28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Kahrol Esed

Esad rejimi yine bir savaş suçu işleyerek zehirli gaz taşıyan roketlerle İdlib’te sivilleri hedef aldı. Sarin gazından şüphelenilen katliamda aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu 100’den fazla kişi hayatını kaybederken, yaralıların taşındığı hastane de vuruldu.

5 Nisan 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Suriye’de yedi yıldır sivillere karşı savaş suçunun her türlüsünü işleyen Esad rejimi, dün de muhaliflerin denetimindeki İdlib kentine zehirli gaz saldırısı gerçekleştirdi. Onlarca çocuğun gazdan etkilenerek hayatını kaybettiği katliam hakkında basın toplantısı düzenleyen Suriye geçici hükümeti Sağlık Bakanı Ferras Cundi “Saat 07.15’te İdlib’in Han Şeyhun ilçesi rejime ait Sukhoi-22 tipi uçaklar tarafından zehirli gaz taşıyan roketlerle hedef alındı. 100’den fazla kişi katledildi, 400’ten fazla sivil de yaralandı” bilgisi verdi. 

RUTİN KATLİAM

Olay sonrası muhaliflerin talebi üzerine Hatay’dan 30 tam donanımlı ambulans bölgeye yollandı. Ayrıca muhalifler, BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. Bu katliamla da yetinmeyen Esad, beldede kurtarma faaliyetlerine katılan sivil savunma merkezini ve yaralıların tedavi edildiği hastaneyi hedef aldı. Saldırıların ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Kimyasal silah kullanımı insanlık suçudur, cezalandırılmalı. İlk defa da kullanılmıyor. Kimyasal tüm dünya için kırmızıçizgiydi ama bugün rutin hale geldi” dedi.

2013’Ü HATIRLATTI

Yaralananlarda bayılma, nefes alma zorlukları, ağızdan köpük çıkma gibi komplikasyonlar gözlendiği için tıbbi kaynaklar zehirli gaz kullanımının kesin olduğunu belirtiyor ve sarin gazı ihtimali üzerinde duruluyor. Rejim 2013 yılında da Şam’ın Doğu Guta bölgesinde Sarin gazı saldırısı gerçekleştirmiş, dönemin ABD Başkanı Obama ‘kırmızı çizgilerin’ ihlal edildiği gerekçesiyle Suriye rejimine müdahalede bulunacağını açıklamıştı. İdlib, katliamlardan kaçan sivillerin yoğun olarak tahliye olduğu bölge olma özelliği taşıyor. Rejim, son 10 günde biri Hama ve Şam,  diğer ikisi İdlib olmak üzere, 4 defa klor gazı saldırısı düzenlemişti. Son üç yılda ise Esad en az 162 kez kimyasal silaha başvurdu.

SALDIRILAR GECE BOYU SÜRDÜ

Esad rejiminin saldırıları altında olan tek bölge İdlib değildi. Önceki gün başkent Şam’da rejim kuşatmasındaki Doğu Guta bölgesi ve Kabun Mahallesi 24 saatte tam 60’tan fazla hava saldırısının hedefi oldu. Bu saldırılarda 32 sivil yaşamını yitirdi. Muhalifler, rejimin yoğun saldırılarına karşılık geçen ay, Doğu Guta bölgesinin Cobar Mahallesi’nden ilerleyerek, kent merkezinin doğusunda yer alan kuşatma altındaki Kabun Mahallesi’ne ulaşmıştı. Ayrıca gece saatlerinde El Habit bölgesine klor gazı saldırısı düzenlendi, burada da 20 sivil gazdan etkilenerek yaralandı.

Erdoğan’dan Putin’e: İnsanlık dışı bir saldırı

Esad rejiminin İdlib’te kimyasal saldırı düzenlemesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bölgede Suriye rejimini destekleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon gerçekleştirdi ve “İnsanlık dışı saldırılar kabul edilemez” dedi. Katliamların Astana’da başlatılan barış sürecini de tehlikeye attığını belirten Erdoğan, Suriye’de kırılgan ateşkesin sürmesi için ortak çaba harcamanın gerekliliğini vurguladı. Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın da açıklamasında “Uluslararası toplum katliam karşısında gerekli adımı atmalı” dedi.