29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Hatır için aday olmaz

Başkan Erdoğan, AK Parti’nin yerel seçimlerde göstereceği adaylara ilişkin kriterini çok net ortaya koydu: Kimse ‘Bu benim yakınımdır’ diye aday teklifiyle gelmesin. Bizde ehliyet ve liyakat esastır. Halkına tepeden bakacak, gurur, kibir abidesi adayları bize getirmeyin. Hem işini iyi yapacak, tuttuğunu koparacak, hem tevazu sahibi olacak. Sadece partinin karşılığına sığınarak adaylık olmaz.

3 Ekim 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Hatır için aday olmaz

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin Fırat’ın doğusunu da terörden temizlemekte kararlı olduğunu vurgulayarak “Türkiye’ye rağmen yapılan hiçbir işin bu bölgede başarıya ulaşma şansı olmadığını herkes bilmelidir” dedi. 

Erdoğan,  dün AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda konuşma yaparak Birinci AK Parti İlçe Başkanları Toplantısı ve AK Parti Kadın Kolları MKYK Toplantısı ile AK Parti MYK Toplantısı’na başkanlık etti. Erdoğan grup konuşmasında Suriye’nin doğusuyla ilgili mesajını bir kez daha ve güçlü şekilde vererek, “Fırat’ın doğusundaki terör işgalini sona erdirmekte de kararlıyız” dedi. Başkan Erdoğan, Suriye ve bölgesel gelişmelere dikkat çekerken, “Bölgede masada olduğunuz sürece sözünüz var. Bu tabii bölgeye ait olan bir şey değil. Dünyada da bu böyle. Alanda varsanız, masada varsanız neticede de sözünüz geçer. Bunu sonuna kadar devam ettireceğiz” diye konuştu.

TÜM LİDERLER TEŞEKKÜR ETTİ 

ABD’nin, bölgedeki “small” grup olarak nitelendirilen “yediler düzenlemesi”ne atıfta bulunan Erdoğan, Almanya ziyareti sırasında kendisinin de “smaller grup” dediğini hatırlatarak, “Ben de latife yaptım, ‘biz de smaller grup yaparız’ dedik. Türkiye Rusya, Fransa, Almanya İstanbul Zirvesi’ni yapacağız ya bu ay sonuna kadar ya da önümüzdeki ay sonuna kadar gerçekleşecek” dedi.

BM toplantısında görüştüğü 14 liderin de, 3.5 milyon Suriyeli mülteciden dolayı teşekkür ettiğini anlatan Erdoğan, “İdlib’deki imtihandan alnımızın akıyla çıkacağımızdan şüphe duymuyorum. İdlib krizinin istenmedik şekilde gelişmesi halinde ülkemize bir milyona yakın sığınmacının gelmesi bekleniyor. İdlib’e 60 bin kişinin geri dönüşüne şahit olduk attığımız adımlar sayesinde hem Cenevre’deki hem Astana’daki görüşmelerde daha somut ilerlemeler sağlanacağını umuyoruz” diye konuştu.

EMPERYAL MANTIK UYARISI 

Başkan Erdoğan, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye halkının doğrudan kendisini muhatap almaya devam edeceklerini vurguladığı konuşmasında, Fırat’ın doğusuna yönelik son birkaç konuşmasında yaptığı vurguyu bir kez daha yineledi. Erdoğan, “Fırat’ın doğusundaki terör işgalini sona erdirmekte de kararlıyız” dedikten sonra ABD’nin terör örgütü PYD/PKK’ya verdiği silahları ve açtığı üslere dikkati çekti. Erdoğan, “Türkiye’nin sınırları boyunca oluşturulmaya çalışılan terör koridoruna destek veren ülkelerle ancak bu teşebbüsten vazgeçilmesi halinde bölgede birlikte çalışma imkanı bulabiliriz” açıklamasını yaptı.Erdoğan şunları söyledi: “Bunlar kime kullanılacak? Sınırın öbür tarafında Türkiye var. Stratejik ortak değil miyiz? Paramızla silah istedik vermediniz ama terör örgütüne bedava veriyorsunuz. Bu emperyal mantıkla bir yere varmak mümkün değil... Ekonomik savaş, ticaret savaşı bunlardan kopuk değil. Türkiye’ye rağmen yapılan hiçbir işin bu bölgede başarıya ulaşma şansı olmadığını herkes görmelidir. Aynı durum Kıbrıs ve Ege çevresinde gelişen hadiseler için de geçerlidir. Ülkemizin burnunun dibinde Türkiye’ye rağmen işler yapabileceklerini sananlar yanıldığını yakında anlayacak.”

Milletin parasını dağa gönderemeyiz 

Başkan Erdoğan, dün Ağrı Sivil Toplum Platformu (ASTOP) üyelerini kabul etti. Erdoğan’ın kabulde özellikle HDP’lilerin yaptığı belediyeciliğe atıfta bulunup, Ağrı belediye başkanına dikkat çektiği öğrenildi. Erdoğan’ın, Mart yerel seçimlerinden sonrasına ilişkin önemli mesajlar vererek, “Devletin milletin paralarını Kandil’e gönderdiğini tespit ettiğimiz belediye başkanını o görevde tutmayacağız. Devletin parasını dağa gönderemeyiz” dediği kaydedildi. 

Aslolan Türk milletinin menfaatidir 

Siyaset kurumunun birtakım çatlak seslere rağmen vakur bir duruş sergileyerek, ülkesinin ve milletinin yanında yer alarak sürece olumlu katkı sağladığını belirten Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Anamuhalefet partisinin meseleyi hiç ilgisi olmayan yerlere çekmeye çalışma çabalarını ise milletimizin takdirine havale ediyoruz. Cevap vermeye de gerek bulmuyorum. Çünkü bir ülkede iktidara yürüme derdi olmayan ama muhalefette kalan ve muhalefette kaldığı süreçte de sürekli olarak ‘acaba ülkeyi nasıl batırabiliriz’ veya ‘bu ülkeye nasıl karalar çalarız’ gayretiyle kampanyalar yürüten bir anlayıştan hiçbir şey olmaz. İşte onun içindir ki benim milletim de bunlara asla ‘iktidar koltuğu için yürü’ demiyor.”  Erdoğan, 2023’ten başlayarak 2053 hedeflerine ulaşmak için gerektiğinde kan kusup, “kızılcık şerbeti içtik” diyerek ne gerekiyorsa yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini vurguladı. Erdoğan, “Asıl olan Türkiye’nin ve Türk milletinin menfaatleridir. Gerisi lafügüzaftır” dedi.   

Kimse ‘akrabam’ diye aday önermesin  

Başkan Erdoğan, partisinin yerel seçimlerde göstereceği adaylara ilişkin kriterini çok net bir şekilde ortaya koydu. “Benim yakınım, akrabam” diyerek kimsenin kendisine aday teklifiyle gelmemesini isteyerek, yakınları ve tanıdıklarını aday yaptırmak isteyenlere kapıyı tümüyle kapattı. Yeni yasama yılının ilk grup toplantısında milletvekillerine seslenen Erdoğan, yerel seçimlere yönelik önemli bir kriteri de açıklayarak, şunları söyledi:

TEVAZU EHLİ ADAYLAR

“Kimse ‘bu benim yakınımdır, bu benim şuyumdur, buyumdur diye bize aday teklifiyle gelmesin. Ehliyet ve liyakat esastır. Bütün prensiplerin üstünde bu prensip vardır. Tevazu ehli adaylar getirin. Halkına tepeden bakacak, gurur, ikibir abidesi adayları bize getirmeyin. Hem işini iyi yapacak, hem tevazu sahibi olacak. ‘Seçime gidiyoruz, bu vesileyle onu da buradan aday yapalım’, yok öyle bir şey.  Adayın da bir karşılığının olması lazım. Sadece partinin karşılığına sığınarak adaylık olmaz. Onun da karşılığı olacak, prim yapacak, partinin de gücünü arkasına alacak. ‘Bu benim akrabamdır, yakınımdır, bizim STK’dandır. Yok. İşin ehli mi, işin ehli olur, yıllarca aynı STK’da hizmet vermiş olursunuz bu olur. Tuttuğunu koparacak, ehli tevazu olacak ve hakikaten ‘bu arkadaşla biz burada bu seçimi alırız’ diyebileceğiz.”

KAPIMIZ HERKESE AÇIK

“Başarılarıyla milletin gönlünde yer etmiş arkadaşlarla zaten devam edeceğiz” diyerek, başarılı belediye başkanlarını tekrar devam ettireceklerini de vurgulayan Başkan Erdoğan, yeni aday gösterilecek isimlerle ilgili de, “FETÖ ve terör örgütü PKK ile iltisaklı olmayan herkese partimizin kapısı açık. Hatta bu adayların bize gelmesini beklemeyeceğiz, biz kendimiz arayıp bulacağız” dedi. Erdoğan ayrıca, ittifak yapılması durumunda nasıl bir yol izleneceğiyle ilgili soru işaretlerini yanıtlayacak bir çıkış da yaparak, tüm seçim bölgelerinden aday göstereceklerini söyledi.

Millete ‘etiketleri teftiş edin’ çağrısı 

Başkan Erdoğan, son dönemde dövizdeki dalgalanmayı fırsat bilerek fiyatları yükseltmek amacıyla stokçuluğa girişenlere sert çıktı. Başkanlık sisteminin ilk bütçesinin 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlayacağını kaydeden Erdoğan yeni bütçeyle ekonomiyi faiz, kur ve enflasyon şer üçgeninde kurulan tuzaktan kurtararak süratle yeniden hedeflere uygun bir büyüme performansına kavuşturmaya kararlı olduklarını vurguladı. Erdoğan, “Ülkemizin ekonomik gerçekleriyle ilgisi olmayan, tamamen Türkiye’yi siyasi gayelerle köşeye sıkıştırma amacı taşıyan bu dalgalanma dönemini yavaş yavaş geride bırakıyoruz” ifadesini kullandı. Erdoğan, hem işadamlarına, hem de vatandaşlara seslenerek “Eğer stoklar, stokçular, tarafımızdan belirlenirse, kimse kusura bakmasın, biz de gereğini, devletin, yasaların bize yüklediği görev sebebiyle adımımızı atar, gereğini yaparız” diyerek stokçulara göz açtırılmayacağı mesajını verdi. Erdoğan, “Faiz, kur, enflasyon saldırısına” en iyi cevabın, ekonominin çarklarını döndürerek, işleri devam ettirerek ve yeni imkanlar oluşturarak verilebileceğine işaret etti. Erdoğan, konuşmasının sonunda tekrar stokçular konusuna dikkat çekerek, vatandaşlara seslendi. Erdoğan, “Sevgili milletime seslenmek istiyorum. Marketlerde şurada burada sizler işi en yakından teftiş eden insanlarsınız. Alışılmadık şekilde ürünlerde fiyat farkları varsa bunları hemen belediye zabıtalarına iletin. Belediye başkanlarına da sesleniyorum. Zabıtalarınızı bu konuda hassasiyet içinde olmaya teşvik edin. Fiyatlarda oynamalar, stoklar varsa stoklarını basmak ve gerekeni yapmak görevimizdir” dedi.