemezse, buluşamazsa benim için doğru bir şey olmaz. Biz kendileriyle burada buluşacağız. Planımız çok farklı bir plandır. Yolumuza çıktığımız zaman yılmadan devam ederiz, 15 Temmuz’daki gibi.     

TİCARETTE HEDEF 1 MİLYAR DOLAR 

BU İRADE BİZDE VAR:İkili ticaret hacmimizi çok kısa zamanda geliştirmeye başladık ve kısa vadede şu anda hedefimiz 1 milyar dolardır. Bu doğrultuda güncellenmekte olan serbest ticaret anlaşmasının en kısa zamanda imzalanmasına büyük önem atfediyoruz.  

KARAYOLU PROJESİ: Beklentimiz, Türk yatırımcılarına ve şirketlerine Bosna Hersek’te daha fazla iş yapma imkanının tanınmasıdır. Bu alt yapı projelerinin en güzel örneklerinden birini Belgrad Saraybosna Karayolu Projesi teşkil edecektir. 

YALNIZ BIRAKMAYIZ:  Bosna Hersek için NATO üyelik eylem planının mümkün olan en kısa zamanda etkinleştirilmesi konusunda aktif çabamızı sürdüreceğiz. Bu yolda hiçbir zaman Bosna Hersek’i yalnız bırakmayacağız.