29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Kılıçdaroğlu, 24 Haziran milletvekili seçimleri için CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı İnce'nin yanı sıra Deniz Baykal'ın ekibini de tasfiye etti

24 Haziran’da yapılacak seçimler için aday listesini açıklayan CHP’de kazan kaynamaya başladı. Kılıçdaroğlu listede Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin ekibinin yanı sıra Deniz Baykal’ın ekibini de tasfiye etti. İyi Parti’ye giden 15 vekili tekrar aday yapan Kılıçdaroğlu, Saadet Partili 5 isme de listede yer verdi. Milletvekili listesine giremeyen Haluk Pekşen, Abdullah Gül’ün adaylığına karşı çıkan isimlerin veto edildiğini ileri sürdü.

22 Mayıs 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kılıçdaroğlu, 24 Haziran milletvekili seçimleri için CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı İnce'nin yanı sıra Deniz Baykal'ın ekibini de tasfiye etti

24 Haziran’da gerçekleştirilecek 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin milletvekili aday listesi açıklayan CHP’de kriz baş gösterdi. Genel merkezde kurmaylarıyla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, adaylık başvurusunda bulunanlarla mülakat yapan Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Tekin Bingöl, Seyit Torun, Çetin Osman Budak ve Faik Öztrak ile Parti Sözcüsü Bülent Tezcan’la birlikte listeye son şeklini verdi.

İNCE’NİN EKİBİ SAF DIŞI

Listeye büyük tırpan vuran Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Deniz Baykal’ın ekibini liste dışı bıraktı. Muharrem İnce’ye yakınlığıyla bilinen; Namık Havutca, Rıza Yalçınkaya, Bülent Öz, Bülent Bektaşoğlu, Mehmet Göker, Mazlum Nurlu, Yakup Akkaya, Akın Üstündağ, Şerafettin Turpcu, Erdin Bircan listeye giremedi. İnce’nin ekibinden sadece üç isim Emre Köprülü, Yaşar Tüzün, Tanju Özcan aday yapıldı. Kılıçdaroğlu, bu hamlesiyle partideki en büyük rakibini saf dışı bırakmış olacak.

MİTİNGLERİ İPTAL ETTİ

Listelerin açıklanmasının ardından büyük şoka uğrayan Muharrem İnce, sesinin kısıldığını bahane göstererek Zonguldak ve Bartın mitingleri iptal ettiğini duyurdu. Sabaha doğru kararını değiştiren İnce, mitingleri katılma kararı aldı. İnce de sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda sesinin biraz düzeldiğini söylerken “Kötü çıkarsa kusura bakmayın.” mesajını paylaştı.

BAYKAL DA ADAY

Listeye göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir 2. bölge 1. sıradan aday olurken, eski Genel Başkan Deniz Baykal Antalya 1. sıradan aday gösterildi. Ancak İnce gibi Baykal’a yakın isimler de liste dışı bırakıldı. Kılıçdaroğlu, Almanya’ya gittiğinde Baydar, Baykal ile görüşmesine izin vermemişti. İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan liste dışı kaldı. Kılıçdaroğlu’nun, mevcut milletvekillerinin büyük çoğunluğunu listelerde koruduğu, 18 kişilik MYK üyelerinin tamamının milletvekili aday listesinde olduğu ifade edildi.

KİRALIKLAR LİSTEDE

Tutuklu bulunan eski İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, eski CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, KHK ile üniversiteden ihraç edilen anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun da CHP’in milletvekili aday listesinde yer aldığı belirtildi. Ayrıca, İYİ Parti’ye katılan, daha sonra yeniden partilerine dönen 15 milletvekiline aday listesinde yeniden yer verildi.

Saadet’e 5 vekil

CHP listelerinde 5 kontejan Saadet Partisi için ayrıldı. İstanbul 1’inci Bölge 11’inci sıradan Hüseyin Emre Bağce, aday oldu. Kayseri 2’nci sıradan Ahmet Yıldız, Konya 2’nci sıradan Abdülkadir Karaduman, Samsun 3’üncü sıradan Hüseyin Şahin, Trabzon 2’inci sıradan Abdul Kadir Çelebi Saadet kontenjanından listeye giren isimler oldu.

A Takımı’nın hepsi listede

Kılıçdaroğlu A Takımı’nın tamamını listeye aldı. Genel Başkan Yardımcıları Fethi Açıkel, Tuncay Özkan, Onursal Adıgüzel, Öztürk Yılmaz, Gülizar Biçer Karaca, Aykut Erdoğdu, Lale Karabıyık, Gamze Akkuş İlgezdi, Muharrem Erkek, Haluk Koç, Tekin Bingöl, Veli Ağababa, Çetin Osman Budak, Ahmet Ünal Çeviköz, Bülent Tezcan, Faik Öztrak ve Seyit Torun bölgelerinde ilk sıralardan aday gösterildi.

HDP’li vekillerin yarısı elendi

HDP’yi Meclis’te temsil eden 48 vekilden 25’i aday listesinde kendine yer bulamadı. Yeniden aday gösterilmeyen vekillerin arasında Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, Dilek Öcalan, Celal Doğan ve Dengir Mir Mehmet Fırat gibi kamuoyunun yakından tanıdığı isimler de yer alıyor. Terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın iki avukatı ile yeğeni Ömer Öcalan’a aday listesinde yer verilmesi dikkat çekti. Listede, sol kökenli adayların ağırlığı göze çarparken, bu isimler seçilebilecek yerlerden aday gösterildi.

Gül çiziği iddiası

Liste dışında kalan CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Abdullah Gül’ün adaylık sürecini hatırlattı. Pekşen, Twitter’dan yaptığı paylaşımlarda, Abdullah Gül’ün adaylığına karşı çıkan tüm isimlerin tasfiye edildiğini söyledi. Liste dışında kalan isimlerden biri olan Eren Erdem ise, Bülent Tezcan’ı suçladı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğini sorgulatan sözlere imza atan Eren Erdem, “Bülent Tezcan uygun görmediği için milletvekili adayı olamadım” dedi. Eski CHP’li Hurşit Güneş, sosyal medya hesabından CHP’nin önceki gün açıkladığı milletvekili aday listesini değerlendirdi. İnce’ye yakın olanların tasfiye edildiğini iddia eden Güneş, “Aklından liderlik geçirenler liste dışı. Geçirmeyen ama ürkülenler de liste dışı” ifadesini kulandı.

Demokrasiyi hazmedemedi

CHP’nin mart ayında yapılan tüzük kurulunda “Demokratik CHP” çağrısı yapan milletvekilleri de Kılıçdaroğlu’dan tırpan yedi. Çağrıda bulunan vekillerin büyük bir bölümü kendisine listede yer bulamazken, bazı isimlere ise seçilme olasılığının düşük olduğu sıralara yazıldı. Kamuoyunda ’48’liler’ olarak bilinen milletvekilleri arasından yer alan Yakup Akkaya, Zeynep Altıok, Mustafa Balbay, Metin Lütfi Baydar, İlhan Cihaner, Tur Yıldız Biçer, Namık Havutça, Fikri Sağlar, Haluk Pekşen gibi isimler listede yer almadı.

(Yenişafak)