29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yukarı Karabağ bizim sorunumuz

“Yukarı Karabağ sorununu başından beri kendi sorunumuz olarak gördük. Yukarı Karabağ sorununun, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı ilkeleriyle ilgili Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde ivedilikle çözümü en büyük arzumuzdur.”

26 Nisan 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yukarı Karabağ bizim sorunumuz

ERDOĞAN’DAN ERMENİ İŞGALİ ALTINDAKİ BÖLGE İÇİN AZERBAYCAN’A DESTEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliye’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baş başa görüştü. Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi Oturumuna katılan Erdoğan ve Aliyev, ardından iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine iştirak etti ve ortak basın toplantısı düzenledi. İlk konuşmayı yapan Erdoğan, şunları söyledi… 

- İLK ZİYARET: Aliyev 11 Nisan günü yapılan ve büyük bir oy oranıyla kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ilk ziyaretini Türkiye’ye yaptı. Bu ziyareti sebebiyle de Türk milleti adına şükranlarımı ifade ediyorum. İnşallah aziz kardeşimizin vizyoner liderliği altında, can Azerbaycan inşallah gelişmeye, güçlenmeye, bölgesinin istikrar abidesi olarak parlamaya devam edecektir. Türkiye olarak bu süreçte daima Azerbaycan ile el ele omuz omuza her alanda güçlenerek çalışmaya devam edeceğiz. 

- EN GÜZEL ÖRNEK: Hatırlayacağınız üzere ben de cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretimi Azerbaycan’a yapmıştım. Bu durumun bir gelenek haline gelmiş olması, aramızdaki kardeşlik hukukunun en güzel örneğidir. İnşallah 24 Haziran’dan sonra da ilk yurt dışı ziyaretimi ben de Azerbaycan’a yapacağım. 

- VERİMLİ GÖRÜŞME: Bugün Aliyev ile samimi istişareler yaptık. Önce ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdik. Bakanlar yaptıkları birebir görüşmeleri bizlere sundu. 

- İŞ BİRLİĞİ MEKANİZMALARI: İkili ilişkilerimizin yanı sıra Azerbaycan ile birlikte Gürcistan, Türkmenistan, İran ve Pakistan’da oluşturduğumuz güçlü iş birliği mekanizmaları da son derece önemlidir. Bu mekanizmalar ülkelerimiz ve bölgemiz için yarar sağlayacak, projelerin geliştirilmesi ve yakından takip edilmesi bakımından büyük önem arz ediyor. 

- 100. YIL DÖNÜMÜ: 28 Mayıs 2018 tarihi Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 1918 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin 100’üncü yıl dönümüdür. Bu önemli yıl dönümü dolayısıyla bütün Azerbaycan halkını tebrik ediyorum. Aynı şekilde bu bağımsızlığın ilanında ve Azerbaycan’ın sınırlarının belirlenmesinde katkısı bulunan Kafkas İslam Ordusu da bundan tam 100 yıl önce hayata geçirilmişti. 2018 yılı boyunca Kafkas İslam Ordusu’nun kahraman şehitlerini de layıkıyla anmak için ülkelerimiz gerekli hazırlıkları yapıyor. 

Yeni sistemde yargı daha bağımsız olacak 

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 56. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Yüce Divan Salonu’nda tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törende, CHP Fenel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da hazır bulundu. Erdoğan’ın tokalaştığı isimler arasında Kılıçdaroğlu da vardı. Cumhurbaşkanı’nın yüzüne bakamayan Kılıçdaroğlu’nun tokalaşma anındaki tedirginliği dikkat çekti. Törende konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan, “Anayasanın açık hükümleri karşısında, AYM kararlarının uygulanmaması söz konusu olamaz. Esasen bireysel başvurunun etkili olması da bir başvuruda ihlal tespit edildiğinde, bu ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına bağlı” dedi. Akşam ise Erdoğan, Külliye’de AYM’nin kuruluş yıl dönümü nedeniyle yemek verdi. Burada konuşan Erdoğan, Türkiye’nin milyonlarca sığınmacıya sunduğu hizmetlere destek vermeyenlerin terör örgütlerine milyarlarca doları cömertçe akıttığına dikkat çekerek, “Bu durum ağaçların değil, dikenlerin sulandığı anlamına gelir. Bu düzenin adı da adalet değil zulüm düzenidir” ifadesini kullandı. Demokrasiye ve hukuktan taviz vermeden vesayet ile darbe teşebbüslerinin üstesinden gelmeyi başardıklarını anlatan Erdoğan, şunları söyledi: “24 Haziran’daki seçimlerin ardından yeni yönetim sistemimizle yürütmeyi daha güçlü, yasamayı daha itibarlı, yargıyı da daha bağımsız hale getirmeyi hedefliyoruz. Adalet de daha iyi bir döneme giriyor.” 

İVEDİLİKLE ÇÖZÜLMELİ 

“Türk Silahlı Kuvvetlerinin Zeytin Dalı Operasyonu sırasında da gerek Azerbaycan hükümeti gerek Azerbaycan halkı hep bizimle oldu. Biz de Yukarı Karabağ sorununu başından beri kendi sorunumuz olarak gördük. Yukarı Karabağ sorununun, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığı ilkeleriyle ilgili Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde ivedilikle çözümü en büyük arzumuzdur. Bu konuda Azerbaycan’a verdiğimiz desteği bundan sonra da kararlılıkla sürdüreceğiz. 

CAN AZERBAYCAN ŞARKISI ÇALINDI 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı. İki liderin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde milli marşlar çalındı. Aliyev’in, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı “Merhaba asker” diyerek selamladığı törende, bando takımı tarafından ilk kez “Can Azerbaycan” şarkısı çalındı. 

Erdoğan, Fener Rum Patriği Bartholomeos’u Külliye’de kabul etti. 

 

15 TEMMUZ’DA İLK DESTEĞİ ALİYEV VERDİ 

- KARDEŞLİK RUHU: “İki devlet, tek millet” sloganı boş bir ifade değil. Bu vesileyle Haydar babayı da rahmetle anıyorum. Bu ifadenin altında aziz şehitlerimizin kanlarıyla attıkları imza var. Çanakkale Destanı’nda, Bakü’nün kurtuluşunda işte bu kardeşlik ruhuna şahit oluyorsunuz. 

-  ORTAK DURUŞ: Türkiye ile Azerbaycan arasındaki iş birliği ve dayanışma bugün de aynı anlayışla devam ediyor. Nerede? Bizim ortak duruşumuz Yukarı Karabağ’da da Afrin’de de kendini tüm dünyaya aynen göstermiştir. 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi sonrasında bize geçmiş olsun dileklerini ileten ve destek veren ilk liderlerden biri değerli kardeşim İlham Aliyev olmuştur. Azerbaycan yönetimi bugün de başta FETÖ olmak üzere terör örgütleriyle mücadelemizde bize en fazla destek veren ülke konumundadır.      

6 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye ile Azerbaycan arasında Erdoğan ve Aliyev tarafından “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 7. Toplantısı Protokolü”ne imza konuldu. Ayrıca “Çevre Koruma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Uygulanmasına yönelik 2018-2019 Çalışma Programı”, “Elektronik İmza Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası”, “Tercihli Ticaret Anlaşması Müzakerelerine Dair Mutabakat Muhtırası”, “Kültür Merkezlerinin Kurulması, Çalışma Mekanizması ve Faaliyetlerine Dair Anlaşma” ile “Personel Değişimine Dair Protokolü” imzalandı.