27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Fransa ve Çin'i istemiyorlar: Türkiye üçüncü bir yol sunuyor

Eski Fransız sömürge Afrika ülkelerinin Fransa ve Çin'e alternatif aradığını belirten yabancı uzmanlar, Türkiye'nin üçüncü bir yol sunduğunu belirtti.

Star.com.tr20 Ocak 2021 Çarşamba 12:56 - Güncelleme:
Fransa ve Çin'i istemiyorlar: Türkiye üçüncü bir yol sunuyor

İspanya'daki Navarre Üniversitesi dış politika uzmanı Michael Tanchum, Türkiye'nin Afrika'da büyüyen diplomatik ilişkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Etiyopya Yatırım Komisyonu'na işaret eden Tanchum, Türkiye'nin Suudi Arabistan ve Çin'den sonra Etiyopya'nın en büyük ortağı olduğunu belirtti. 

Türkiye'nin Somali'de yollar inşa ettiğini ve büyük bir askeri eğitim kampı kurduğuna işaret eden Tanchum, "Türkiye, Avrupa'ya odaklanması sonrası büyük ölçüde Afrika'yı görmezden geldi. Ancak son 15 yıldır Türkiye cumhurbaşkanı kıta ile bağların yeniden canlanmasına öncülük ediyor" ifadelerin kullandı. 

Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısını 2009'dan bu yana 12'den 42'ye çıkardığını ve  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20'den fazla başkenti ziyaret ettiğine dikkati çeken Tanchum, Türkiye'nin Senegal ve Cibuti'ye de yatırım yapmasının kıtaya verdiği ekonomik ve jeopolitik önemi vurguladığını belirtti.

Tanchum, "Eski Fransız sömürge Afrika ülkeleri, Fransa'ya alternatifler arıyor. Bir Fransız neo-kolonisinden bir Çin neo-kolonisine dönüşmek istemiyorlar. Türkiye üçüncü bir yol sunuyor" açıklamasında bulundu.

Star.com.tr