6 Mayıs 2024 Pazartesi / 28 Sevval 1445

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Erdoğan’a destek tabanın da talebi

MHP lideri Devlet Bahçeli ittifak açıklaması yaptı, tartışmalar başladı. AK Parti- MHP ittifakı neden yapılıyor? Parti tabanı bu talebe nasıl cevap verdi? İttifak nasıl yapılacak? AK Parti’nin Kürt seçmeni bu işe ne diyor? CHP neden bu kadar kızgın? AKŞAM Gazetesi’nden Pınar Işık Ardor sordu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın yanıtladı.

22 Ocak 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Erdoğan’a destek tabanın da talebi
Bu işbirliği parlamento seçimine yansımazsa ne olur? Sorusu şu sıralar sıklıkla dile getiriliyor. Ne dersiniz?
 
“İTTİFAK ŞARTLARI OLUŞTU VE TAMAMLANDI”
 
Her iki liderin son görüşmesinde bu ittifak şartları oluştu ve tamamlandı bizce. Komisyonlar sadece oturup bu hükmün kanuna nasıl yerleştirileceği konusunda bir çalışma içerisindeler. İttifak üzerinde çalışacak komisyon mutlaka sonuca gidecek diye bir kayıt yok. Parlamento seçimleri için ittifak olmazsa MHP sözünden dönecek değil elbette. Ama daha çalışma yeni başlamışken şimdiden en olumsuz tablonun konuşulması ne kadar doğru olur takdirini kamuoyuna bırakıyorum. Farz edin ki MHP hiç teklifte bulunmadı ve normal şartlar altında ve mevcut yasalar muvacehesinde seçim yapılacak. O zaman herkes kendi kampanyaları ve faaliyetleriyle yoluna devam eder. MHP zaten güçlü bir kampanya yürütür, 15 Temmuz sonrasını ve oynadığı başrolü halka anlatarak sandığa milletin teveccühünü yansıtır, hiç şüpheniz olmasın.
 
AK Parti içerisinde ve tabanda olan Kürt oyları sizin birlikteliğinize karşı çıkmıyor mu? Sizin Türk Milliyetçiliği çizginize ne diyorlar?
 
“ETNİK AİDİYET ÜZERİNDEN SEÇMENİ TANIMLAMAK HASTALIKLI VE AYRIMCI BIR ANALİZ YOLUDUR”
 
Bu konuda şimdiye kadar yüz araba açıklama yaptık. Madem sordunuz kısaca anlatayım. MHP oyları Türk veya Kürt oyları diye ayırmıyoruz. Türk seçmeninin bir adı vardır o da Türk seçmenidir. Etnik aidiyet üzerinden seçmeni tanımlaması, bizim sol entelektüellerin siyaset edebiyatına kazandırdığı hastalıklı ve ayrımcı bir analiz yoludur. Siz hiç Roman seçmenin Çerkez seçmenin, Laz seçmenin oylarının değerlendirildiğini gördünüz mü? Bu algı doğrudan bölücülüğe hizmet eden mahzurlu bir bakış açısıdır. Ayrıca MHP saflarında önemli miktarda Kürt veya başka etnik gruplardan vatandaşımız var. Hepimizin ortak kimliği Türk olduğuna ve Atatürk de bu kimliği Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk denir diye tarif ettiğine göre ayrımcılık söz konusu olamaz. Türklüğün kültürel şemsiyesinin altında Türkiye’deki Rum ve Ermeni azınlıklar dâhil, bütün vatandaşlarımız girmektedir. MHP’de vaktiyle Ermeni kökenli arkadaşlarımızdan milletvekili adayı bile çıkmıştır. Size Başbuğ’un yol arkadaşlarından merhum Levon Panos Dabağyan’ı hatırlatırım. Bu itibarla MHP’nin Türk milliyetçiliğinden hiçbir vatandaşımız rahatsız olmaz. Aksine herkes bilir ki MHP, etle tırnak gibi birleşmiş bütün toplumsal unsurların buluşacağı en güvenli en emin çatı MHP’dir.
 
Sonuç itibariyle iki farklı partiden bahsediyoruz. İki tarafın da beklentisi olduğu muhakkak. Sn. Bahçeli karşılıksız bu desteği verdiğini söyledi ama kamuoyu bir beklenti olduğunu düşünüyor.  MHP bu ittifaktan ne bekliyor? Sn. Bahçeli’nin Başkan Yardımcılığı dile getirildi mi? Mesela bakanlık isteği var mı? 
 
Hatırlıyor olmalısınız, Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne destek açıklamasına yaptığı gün beklentimizin ne olup ne olmadığını gayet sarih cümlelerle açıkladı. Kurulacak yeni hükümete ‘destek verdik, şu kadar bakanlık isteriz’ gibi ahlaksız bir davranışın içinde olmayız. Cumhurbaşkanı kendisi bilir’ diye net bir cümle kullandı. Dolayısıyla MHP’nin cumhur ittifakından hükümet bağlamında bir beklentisi olduğunu söylemek yakışıksız kaçar. Başkan yardımcılığı konusunda ise Sayın Gelen başkanımızın şu sözlerini hatırlatayım: “Devletimizi seviyorsak partiler üstü düşünmeliyiz. Bize pazarlık yaptı diyenler büyük hata işliyorlar. MHP herhangi bir partinin yedek lastiği değildir. Bize başkan yardımcılığı teklifi yapılamaz. MHP yama bir parti değildir" bilmem anlatabildim mi?
 
CHP kanadından Sn. Bahçeli’ye çok sert eleştiriler geliyor. Aynı sertlikle cevap veriyorsunuz ancak bir kez daha sormak isterim. Onlar diyor ki ‘MHP tasfiye’ oldu. Ne dersiniz? 
 
“CHP BİNECEK AT DEĞİL EŞEK BİLE BULAMAYACAK”
 
MHP'ye bitti tasfiye oldu yaveleri yıllardan beri boşu boşuna söylenip duruyor. CHP artık yeni bir şey söylemeli, atı alan Üsküdar’a geçiyor. 2019’de CHP binecek at değil eşek bile bulamayacak. MHP ise Türk siyasetinde bir fenomen. MHP'nin gücünü kemiyet keyfiyet üzerinden değil nitelik nicelik üzerinden ‘özgül ağırlık’ üzerinden müessiriyeti üzerinden değerlendirmek icap eder. MHP, CHP’nin hayır cephesiyle ilgili planlarını bozduğu için ana muhalefetin sözcüleri bu kadar sert ve ölçüsüz tepki gösteriyor. Dün MHP’nin de adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda ittifak yaparken memnun görünen CHP yönetiminin şimdi 2019 Seçimlerinde AKP’nin adayını destekleyeceğimizi söyleyince itiraz etmeleri gülünç kaçıyor.