30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Kudüs için kıyam vakti

Kudüs öfkesi, Filistin ve Türkiye başta olmak üzere 1.5 milyarlık İslam alemini ayağa kaldırdı. Bugün tüm gözler 3. intifada ateşinin yakılması beklenen Filistin’deki ‘Öfke Cuması’nda olacak.

8 Aralık 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kudüs için kıyam vakti

ABD Başkanı Donald Trump’ın BM Güvenlik Konseyi›nin kararını ve dünya kamuoyunun tepkilerini hiçe sayarak işgal altındaki Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve ülkesinin Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin buraya taşınması için hazırlık talimatı vermesi Filistin’de büyük öfkeye neden oldu. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, “ABD’nin kararına karşı yarından itibaren yeni intifada başlatılmasını istiyoruz” dedi. Gazze’deki ofisinde basın açıklaması yapan Hamas lideri, Kudüs’ün doğu ve batısıyla Müslüman kimliğe sahip olduğuna işaret etti ve Filistinliler arasındaki bölünmenin artık aşılması gerektiğini belirtti. Heniyye bu açıklamalarının ardından Gazze Sorumlusu Yahya es-Sinvar eşliğinde Fetih Hareketi’nden isimlerle bir araya geldi.

TEL AVİV’DE KORKU

Filistin Alimler Birliği de İslam ümmetine intifada çağrısında bulundu. Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Trump’ın Kudüs’le ilgili kararına tepki gösterilerek, “Şiarı Kur’an ve sünnet olan büyük bir intifada çağrısında bulunuyoruz. Tüm Filistinli kesimlerin çabalarını birleştirmesi gerekiyor” ifadesine yer verildi. İntifada çağrısı yapan bir başka grup ise Mısır’daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) oldu. İhvan’dan gelen açıklamada “Teşkilat yönetimi ümmetin evlatlarını, Aksa’da eylem yapan mücahitlere destek ve ABD›nin kararına tepki olarak, önümüzdeki cuma ve sonraki günlerde barışçıl bir intifadaya çağırmaktadır” denildi. Çağrıların ardından konuyla ilgili açıklama yapan İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Konricus, “Durumu izliyoruz ve çeşitli senaryolara hazırız” ifadelerini kullandı. 

Kudüs öfkesi Filistin sokaklarında da ilk günden kendisini gösterdi. Filistinli Ulusal ve İslami Güçler heyetinin çağrısıyla işgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs’te ve İsrail ablukası altındaki Gazze’de genel greve gidildi. 

‘KANIMIZ FEDA OLSUN’

Özel iş yerleri, devlet daireleri ve okullar protesto gösterileri için açılmadı. Ana cadde ve meydanlarda bir araya gelen binlerce Filistinli, ABD ve İsrail aleyhine sloganlar atıp “Kudüs’e canımız, kanımız feda olsun” diye bağırdı. Protestoların büyümesinden korkan İşgalci İsrail, eylem gerçekleştirilen bölgelere güç sevk etti. Atlı ve yayalardan oluşan binlerce İsrail polisi, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’nın kritik noktalarına konuşlandı. Görgü şahitlerine göre, göz yaşartıcı bomba, gerçek ve plastik mermi kullanan İsrail askerlerine, Filistinliler taşlarla karşılık verdi.

Netanyahu kışkırtmayı sürdürdü

Kudüs’ün ABD tarafından İsrail’in başkenti olarak tanınması sonrası Tel Aviv provokasyonlarını sürdürdü. Gündemin değişmesiyle hakkındaki yolsuzluk iddiaları bir süre rafa kalkan Başbakan Benyamin Netanyahu, Washington’ın ardından ‘birçok ülkenin büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıyacağını’ öne sürdü.  Bunların hangi ülkeler olduğuna dair bir bilgi vermeyen Netanyahu, “Benzer tanımayı yapacak diğer ülkelerle temas halindeyiz” dedi.

TAHRİK UYARISI

Öte yandan ABD Dışişleri, ülkedeki vatandaşlarının durumunu düşünerek, “Ciddi bir direniş olacaktır” gerekçesiyle İsrail’i daha yumuşak açıklamalar yapması konusunda uyardı.

‘Sisi ve Selman biliyordu’

İsrail’de Trump’ın Kudüs kararının Suudi Arabistan ile Mısır tarafından önceden bilindiği iddia edildi. Ülkedeki bir televizyona konuşan İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, ABD’nin kararı öncesinden bazı Arap ülke liderleri ile paylaştığını söyledi. Kanal 10 Televizyonu’na konu hakkında konuşan Arap Dünyası Analisti Tsivika Yahzkili de, “Bölgesel düzeyde Suudi Arabistan, Mısır ve bölgesel güçlerle Trump arasında karar kılındı. Bu adıma yönelik tepki gösteren Arap devletlerinin tepkileri ciddi değil” yorumunu yaptı.

‘Oslo Anlaşması iptal edilmeli’

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı, İsrail’in elde ettiği zoraki kazanımı riske attı. Kudüs kışkırtması karşısında öfke dolan Filistinli siyasiler, iki devletli çözümü işaret eden Oslo Anlaşmasının iptalini dillendirmeye başladı. Konu hakkında basın açıklaması yapan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, barış sürecinin sonsuza kadar toprağa gömüldüğüne işaret etti ve “Filistin yönetiminden Oslo Antlaşması’ndan çıktığını duyurmasını istiyoruz” dedi. Filistin yönetimine ‘ders çıkarma’ çağrısında bulunan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de hükümette Oslo Antlaşması’ndan çekilmesini ve İsrail’i tanımaktan vazgeçmesini istedi. 

ABD’NİN ROLÜ BİTTİ

Kudüs kararını değerlendiren Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Ureykat da Trump’ın iki devletli çözüm şansını ortadan kaldırdığını belirtti. ABD’nin uygulamalarının “İsrail’den bile fazla olduğunu” dile getiren Ureykat, Washington’un siyasi süreçteki rolünün sona erdiğini ifade etti. Filistin Dışişleri Bakanlığı da Trump’ın sömürgeci İsrail›i ödüllendirerek ülkesini bölgedeki barış çabalarında üstlendiği ara buluculuktan dışladığını kaydederken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise “ABD’nin bu adımı, barış görüşmelerindeki rolünü bitirmiştir” dedi. Gazze’deki İslami Cihad Hareketi de yaptığı açıklamada tüm İslam ülkelerine ABD ile de müttefikliğe son verme çağrısı yaptı.

 Washıngton’a küresel nota

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in sözde başkenti ilan etmesine dünyadan Çekya dışında destek gelmedi. İngiltere, Almanya, Fransa ve Avustralya gibi ülkelerin Dışişleri Bakanlıkları Kudüs’ün statüsünü tartışmaya açmayacaklarını ve elçiliklerinin yerlerini değiştirmeyeceklerini açıkladı. Avrupa Birliği ve Rusya cephesi ABD Başkanı’nın ‘ateşle oynadığını’ belirtirken, Mısırlı muhalif 12 siyasi parti ortak açıklamasında Amerikan mallarını boykot etme, silah anlaşmalarını bitirme ve Washington ile ilişkileri kesme çağrısı yaptı. 

‘SAVAŞIN, İLK ASKER BENİM’

Kudüs provokasyonu sonrası harekete geçen Irak Dışişleri Bakanlığı ise ABD’ye  nota verdi. Öte yandan Iraklı siyasi lider Mukteda es-Sadr, Suudi Arabistan’a “İslam Ordusu’nu harekete geçir” çağrısı yaptı ve Filistinli Direniş Grupları savaşa girerse “İlk asker ben olacağım” diyerek destek sözü verdi. 

EY TRUMP, SEN NE YAPMAK İSTİYORSUN?

Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan eden ABD Başkanı’na seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun? Bu nasıl bir yaklaşımdır? Bu açıklamaları adeta mikser görevi görmeye yöneliktir” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’un Ortadoğu’yu ateşe verecek olan Kudüs planına sert tepkisini sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun? Bu nasıl bir yaklaşımdır? Siyasi liderler karıştırmak için değil, barıştırmak için olurlar. Şu anda Sayın Trump’un bu açıklamaları adeta mikser görevi görmeye yöneliktir, karıştırmaya yöneliktir. Barıştırmaya değil. Kusura bakmasın” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda toplanan işçilere seslenerek, “Hiç endişeniz olmasın, biz beşer planında kul önünde eğilmedik. Biz, sadece Rabbimizin huzurunda rükuda ve secdede eğildik. Zira biz kula kul olmadık, olmayacağız. Bu yola böyle çıktık, böyle devam edeceğiz. Yeter ki biz el ele verelim, dayanışma içerisinde olalım. Gelecek hiç endişe etmeyin çok daha güzel olacak” ifadelerini kullandı.

ADETA MİKSER GÖREVİ

“Fakat, en önemlisi şu, malum Türkiye saatiyle dün gece Amerika Başkanı Kudüs’le ilgili açıklamasını yaptı” diyen Erdoğan, “Tabii Amerika, başkan diyeceğim aslında, Birleşmiş Milletler 1980 kararını falan adeta hiçe saymıştır. Bugüne kadar Amerika ve İsrail’den başka dünyada hiçbir ülkenin 1980 Birleşmiş Milletler kararının dışında ona aykırı bir adımı olmamıştır. Sadece bu iki ülke burada bu şekilde direnmiştir. Şimdi ise tekrar bunu gündeme getirmek suretiyle Sayın Trump’ın neye yaranmak istediğini anlamak mümkün değil. Çünkü, Kudüs Müslümanların, Hristiyanların ve kısmi olarak da Musevilerin adeta ibadetgahı olarak görülmüştür bugüne kadar. Ağırlıklı olarak tabii ki Müslümanların ilk kıblegahıdır. Şimdi, böyle bir adımı atmak dünyada özellikle bu bölgeyi ateş çemberinin içine atmaktır. Ey Trump, sen ne yapmak istiyorsun? Bu nasıl bir yaklaşımdır? Siyasi liderler karıştırmak için değil, barıştırmak için olurlar. Şu anda Sayın Trump’un bu açıklamaları adeta mikser görevi görmeye yöneliktir, karıştırmaya yöneliktir. Barıştırmaya değil. Kusura bakmasın” diye konuştu.

ASIL GÜÇLÜ HAKLI OLANDIR 

Erdoğan, açıklamasında şunları kaydetti: “Çarşamba günü İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı olarak tüm İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerini İstanbul’da toparlayacağız. Bunun yanında telefonlarla görüşmelerimi sürdürüyorum. Burada da sadece İslam ülkelerini değil, hatta Papa ile görüşme talebim oldu, onunla da bu akşam veya yarın sabah görüşeceğiz. Çünkü, burası Hristiyanların da mabedi. Sayın Putin ile de görüşmemi yapacağım. Batı ülkeleri Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya ile de görüşmemi yapacağım. Çünkü bu artık sadece Müslümanların değil, adeta insanlığın görevidir. Burada Sayın Trump ‘ben güçlüyüm öyleyse haklıyım’ diyorsa yanılıyor, güçlü olmak haklı olmak demek değildir, haklı olan güçlüdür. Burada biz haklıyız.”

FOYALARI ORTAYA ÇIKIYOR

“Bu kumpasların altında ve arkasında nelerin olduğunu da son zamanlardaki mahkeme sürecinde gayet iyi biliyoruz. Şu anda mahkemede dönen dolapları görüyorsunuz, şunda yalan söyledim, bunda yalan söyledim. Tamam da haftalardır neyle meşguldü bu insanlar? Öyle mi? Öyleyse şu anda herkesin foyası açıkça ortaya çıkıyor. Muameleye de buna tabi olacaktır. Çarşamba günü İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ni İstanbul’da toplayacağız. Bu toplantımızdan sonra da bazı etkinliklerin planlama çalışmalarımızı yapıyoruz. Burada durmak yok, aynen yola devam.” Erdoğan’ın açıklaması sırasında vatandaşlardan ‘Kahrolsun İsrail’ sloganları yükseldi.

Uluslararası hukuk ayaklar altına alındı

Yunanistan’ın Başkenti Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin Kudüs açıklamasına ilişkin şunları kaydetti: “Dün ABD başkanı Trump tarafından yapılan Kudüs’e dair açıklamaya değinmek istiyorum. Bu karar maalesef bölgemizin ve dünyanın barışı adına son derece talihsiz bir açıklamadır. Kudüs semavi üç dinin kutsal bir mekanıdır. Müslümanların Hristiyanların ve Yahudilerin.”

‘YAPTIM OLDU’ DEMEKLE OLMAZ

“Yapılan açıklamalar uluslararası hukukun açıkça ayaklar altına alınmasıdır. 1980 Birleşmiş Milletler’in (BM) bu konuda kararı var. Sadece Amerika ve İsrail’den başka o kararı reddeden yok. Tüm dünya o kararı sahiplendi. Şimdi farklı bir yöntemle ‘ben yaptım oldu’ demek suretiyle bir açıklama ve bu talihsiz adımla bölgeyi ciddi manada sıkıntıya sokacaklarına inanıyorum.” Yunan Başbakan Çipras da, Kudüs hakkında ABD’nin aldığı kararın, yangın yeri olan bölgeyi daha da kaosa sürükleyeceğini söyledi.

Putin ile telefonda görüştü

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Edinilen bilgiye göre, Erdoğan ile Putin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider görüşmede, ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıması kararını ele aldı. 

81 İLDE ABD’YE ÖFKE

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv’deki büyükelçiliklerini Kudüs’e taşıma kararınatüm dünyada olduğu gibi Trükiye’nin dört bir yanında da tepkiler yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail’i protesto eden gruptakiler, Filistin halkına destek içerikli sloganlar attı. İsrail’in çevresi mübarek kılınmış topraklarda, Filistin halkına zulmetmekten vazgeçmediği belirtilen açıklamalarda, “Kudüs ile ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf, ABD’yi de İsrail’i de hiç ummadıkları bir netice ile karşı karşıya bırakır” denildi. 

HAÇLILARIN AKIBETİ...

Açıklamada, “Kudüs direnişin başkentidir. Kudüs insanlığın vicdanıdır. Kudüs varlığı ile ümmetin gözbebeğidir. Dolayısıyla Kudüs hiçbir şekilde pazarlık konusu edilemez ve asla terörist İsrail’in başkenti olarak tanınamaz.  Haçlıların akıbeti ne olduysa ABD, İsrail ve tüm emperyalistlerin akıbeti de o olacaktır. Zafer inananlarındır ve yakındır” denildi.