29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

FETÖ’nün kasası için hesap günü

FETÖ elebaşı Gülen için ‘Bir gülüşüne dünyayı veririm’ diyen firari Akın İpek ile yakın aile bireylerinin ortağı olduğu Koza-İpek Holding davası bugün Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesinde başlıyor

20 Eylül 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
FETÖ’nün kasası için hesap günü

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) çatı davasının firari sanığı Hamdi Akın İpek ile annesi Melek İpek ve kardeşi Cafer Tekin İpek’in de aralarında bulunduğu 45 sanık hakında açılan davanın ilk duruşması, bugün Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesince Ankara Adliyesi’nde görülecek. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ çatı davasının firari sanığı, Koza Holdingin yöneticisi Hamdi Akın İpek ile annesi Melek İpek’in de aralarında bulunduğu 45 sanığın, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “vergi usul kanununa muhalefet”, “güveni kötüye kullanmak” “özel bölgede sahtecilik” ve “ruhsatsız silah bulundurmak” suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyor.   

77 YIL HAPSİ İSTENİYOR

İddianamede, Hamdi Akın İpek hakkında 77 yıl, kardeşi Cafer Tekin İpek hakkında 90 yıl hapis cezası, diğer sanıkların ise 10 yıl ile 30 yıl arasında değişen cezalara çarptırılması isteniyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 1 Eylül 2015’te şüpheli Hamdi Akın İpek ile yakın aile bireylerinin ortağı olduğu holding bünyesindeki şirketler ile Hamdi Akın İpek’in ikametgahında arama yapıldı. 

TMSF’YE DEVREDİLDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle holding bünyesindeki 22 şirkete 26 Ekim 2015’te Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğince kayyum atandı. 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 19/1. maddesi gereğince holding bünyesinde bulunan ve kayyum idaresinde olan şirketler, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğinin 6 Eylül 2016 tarihli kararıyla TMSF’ye devredildi.      

7 AYRI SUÇ RAPORU DÜZENLENDi

Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan aramalarda elde edilen tüm suç delilleri, gerekli incelemelerin yapılması amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı (SPK), Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kuruluna (MASAK) gönderildi. Sermayesinin bir bölümü halka açık olan şirketler yönünden yapılan incelemeler sonucunda SPK tarafından 6, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca ise 7 ayrı suç raporu düzenlendi. Şüphelilerce yapılan bağışlar ve harcamaların terörizmin finansmanı suçu kapsamında olup olmadığının tespitine yönelik MASAK da üç ayrı rapor düzenledi. Holding bünyesindeki şirketlerin ortakları, yönetim kurulu üyeleri ve çalışanlarından oluşan 45 şüpheli hakkında dava açıldı.