29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Niye terör örgütü diyemedik?

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, “Dink cinayetiyle devletin birlik ve bütünlüğünün hedef alındığını ancak terör örgütü için yeterli kanıt olmadığına” hükmetti.

LÜTFİ KAPLAN ANKARA17 Mayıs 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Niye terör örgütü diyemedik?

YARGITAY 9.Ceza Dairesi, Hrant Dink cinayetine ilişkin verdiği “Olayda bir örgüt var ancak silahlı terör örgütü değil, silahlı suç örgütü” kararının gerekçesinde niye terör örgütü demediğini ayrıntılı anlattı. Daire’nin 14 sayfalık gerekçesinde diğer önemli bir ayrıntı ise Dink Suikastinin “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya” yönelik olduğu yönündeki tebliğnameye katılınması oldu. Daire, bu görüşe katıldığını ancak dosyada buna dair delil olmadığına vurgu yaptı.

Siyasi sebeple işlense bile

Terörle Mücadele Kanunu, eski ve yeni TCK’ya göre terör örgütünün tanımı yapılan Yargıtay 9.Ceza’nın gerekçesinde, “Bir oluşumun terör örgütü sayılabilmesi için yöntem ve amaç unsurlarını aynı anda sağlamış olması gerekir. Dolayısıyla, bir oluşumun  salt siyasi sebep ve saiklerle suç işlemesi ya da işlediği suçların aynı zamanda siyasal ve sosyal alanı etkileyen sonuçlar doğurması sadece bu sebepten dolayı terör örgütü olarak kabul edilmesini netice vermeyecektir” denildi.

Yöntemleri ve amaçları aynı

Yargıtay, terör örgütü ile suç örgütü ayrımını ise “Suç işlemiş bulunan bir oluşumun, terör örgütü sayılmasına ilişkin olarak gerekli bulunan yöntem ve amaç koşullarını aynı anda sağladığının kanıtlanamaması halinde, suç örgütüne ilişkin koşulları sağlayıp sağlayamadığına bakılmalıdır” diye yaptı.

Birliğimizi hedefledi ama!

Yargıtay Başsavcılığı’nın eylemin “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” başlıklı TCK 302. Madde kapsamında olduğu değerlendirmesine katıldığını belirten  Yargıtay 9. Ceza Dairesi, gerekçede, “Tebliğnamede yer alan silahlı terör örgütlerine, TCK’nın 302. maddesinin unsurlarına ve koruduğu hukuki yararlara ilişkin görüşlere iştirak edilmekle birlikte, sanıkların oluşturdukları örgütün TCK’nın 302. maddesinde düzenlenen amaç suçu işlemeye yöneldiğinin dosya kapsamına göre belirlenemedi” dedi.

Başsavcılık, karara itiraz etmeyecek

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı, 9. Ceza Dairesi’nin Dink kararına itirazı edip etmemek için yaptığı toplantıda itiraz etmemeyi benimsedi. Başsavcılık, Dink cinayetine ilişkin hazırladığı tebliğnamede sanıkların silahlı terör örgütü mensubu olduğunu ifade etmişti. Başsavcılığın bu değerlendirmesi, 9.Ceza Dairesi’nin “suç işlemek için örgüt” kararıyla uyuşmuyor. Bu nedenle Başsavcılığın karara itiraz etmesi bekleniyordu. Dink cinayetine bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, temyiz sonrasında Yargıtay kararına uyarsa cinayetin terör bağlantısı olmadığı kesinleşecek. Ancak Mahkeme Yargıtay kararına direnirse dosya nihai kararı vermek için Ceza Genel Kurulu’na gelecek. Kurul, örgüt konusunda nihai tespiti yapacak.