29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

İşkenceci 14 askere ömür boyu hapis cezası

Türkiye 12 Eylül darbesi döneminde işkence yapanlara yönelik soruşturmayı yeni başlatabilmişken, Arjantin mahkemesi, diktatörlük döneminde işkence yapan 14 askere ömür boyu hapis cezası verdi.

CİHAN15 Eylül 2012 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İşkenceci 14 askere ömür boyu hapis cezası

ARJANTİN MAHKEMESİ, DARBECİLERİ CEZALANDIRMAYA DEVAM EDİYOR

Arjantin’in güneyinde yer alan Bahia Blanca şehrinde görülen davada sanıklar, 1976-1983 dönemini kapsayan askeri vesayet rejiminde 90 kişiye karşı insanlık suçu işledikleri gerekçesiyle yargılandı.  Sanıklar, darbe döneminde Bahia Blanca şehrine kurdukları bir toplama kampında 90 masum insanın özgürlüğünü kısıtlamak, onlara işkence yapmak ve öldürmek suçlarından mahkûm edildiler.

‘Mektep’te insanlık dışı muamele

Dava sürecinde, askerlerin ‘mektep’ adını verdikleri toplama kampına getirilen insanların darbe karşıtı görüşleri nedeniyle işkencelere tabi tutulup öldürüldükleri tespit edildi. En kanlı cunta yönetimlerinden birinin yargılandığı Arjantin’de, diktatörlük döneminde 30 bin kişinin kaybolduğu veya öldürüldüğü biliniyor. Kaçırıldıktan sonra toplama kampına getirilerek kendilerine işkence yapılan ve daha sonra hayatlarını kaybeden iki hamile kadının yakınları tarafından sembolik olarak açılan davanın ülkede devam eden benzer davalara örnek olacağı belirtiliyor.