30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Dünya Aksa için harekete geçmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İİT Dönem Başkanı olarak, “Uluslararası toplumu Harem-i Şerif’te ibadet özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların derhal kaldırılması için harekete geçmeye çağırıyorum” dedi.

23 Temmuz 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Dünya Aksa için harekete geçmeli

Cumhurbaşkanı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yeni kısıtlamalar getirmeye çalışmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, uluslararası toplumu Harem-i Şerif’te ibadet özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların derhal kaldırılması için harekete geçmeye çağırdı. Erdoğan yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “İsrail’in 1967’den bu yana işgal altında tutmakta olduğu Doğu Kudüs’te 14 Temmuz günü yaşanan ve tarafımızdan da tasvip edilmeyip üzüntü duyulan bir olayı gerekçe göstererek Harem-i Şerif’i üç gün süreyle kapatması ve ardından Müslümanların Harem-i Şerif’e girişlerine, metal detektörler konulması dahil, yeni kısıtlamalar getirmeye çalışması kabul edilemez.” 

SAYGI GÖSTERMELİ

“İsrail’in tüm uyarılara rağmen bu tutumunda ısrar etmesini, bir kez daha Harem-i Şerif’te cuma namazı kılınamamasını ve İsrail güçlerinin cuma namazı için toplanan kardeşlerimize karşı aşırı güç kullanımını İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla kınıyorum. Olaylarda hayatını kaybeden 3 kardeşimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu da ifade etmek istiyorum. Kudüs’ün ve Harem-i Şerif’in kutsiyetine ve tarihi statüsüne saygı gösterilmesi hukuki bir yükümlülüktür. Metal detektörler ve diğer kısıtlamalar derhal kaldırılarak statükoya dönülmelidir. Bu hassas süreçte herkesin provokasyonlara karşı dikkatli olması gerekmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak, uluslararası toplumu Harem-i Şerif’te ibadet özgürlüğünü kısıtlayan uygulamaların derhal kaldırılması için harekete geçmeye çağırıyorum. İİT 1969’da Harem-i Şerif’e yönelik bir saldırı sonrasında kurulmuştur; bugün aynı birlik ve dayanışma ruhuyla tüm İslam alemi Filistinli kardeşlerimizin yanındadır.”  

MACRON İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. İki lider, Kudüs’teki Harem-i Şerif’te Filistinlilere yönelik kısıtlamalarla, Suriye ve Libya’daki son gelişmeler hakkında görüş teatisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransız mevkidaşı Macron, Körfez’de Katar ekseninde yaşanan gerilimi de ele aldı.

KÖRFEZ’E KRİTİK ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın 5 Haziran’da Katar ile diplomatik ilişkilerini kesmesi ve bu ülkeye ambargo başlatmasının ardından ilk kez Körfez’e ziyaret düzenleyecek. Erdoğan, bugün önce krizin taraflarından Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek, ardından krizde Türkiye gibi arabuluculuk rolü üstlenen Kuveyt’e geçecek. Erdoğan, yarın da Katar’a gidecek. İlk olarak Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek olan Erdoğan, Cidde’de Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud ile görüşecek. Erdoğan, ardından, Kuveyt’e geçerek, Emir Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir El Sabah’la bir araya gelecek. Erdoğan son olarak da  Katar’da Emir Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’yle görüşecek.

İsrail’in yaptığı barbarlık

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerine değinerek, “İslam dünyası politik sorunlarını çözmek yerine iç çatışmalar, karışıklıklar içine mahkum edildiği bir ortamda, maalesef İsrail de elini, kolunu sallayarak bu barbarlığı yapıyor. İsrailliler bu barbarca, gaddarca uygulamalarıyla aslında Kudüs’ün tarihine de hakaret ediyorlar. Bütün dünya da maalesef 2017 yılında bu insanlık dışı muameleleri seyrediyor” dedi. Almanya ile yaşanan krize işaret ederken de, sadece bu yılın ilk 5 ayında gelen Alman turist sayısının 863 bin olduğunu açıkladı.