27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

FETÖ, Avustralya’da da sığınacak in bulamayacak

Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi James Larsen, Star’a önemli açıklamalarda bulundu. Darbe girişiminden Suriye’deki gelişmelere kadar birçok konuya değinen Larsen, ülkesinin Türkiye’ye her alanda desteğinin süreceğini vurguladı.

LÜTFİ KAPLAN26 Şubat 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
FETÖ, Avustralya’da da sığınacak in bulamayacak

Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi James Larsen, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hükümetlerinin Türkiye’ye desteklerini sunduğunu hatırlatarak, ülkesindeki FETÖ faaliyetleri konusunda da net konuştu. Larsen, “Legal olmayan, kanunsuz işlerde bulunduklarına dair herhangi bir delil varsa, Avustralya Hükümeti bunu çok ciddiye alacağını Türk Hükümeti’ne bildirdi” dedi. Larsen, şu değerlendirmeleri yaptı:

G20 VESİLE OLDU 

2014’teAvustralya’nın hemen ardından da 2015’te Türkiye’nin G20’ye ev sahipliği yapması bizim için çok önemliydi. Buna değer veriyoruz. Çünkü bu iki ülke arasında üst düzey görüşmelerin daha da artmasına vesile oldu. Yine aynı şekilde Güvenlik Konseyi’ne aday olduklarında Türkiye ve Avustralya aday birbirini destekledi. Darbe girişimi olduğu zaman, Avustralya darbe girişimini kınamakta oldukça çabuk davrandı. Dışişleri Bakanım, Sayın Çavuşoğlu ile hemen irtibata geçti. Türk Hükümeti ve Türk demokrasi için bütün desteğimizi sunduk. Türk Hükümeti Avustralya’da Gülen hareketine sahip bir takım organizasyonlar olduğunu iletti. Biz de Türk Hükümeti’ne eğer bu yönde elil varsa, Avustralya Hükümeti’nin bunu çok ciddiye alacağını bildirdik. Bu Avustralya adına çok ciddi bir destektir. Yani eğer herhangi bir delil ya da herhangi bir enformasyon varsa Avustralya Hükümeti buna çok ciddi olarak yaklaşacaktır ve bu çerçevede Türkiye ile bu tip konularda iş birliği sürecektir. Bence Türk Hükümeti diğer devletleri FETÖ’nün risklerine karşı uyarmakla çok sorumlu bir davranış sergiledi.  Kesinlikle biz bu uyarıyı dikkate alıp organizasyonları veya bireysel kişiler için uyarıyı dikkate alacağız. Vize ve Avustralya’ya girişler konusunda da bu uyarılar dikkate alınacaktır. 

TÜRKİYE İLİŞKİLERİN 50.YILI ETKİNLİKLERİ

Avustralya Büyükelçiliği, ilk göçmen Türklerin ülkelerine geldikleri 60’lı yılları anısına bir dizi etkinlik düzenliyor. İlk etapta Avustralya’da üniversiteleri mezunu Türkler ile Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan Avustralyalılar bir araya getirildi. Bu kapsamında Avustralyalı  bakanların Türkiye’ye ziyareti de planlandı. 

SURİYE’DE BÜYÜK OYUNCULAR ANLAŞAMADI

Açıklamalarında Suriye konusuna da değinen Avustralya Büyükelçisi James Larsen, uluslararası sistemin başarısızlığının altını çizdi. “Avustralya Türkiye’nin Suriye’den gelen göçmenler karşı inanılmaz derecede cömert olduğunu düşünüyor. Hiçbir ülke bu kadar çok göçmenle, bu şekilde bu kadar eli açık davranmadı. Suriye’deki durum korkunç bir trajedi. Uluslararası sistemin başarısızlığını gösteriyor. Yıllarca Güvenlik Konseyi ve BM’de birçok toplantılar yapıldı, uzun bir süreçten geçildi, ama hiçbiri bir çözüm üretmeyi başaramadı. Uluslararası sistem için yapılan bu görüşmeler bir sonuç getirmedi, bu anlamda başarısız oldu. Neden başarısız olduğuna baktığımızda açık ve net, büyük oyuncular sonuçta anlaşamadı. Astana’da Türkiye’nin gösterdiği liderlik, bu toplantılarda belki bir çözüm çıkacak, bunu gerçekten yürekten umut ediyorum. 

DEAŞ İSLAM İÇİN TEHDİT 

DEAŞ, İslam dünyasının imajına yönelik gerçek bir tehdit. Biz biliyoruz ki İŞİD ya da DEAŞ’ın söylemlerinin İslam ya da Müslümanlık ile hiçbir ilgisi yok. Ama kendilerini İslam aleminin bir parçası olarak göstermesi kesinlikle çok yıkıcı. Türk Hükümeti ve Diyanet İşleri DEAŞ’ın İslam’ı temsil etmediği noktasına parmak basarak, oldukça sorumlu davrandılar diye düşünüyorum. Bence bu tüm dünya için önemli bir mesaj. Öncellikle şunu açıklamam gerekir Avustralya kesinlikle çok net bir ifadeyle belirtmiştir ki PKK bir terörist organizasyondur, terör örgütüdür. Hiçbir Avustralyalı bu terör örgütüyle iş birliğine giremez, bu konuda Avustralya çok  nettir.  Biz tabi ki bu Türkiye’nin PYD/YPG ile ilgili dile getirdiği endişelere saygı duyuyoruz.