29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

ardımcısı Kurtulmuş: Darbeleri mevcut sistem üretiyor

Mevcut sistemin darbe ürettiğini belirten Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Sistem vesayetçi bir sistem. 1960 darbecilerinin Anayasası da 80 darbesinden sonra ortaya konulan anayasa da vesayetçi” dedi.

STAR / MANİSA27 Şubat 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
ardımcısı Kurtulmuş: Darbeleri mevcut sistem üretiyor

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye’deki darbelerin esas nedenlerinden birinin sistem yapısından kaynaklandığını belirterek, “Sistem vesayetçi bir sistemdir. 1960 darbecilerinin ortaya koyduğu Anayasa ile 80 darbesinden sonra ortaya konulan 82 Anayasası da vesayetçidir” dedi. Kurtulmuş, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “28 Şubat’tan 15 Temmuz’a Darbeler ve FETÖ İhaneti” konulu panele katıldı.

“Bab-ı Ali Baskınından, Sultan Abdülhamit Han’ın bir takım kumpaslarla hal edildiği o tarihlerden başlayarak 15 Temmuz’a gelen bu süreç içinde darbelerin nitelikleri bakımından bir fark yoktur. Bu darbelerin hepsinin en ortak özelliği milletin yolunu kesmektir.” diyen Kurtulmuş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’deki bu darbelerin esas nedeni, bir avuç azınlık millete rol biçmek ister, milleti bir kalıp içine oturtmak ister, milletti fikri, siyasi, ideolojik anlamda tahakküm altında tutmak ister. Aslında millete güvenmez.”

VESAYETTEN KURTULALIM

Kurtulmuş, darbelerin esas nedenlerinden birinin de sistemin yapısı olduğunu işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki darbeler büyük oranda sistemin yapısından kaynaklanıyor. Sistem vesayetçi bir sistemdir. 1960 darbecilerinin ortaya koyduğu Anayasa ile 80 darbesinden sonra ortaya konulan 82 Anayasası da vesayetçidir. Hani dedim ya millete güvenmezler, ‘millet davulcuya zurnacıya kaçar’ diye düşündükleri için. Sandık ortada, ne oy çıkarsa çıksın aslında milleti yönetecek bürokratik oligarşiyi anayasanın içine yerleştirmişlerdir. Anayasa Mahkemesinin, HSYK’nın, yüksek yargının, Cumhurbaşkanlığı makamının nasıl vesayet mekanizması olarak çalıştığını hepimiz gördük. Cumhurbaşkanları ile başbakanlar arasındaki tartışmaların Türkiye’ye ne kadar ağır faturalar ödettiğini gördük. Türkiye’de 1960’dan bu yana Anayasa Mahkemesi marifetiyle 68 siyasi parti kapatıldı. İçinde iktidar partisi olanlar var. Bu anlamda cumhurbaşkanlığı mekanizması sistemi kontrol eden bir mekanizma haline dönüştürüldü.”

FETÖ KALINTILARI VAR

Kurtulmuş, 27 Nisan e-muhtırasının ardından 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığına dikkati çekerek, 15 Temmuz’un, Anadolu topraklarının gördüğü en büyük ihanet hareketi olduğunu bildirdi. 

Kurtulmuş, şöyle devam etti: “15 Temmuz’da o kanlar boşuna dökülmedi. 15 Temmuz’daki o büyük mücadelenin sonucu olarak, bu hain adamlar ve o hainlerin arkasındaki bütün çeteler deşifre oldu, şimdi devletin içinden temizleniyorlar. Hiçbir yerde FETÖ’nün artıklarına müsaade etmeyeceğiz, onlara bu memlekette, yaptıklarının hesabını soracağız. Avrupalılar bizim yaptığımıza ‘arındırma’ diyor. Biz de bu insanları devletin içerisinden arındıracağız. Hem ihanet edeceksin, hem devletin imkanları ile büyüyeceksin... Bu ihanetin bedelini ödeyecekler.”