29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Davutoğlu: Casusluk üzerinden açık darbe girişimi

Davutoğlu, güvenlik zirvesinin dinlenmesi için “Sadece bir casusluk faaliyeti değil, casusluk faaliyeti üzerinden siyaseti dizayn etme çabası veya açık bir darbe teşebbüsü” dedi.

20 Nisan 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Davutoğlu: Casusluk üzerinden açık darbe girişimi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, güvenlik toplantısının sızdırılmasıyla ilgili çalışmaların büyük bir titizlizle sürdürüldüğünü belirterek, sızdırmanın “Sadece bir casusluk faaliyeti değil, casusluk faaliyeti üzerinden siyaseti dizayn etme çabası veya açık bir darbe teşebbüsü” olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ciddiye alınması gereken olaylarından biri. Bu cürüm, sıradan bir cürüm değil. Hakkıyla incelenmesi, her türlü çalışmasının yapılması ve bir karara varıldığında kimsenin zihninde bir şüphenin kalmaması lazım” dedi.

Siyasi bir operasyon

MİT ve emniyetin çok yoğun bir çalışma yaptığını belirten Davutoğlu, “Çalışmalar titizlikle yürürken basında böyle değişik yorumlar yer alabilir. Nihai açıklama yapılmadan kamuoyu herhangi bir haberi ‘mutlak doğru’ gibi almamalı” vurgusu yaptı. İllegal dinlemenin seçimden üç gün önce servis edildiğine dikkati çeken Davutoğlu, dinlemenin hem bir casusluk faaliyeti hem de siyasi bir operasyon olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Seçimden üç gün önce piyasaya salınıyorsa, servis yapılıyorsa bu aynı zamanda Türk siyasetine bir müdahaledir ve sadece casusluk faaliyeti değil, casusluk faaliyeti üzerinden siyaseti dizayn etme çabasıdır veya açık bir şekilde darbe teşebbüsünün bir parçasıdır” diye konuştu.

İletişim savaşı yaşanıyor

Türkiye’yi yurtdışına şikayet eden “İhanet mektupları” hatırlatılınca, Türkiye’de bir iletişim savaşı olduğunu ve bunun medya üzerinden yapıldığını kaydeden Davutoğlu, bir ülkenin itibarının o ülkeye yatırım yapan sektörü kaçırtacak şekilde de zedelenebileceğini dile getirdi. Savaşın mutlaka topla, tüfekle olmayacağını belirten Davutoğlu, yapılan şeyi “Türkiye’ye savaş açmak” olarak değerlendirdi. Davutoğlu, El Kaide iddialarını net dille yalanladı.

Başbakan olma planı var mı?

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, seçilecek olan cumhurbaşkanının Türk inanının ortalama aklını, vicdanını, devlet kültürünü, rüyalarını karşılayacak bir isim olması gerektiğini belirterek, “Artık bu milletin istemediği hiç kimseyi kimse cumhurbaşkanlığı makamına getiremez. Bu milletin istediği birini de cumhurbaşkanlığı makamına getirmesini kimse engelleyemez” dedi.

Zihnimden geçmedi

Başbakanlık için adının geçtiğinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, “Bu sorular bana iki, üç sene önce de gündeme geldiğinde böyle bir şeyi zihnimden geçirmeyi, telaffuz etmeyi zül addederim demiştim. Şu anda yaptığımız bir iş var dış politika anlamında. Şu anda beni ilgilendiren yegane mesele üzerimde taşıdığım emanetin hakkını vermektir” diye konuştu.