29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Levent göreve hazır

ASELSAN tarafından tamamen yerli sermaye ve teknolojiyle üretilen Leventler, sadece liman ve üs korumasında değil, riskli koylarda devriye görevi de yapacak.

Nevin Bilgin12 Ocak 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Levent göreve hazır

TÜRK MALI İNSANSIZ SU ÜSTÜ ARACI SERİ ÜRETİME GEÇİYOR

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, uzaktan kontrol edilen, gündüz ve gece kameralarının yanı sarı makinalı tüfek ve uçaksavalarla kritik üslerde güvenliği sağlayacak olan Levent insansız su üstü araçlarının seri üretime geçeceğini söyledi. Yılmaz, MHP’li Özcan Yeniçeri’nin soru önergesine verdiği yanıtta, Levent’in Aselsan öz kaynaklarıyla geliştirilip, prototipinin üretildiğini, fiyatının ise konfigürasyona göre belirleneceğini  söyledi.

Yüzde 100 yerli üretim

Bakan Yılmaz, Levent aracının tamamının, Aselsan mühendisleri ve yerli alt yüklenicilerle geliştirildiğini ifade ederek, tasarımın yüzde 100 yerli oyup yurtiçin imkanlarla üretilebileceğini kaydetti. Aselsan’ın geliştirdiği uzaktan kontrol edilen Leventler, gündüz ve gece kameraları yanı sıra makinalı tüfek ve uçaksavarlarla kritik üslerde güvenliği sağlayacak.

Uzaktan kumandalı devriye

İnsanlı ve insansız olarak kullanılabilen insansız su üstü aracıyla ilgili çalışmalar Gülcük Tersane Komutanlığı bünyesinde Aselsan Deniz Sistemleri Sistem Mühendisliği ve Sonar Sistemleri Gölcük Laboratuvarı’nda yürütüldü. Araç, sadece liman ve üs korumasında değil, gemiye bağlı olarak da kullanılacak. Riskli koylarda uzaktan kumanda ile devriye gezecek olan Leventler, fırkateyn ve korvet üzerinde de görev alabilecek.

Şişme bota monte edilebilir

Ortalama 5 mil olan VHF menzilinde kontrol edilebilen Levent, istenirse insanlı olarak da kullanılabiliyor. Şişme bot üzerine konuşlandırılan araçta yönlendirilebilir gündüz ve gece görüş kameraları bulunuyor. Uzaktan kumanda edilebilen 7.62 milimetrelik makinalı tüfek veya 12.7 milimetre uçaksavar da yer alıyor.