28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

İyi ki Türkiye var

Trump’ın, Kudüs’ü, işgalci İsrail’e başkent yapma girişimine, “Bu, Müslümanların kırmızı çizgisidir, gerekirse ilişkilerimizi keseriz” şeklinde net bir tavır sergileyen Erdoğan, yürüttüğü yoğun diplomasi ile Kudüs’ün sahipsiz olmadığını gösterdi.

SELİM EFE ERDEM10 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İyi ki Türkiye var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’n başkenti yapma girişimine karşı ‘Kudüs kırmızı çizgimizdir, ilişkilerimizi keseriz’ diyerek net bir tavır koydu, bu tehlikeli çıkışa karşı diplomatik seferberlik başlattı. 

KİRLİ OYUNU BOZDU

Erdoğan, Müslüman dünyadan gelecek bir kaç cılız tepkiyle bu tehlikeli girişimi hayata geçirmeyi uman ABD/İsrail ikilisinin oyununu bozdu. 56 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) olağanüstü toplantıya çağran Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’den Papa’ya kadar onlarca dünya lideriyle görüşerek Kudüs’ü dünya gündemine taşıdı. Trump’ın, İsrail dışında kimsenin destek vermediği Kudüs’ü gasp kararına karşı ilk sesini yükselten Erdoğan oldu. Hemen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüşen Erdoğan, bu provokasyon girişimine karşı tam desteğini açıkladı. Erdoğan, ardından Ürdün Kralı 2. Abdullah’ı da davet ederek alınabilecek önlemleri değerlendirdi. Erdoğan’ın girişimleri devam ederken İslam dünyasının önde gelen ülkelerinden Suudi Arabistan ve Mısır’ın liderleri ve medyasının sadece ‘kınamakla’ yetinmesi dikkati çekti. Erdoğan, 56 İslam ülkesinin üye olduğu İİT’yi ‘acil’ koduyla 13 Aralık’ta İstanbul’da olağanüstü toplantıya çağırdı. Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman, Katar Emiri Şeyh Temim ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi telefonla arayarak, İİT toplantısının önemini vurguladı. 

Erdoğan, Kudüs’ün sahipsiz olmadığının gösterilmesi için alınacak ortak tavır belirlenmesi amacıyla Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Malezya Başbakanı Necip Rezak, Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid Sibsi, Pakistan Cumhurbaşkanı Hüseyin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbeyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile de telefonla görüşerek Kudüs’te yaşanan son gelişmeleri ele aldı. Erdoğan’ın, İİT üyesi tüm ülke liderlerini kendisi veya Dışişleri aracılığıyla arayarak Kudüs konusunu görüştüğü de kaydedildi. 

Erdoğan, İslam ülkelerinin liderleri yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Putin, Papa Franciscus ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefonda görüştü. Papa ile görüşmesinde Kudüs’ün Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal olduğu, bu kentin statüsünü değiştirmeye yönelik her türlü teşebbüsten uzak durulması gerektiği vurgulayan Erdoğan, barış ve istikrarı için 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’nin vücut bulmasının şart olduğuna işaret etti.

PUTİN TÜRKİYE’YE GELİYOR

Putin ile yaptığı görüşmede  ABD  yönetiminin attığı adımın barış ve istikrarı olumsuz etkileyeceğini  vurgulayan Erdoğan, yarın akşam da Türkiye’ye gelen Rusya Devlet Başkanı ile bir araya gelecek.

Yeni Selahaddin Eyyubi!

İsrail medyası Erdoğan için “Yeni Selahaddin Eyyubî” benzetmesi yaparken, İsrail hükümetinin resmi yanıt verdiği tek İslam ülkesi Türkiye oldu. Erdoğan’ın “Kudüs’ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğu” sözlerinin ardından İsrail hükümeti “Osmanlı’nın bittiği ve Erdoğan’dan emir almayacakları” açıklamasını yaptı.

Erdoğan Kudüs’ün sesi oldu

SETA Uluslararası İlişkiler uzmanı Yrd. Doç. Bora Bayraktar, Erdoğan’ın yürüttüğü uluslararası diplomasi sonrasında Kudüs krizine sessiz kalan rejimlerin meşruiyetinin kendi halkları tarafından sorgulanacağı bir döneme girilebileceğine dikkat çekti. Bayraktar, şunları söyledi: “İslam dünyası ve liderleri, Kudüs krizinde önemli bir tavır gösteremedi. Kudüs’ün savunulması Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerine düşmüş gibi görünüyor. Örneğin Mısır, Müslüman Kardeşleri terör örgütü ilan ettikten sonra Filistin ve Kudüs sorunu konularına hiç giremez oldu ve işgalin meşrulaştırılmasına göz yumuyor. 

SOKAKLAR BELİRLEYİCİ

Erdoğan’ın girişimleri ve açıklamaları, sadece Arap İslam ülkelerini değil Pakistan ve Endonezya gibi kalabalık İslam ülkelerini hatta Avrupa ve Batılı ülke kamuoyularını da harekete geçiriyor. Erdoğan’ın Kudüs çıkışı, İslam ülkelerindeki halklar üzerinde de yankı buluyor. Arap ülkelerinde etkili oluyor ki bence Kudüs sorununda Arap ülkelerinin sokakları belirleyici olur. Kudüs meselesi, Arap ülkelerindeki rejimlerinin meşruiyeti açısından çok önemli. Erdoğan’ın çıkışları, ‘İsrail ve ABD’yi kızdırmayalım’ diyerek işgale sessiz kalan İslam ülkelerini de halklarının tepkisiyle harekete geçirebilir. Cumhurbaşkanı, Kudüs’ün sesi oldu.”