28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

MİT ve Alman istihbaratı görüşüyor

İçişleri Bakanı Ala, Almanya’nın Türkiye’yi dinlemesiyle ilgili MİT ile Alman istihbaratının ortak çalışma yapması için anlaşma sağlandığını açıkladı. MİT ve Almanlar çözüm için çalışmaya başladı.

30 Ağustos 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
MİT ve Alman istihbaratı görüşüyor

Almanya'nın Türkiye’yi dinlediğinin ortaya çıkmasıyla ortaya çıkan durumun düzeltilmesi için MİT ile Alman İstihbarat teşkiyatı görüşmelere başladı. İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Bu dinlemeler kabul edilemez. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile mutabakata vardık. Zaten istihbarat birimlerimiz bu konuyu çözmek için görüşmelere başladılar” dedi.

‘Dinleme normal’ demedim

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile görüşen İçişleri Bakanı Efkan Ala, gazetecilerin “Siz daha önce, ‘Almanya’nın bizi dinlemesi normal’ demiştiniz” sözleri üzerine, o sözlerden böyle bir sonuç çıkarılamayacağını belirterek, “O konuşmamı lütfen alın ve bakın. Nasıl böyle bir sonuç çıkarıyorsunuz hayret ediyorum. Siz, bu malum medyanın kara propagandasına çok kolay kapılıyorsunuz” dedi.

Dinlemeler kabul edilemez

Bakan Efkan Ala, “Ben sayın Bakana ifade ettim, bu dinlemeler kabul edilemez. Kendisiyle de mutabakata vardık. Zaten istihbarat birimlerimiz bu konuyu çözmek için görüşmelere başladılar. Türkiye’de, MİT ile Alman istihbaratı arasında görüşmeler başladı ve bu sorun ele alınıyor, çözümü için çalışılıyor. Tekrar ediyorum tabii ki bu tür dinlemeler kabul edilemez” şeklinde konuştu.

Birlikte inceleme mutabakatı

Alman Bakan Maiziere de “Bu konuda, Türk hükümetinin soru ve düşüncelerini büyük bir anlayışla karşılıyorum. Yaptığım görüşmelerde ve şöyle bir mutabakata vardık; istihbarat sorumlularımız bir araya gelerek hızlı bir şekilde bu sorunun gündemden kalkmasını sağlayacak. Bu konuyla ilgili yapılan çalışma tabii ki ilgili taraflara rapor edilecektir” dedi. Maiziere, Almanya’da Türkler’e yönelik Nazi cinayetleriyle ilgili incelemelerin tde sürdüğünü söyledi.