29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Münbiç konusunda ABD ile uzlaşma sağladık

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, önemli açıklamalarda bulundu. Kalın, 'Münbiç konusunda ABD ile uzlaşma sağladık. Münbiç'e giden heyetin raporunu bekleyeceğiz' dedi

26 Aralık 2016 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle;
 
ÇUKUR SİYASETİ O ÇUKURLARA GÖMÜLMÜŞTÜR
 
Cumhurbaşkanlığı sistemi teklifi millete götürülmeli. Bugün Ilgaz geçidinin açılışı gerçekleştirilecek. Bütün bunlar tüm algı operasyonlarına rağmen ülkemizin milli seferberliğini ortaya koymaktadır. Bölücü terör örgütünün zaman zaman onu adeta Kürt vatandaşlarımıza yöneltilen mücadeleymiş gibi çabaları boşa çıkmıştır. Bugün PYD ve YPG gibi terör örgütlerine verilen mücadele asla ülkemizdeki ve Suriye'deki Kürt vatandaşlara karşı değildir. Terörle mücadelede çukur siyaseti izleyenler o çukurlara gömülmüştü.
 
2016'DA ÇOK ÖNEMLİ TOPLANTILARA EV SAHİPLİĞİ YAPTIK
 
2016 yılı içerisinde İslam İşberliği Teşkilatı Liderler zirvesi yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız ev sahipliği yaptı. Burada çok önemli kararlar aldı. BM Dünya İnsani Zirvesi İstanbul'da toplandı. Giderek derinleşen insani krizlerle ilgili sorunların çözümüne dönük toplantılar yapıldı, kararlar alındı. Türkiye mazluma ve mağdura sahip çıkma noktasında dünya ülkelerin çok çok önünde olarak bu toplantıya ev sahipliği yaptı. Enerji politikalarının yeniden şekillendiği bir dönemde Enerji Zirvesi gerçekleştirildi.
 
 
 
HALEP'TEN 44 BİN KİŞİ İDLİB'E İNTİKAL ETTİRİLDİ
 
Yaklaşık 44 bin kişi Halep'ten tahliye edilip, İdlib'e getirildi. Halep'ten sivillerin tahliyesi için yoğun çaba gösterildi. Kışın zorluklarına rağmen hamdolsun bu insanlar en azından daha güvenli bir yere intikal ettirilmiş bulunuyorlar. Biz bunu yeterli görmüyoruz. Doğu Halep'te sağlanan ateşkesin Suriye'nin bütününde sağlanması için yoğun çalışmalarımız sürüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın sayın Putin'le ve sayın Çavuşoğlu'nun mevkidaşlarıyla görüşmeleri oldu.
 
ASTANA SÜRECİNİN SULANDIRILMASINA İZİN VERİLMEMELİ
 
Rusya'nın teklifiyle Astana süreci işlemeye başladı. Bu sürecin hiçbir şekilde sulandırılmasına izin vermemek lazımdır. Suriye'de siyasi geçişini sağlamak amacıyla Astana süreci, daha önce başlatılan BM Cenevre süreciyle de ilgilidir. Fırat Kalkanı Harekatı'nın amacı sınır bölgelerimiz başta olmak üzere Suriye'nin Azez-Cerablus hattı ve güneyindeki terör unsurlarının buradan boşaltılmasıdır. Burada yoğun bir mücadele veriliyor. Yaklaşık 1900 kilometrelik alan terör örgütünden temizlenmiştir. Burada silahlı kuvvetlerimiz kahramanca mücadele veriyorlar. Kayıplarımız oluyor. Terör örgütüne karşı her alanda kararlılıkla devam edecektir.
 
ULUSLARARASI GÜÇLER HAVADAN DESTEK VERMELİ
 
Genelkurmay Başkanımız bizzat sahaya inerek bu operasyonun sevk ve idaresini yapmaktadır. Özellikte Elbab'ta uluslararası koalisyonun hava desteği vermesi gerektiğini her zaman dile getiriyoruz. Bu konuda uluslararası koalisyonla koordinasyonumuz devam ediyor. Silahlı kuvvetlerimiz bu operasyonu kararlı bir şekilde yürütmeye devam edecektir. Türkiye'nin bu operasyonuna terörden şikayet edenlerin destek vermemesi kabul edilemez.
 
 
 
SİNCAR'IN İKİNCİ KANDİL OLMASINA MÜSAMAHA ETMEYİZ
 
Telafer konusunda da baştan beri koyduğumuz ilkenin korunması büyük önem arzediyor. Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle Telafer Telaferliler'indir. Özellikle Telafer'in kurtarılması ve daha sonra yönetilmesi noktasında Şi ve Sünni Türkmenler'den oluşması gerekiyor. Sincar'da PKK'nın Yezideleri bahane göstererek oraya konuşlanmak istiyor. Sincar'ın bir ikinci Kandil olmasına müsamaha göstermesi sözkonusu değil. Bu konuda Neçirvan Barzani'nin açıklamalarını desteklediğimizi ifade etmek isterim.
 
BATI FETÖ'NÜN PROPAGANDASINA KARŞI DİKKATLİ OLMALI
 
FETÖ'ye karşı mücadelemiz devam ediyor. DEAŞ gibi PKK gibi terör örgütlerine nasıl mücadele veriyorsak tam bir seferberlik halinde FETÖ'yle mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecektir. Bu noktada özellikle Batı'daki ülkelerin, basın kuruluşların, STK'ların FETÖ'nün propagandalarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz.
 
BATI FETÖ'NÜN PROPAGANDASINA KARŞI DİKKATLİ OLMALI
 
FETÖ'ye karşı mücadelemiz devam ediyor. DEAŞ gibi PKK gibi terör örgütlerine nasıl mücadele veriyorsak tam bir seferberlik halinde FETÖ'yle mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecektir. Bu noktada özellikle Batı'daki ülkelerin, basın kuruluşların, STK'ların FETÖ'nün propagandalarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz.
 
 
 
MÜNBİÇ KONUSUNDA TAHLİYELERDE GECİKMELER VAR
 
Münbiç konusunda PYD'nin bütün unsurların Fırat'ın doğusuna çekilmesi konusunda Amerika'yla mutabata vardık. Bunun gecikmesi halinde gereken uyarıları yapıyoruz. PYD ve YPG'nin Münbiç'ten tamamen çekildi haberlerini ihtiyatla karşılıyoruz. Bir ortak komisyon Münbiç'e gitti. orada yerel kent yönetimi gibi bir yönetim biçimi var. Münbiç'e giden heyetin raporunu bekleyeceğiz. Rakka operasyonunun birinci aşaması devam ediyor. Orada DEAŞ'la mücadelede en ufak bir tereddütümüz yok.
 
EL BAB OPERASYONU EN KRİTİK AŞAMALARDAN BİRİ
 
Şu anda askeri güç ya da yığınak anlamında DEAŞ'ın iki önemli merkeezi var. Birisi Rakka diğeri Elbab. Buraya da zaman zaman hava şartlarından kaynaklanan gecikmelerin olduğunu biliyoruz. Meşru bir gerekçe olmadan hava desteğinin verilmemesi elbette kabul edilemez. Elbab operasyonu en kritik aşamalardan biri. Burada sivil kayıpların olmaması için TSK'nın çok dikkatli davrandığının altını çizmek isterim. Bundan sonra da operasyonlar kararlı bir şekilde devam edecek. Bu bizim ulusal güvenliğimiz açısından bir zarurettir.
 
SAYIN BARZANİ'NİN AÇIKLAMALARINI DESTEKLİYORUZ
 
Terör örgütünün sahadaki çeşitli hareketliliğiyle ilgili istihbarat birimlerimiz gerekli çalışmaları yapıyor önlemini alıyorlar. Elbab ve civarındaki tehdit unsuru hem bize hem Suriyelilere karşı, barış ortamına karşı ciddi bir tehdit. Askerlerimizin orada büyük bir özveriyle yürüttüğü mücadele bundan sonra da devam edecek. Sincar'la ilgili olarak sayın Neçirvan Barzani'nin yaptığı açıklamayı destekliyoruz. Bu konuyu Irak makamlarıyla da görüşüyoruz. Bölücü terör örgütünün orada bir konum elde etmeye çalışması asla kabul edilemez.
 
BU TERÖR ÖRGÜTÜNE TÜRKİYE GÖZ AÇTIRMAYACAKTIR
 
Musul operasyonu devam ederken birtakım kaydırmalar ve sızdırmalara terör örgütü teşebbüs edebilir. Elbab'ın hem kuzeyinden hem batısından bir kuşatma yapıldı. Bu kuşatma doğu ve güneye doğru da yayılıyor ki ikmal yolları kesilsin. Günün sonunda hangi tür takviye yaparlarsa yapsınlar bu terör örgütüne Türkiye orada göz açtırmayacaktır.
 
TÜRKİYE'YE HALEP'TEN 200 YARALI VE HASTA GETİRİLDİ
 
Doğu Halep'ten İdlib'e getirilen insanlarla ilgili sahada çok kapsamlı tedbirler alındı. Şu anda 10 bin kişilik kamp kurulma çalışmaları devam ediyor. Acil olan temel insani ihtiyaçların bir an önce karşılanması. AFAD, Kızalay çalışmalarını yürütüyor. Türkiye'ye şu ana kadar 200 civarında Doğu Halep'li getirildi. Bunların yanında çocuklar da var. Bunlardan bir tanesi gelip sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettiler. Orada güzel bir buluşma oldu.
 
SURİYE'DE ADİL BİR YÖNETİM KURULMADAN BARIŞ OLMAZ
 
Siyasi geçiş süreci dediğiniz zaman biz baştan beri çoğulcu, kapsayıcı ve çoğulcu bir sistemle mümkün olabileceğini ifade ettik. Astana sürecinde tabii ki bu konular ifade edilecek. Bizim pozisyonumuz değişmedi. Suriye'de bütün kesimleri temsil edecek adil bir sistem kurulmadan bu savaşın bitirilmesi tabii ki mümkün olmayacak. Bu konuda herkes ve tüm ülkeler üzerine düşeni yerine getirmek durumundadır.
 
FETÖ, DEAŞ, PKK'NIN İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLMASI SIR DEĞİL
 
Terör örgütleri zahirde birbirinden farklı gibi görünse de gerçekte birbiriyle ilişkili bir şekilde hareket ederler. PKK, DEAŞ, FETÖ gibi grupların birbirleriyle ilişkileri sır değil. Terörle mücadelede güvenliğin içinde yapılan FETÖ'nün ne gibi engeller çıkardığı biliniyor. Bunlar Türkiye'yi nasıl zayıflatırız diye bir çaba içerisindeler. Bunu asla başaramayacaklar.
 
RUS BAKAN SUİKASTİNDE BÜTÜN OKLAR FETÖ'YÜ GÖSTERİYOR
 
Bir tarafta terörle mücadeleden bahsediyoruz öbür tarafta teröre açıktan destek veren grupların Avrupa'da cirit attığını görüyoruz. Bunun tersi olsaydı Avrupa'da terör yapan unsurlara Türkiye müsamaha gösterseydi, o ülkelerin tepkisi acaba ne olurdu? Terörle mücadele edeceksek bunu tutarlı yapmamız gerekmektedir. Cumhurbaşkanımızın da geçen hafta ifade ettiği gibi Rus Milli Savunma Bakanı suikastında bütün oklar FETÖ'yü göstermektedir.