4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

HDP doğuda sandığa gömüldü

HDP’nin Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde yerel yönetimler için kurulan kardeş partisi DBP, 31 Mart seçimlerinde büyük hüsrana uğradı. Kayyum atanan 94 belediyeden 44’ünü kaybeden HDP, 74 belediyede oy kaybetti. 

STAR ANKARA5 Nisan 2019 Cuma 07:00 - Güncelleme:
HDP doğuda sandığa gömüldü

DBP’li belediyeler döneminde hak ettikleri belediyecilik hizmetinden yoksun kalan vatandaşlar, kayyum sayesinde belediyecilik hizmetiyle tanışmanın sevincini sandıkta gösterdi. Yıllarca hizmet görmeyen yerleşim yerlerindeki belediyecilik faaliyetleri, halkın çoğunlukla AK Parti’ye desteğinin artmasında etkili oldu. Halk, DBP ve HDP’nin izlediği hendek-barikat, yıkım ve kimlik siyasetine duyduğu öfkesini sandıkta gösterdi. 

OYLARI YÜZDE 15 DÜŞTÜ 

31 Mart yerel seçimleri öncesinde terörle ilişkileri sonucu görevden alınan belediye başkanlarının yerine 94 HDP’li belediyeye kayyum atanmıştı. Seçimlerden sonra HDP, 94 belediyeden 44’ünü kaybederek, oy ortalamasını ise yüzde 15.30 oranında düşürdü.  HDP’nin kaybettiği belediyelerin 36’sını AK Parti, 5’ini Saadet Partisi, birini CHP, birini BBP ve birini ise TKP kazandı. HDP’nin, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde aldığı oy oranları Van’da yüzde 53’ten yüzde 50’ye düştü. Kesin olmayan sonuçlara göre; Siirt’te yüzde 49’dan yüzde 48’e, Tunceli’de yüzde 42’den yüzde 28’e, Hakkari’de yüzde 66’dan yüzde 59’a, Şırnak’ta yüzde 59’dan yüzde 35’e, Ağrı’da yüzde 51’den yüzde 37’ye, Bitlis’te yüzde 43’ten 33’e, Muş’ta yüzde 40’tan yüzde 30’a düştü. 

KIRSALDA ERİDİ 

Seçim sonuçları üzerinde yapılan değerlendirmede dikkat çeken bir başka konuyu HDP’nin kent merkezlerinde varlığını oylarında ciddi bir azalmaya rağmen korurken, kırsalı kaybetmesi oluşturdu. Terör örgütüne karşı başlatılan yoğun mücadele sonucu kırsaldaki etkisi kırılan PKK, ağır darbeler yerken, halk üzerindeki propaganda etkisini de kaybetmiş oldu. Sandığa giden bölge insanını geçmişteki kadar baskılayamadı.

KOLTUKLARI SALLANIYOR

Batıda CHP için aday çıkarmayarak oylarını düşüren, doğuda ise kayyum başarısıyla sandığa gömülen HDP’de kavga başladı. HDP’nin yönetici kadrosundan birçok ismin, önümüzdeki günlerde değişeceği parti kulislerinde konuşulmaya başlandı. Eş Başkanlar Sezai Temelli ile Pervin Buldan’ın sonraki kongrede aday olmayacakları ileri sürüldü.  

Beytüşşebap’ta halaylı kutlama 

2014 yerel seçimlerinde Şırnak’ta yüzde 59 oy ile belediye başkanlığı seçimlerini kazanan HDP, 31 Mart seçimlerinde ise ancak yüzde 35 oy alabildi. AK Parti ise Şırnak’ta 2014 seçimlerinde aldığı yüzde 29 oy oranını artırarak, yüzde 62’ye yükseltti. Beytüşşebap Belediye Başkanlığını kesin olmayan sonuçlara göre AK Parti adayı Habip Aşan’ın kazanması ilçede partililerce Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekilerek kutlandı. Yörenin ileri gelen Jirki, Gevda ve Mamhuran ailelerinin de katıldığı kutlamalarda davul zurna çalındı.