28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Paralel yapıya 13 ilde operasyon gerçekleştirildi

Paralel yapının inine girildi. 13 ilde operasyon gerçekleştirildi. Aralarında Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca’nın da bulunduğu 32 kişi için gözaltı kararı çıktı.

15 Aralık 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Paralel yapıya 13 ilde operasyon gerçekleştirildi

Ekrem Dumanlı, tebliğe rağmen gazetede gözaltına alınmayı tercih etti. Gözaltılar,  “Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanarak örgütsel yapı oluşturmak” gerekçesiyle gerçekleşti.

17 Aralık darbe girişimiyle deşifre olan paralel yapıya yönelik operasyonlardan üçüncüsü dün gerçekleştirildi. İstanbul Cumhuriyet savcısı Hasan Yılmaz’ın talimatıyla başlayan operasyon kapsamında 32 kişi hakkında gözaltı talep edildi. Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, STV Medya Grup başkanı Hidayet Karaca, eski polis şefleri Yurt Atayün ve Mutlu Ekizoğlu’nun da aralarında yer aldığı şüphelilerin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanarak örgütsel yapı oluşturmak, bu yapılanma altında iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, belgede sahtecilik, iftira” iddiasıyla gözaltına alındığı belirtildi.

Dumanlı tebliğe uymadı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Ekrem Dumanlı’ya yakalama ve gözaltı kararının tebliğ edilmesine rağmen polislere teslim olmadığı kaydedildi. Açıklamada, Dumanlı’nın bu tavrından dolayı gözaltı işlemlerinin yarım kalmaması amacıyla usulüne uygun şekilde kendisinin polis tarafından gazeteden alındığı belirtildi. Savcılık, Zaman gazetesi için herhangi bir arama kararı vermedi. Polisler, tebligata uymayan Ekrem Dumanlı’yı aldıktan sonra herhangi bir arama veya el koyma gerçekleştirmeden binadan ayrıldı.

Gazete basılsın istediler

Günlerdir paralel yapıya yakın basın organlarında, hükümetin medyaya yönelik baskı kurduğu ve çok sayıda gazetecinin tutuklanacağı algısı işleniyordu. Savcılık ve emniyet yetkilileri “Gazete basılmış” algısı uyandırmamak için Dumanlı’ya gözaltı kararını tebliğ etti. Ancak Dumanlı kendisine yapılan tebliğe rağmen Emniyet’e gitmeyi reddetti. Zaman Gazetesi önüne çok sayıda canlı yayın cihazı yerleştirildi ve güvenlik güçlerinin gazeteye gelerek Dumanlı’yı gözaltına alması beklendi.

Hedef devleti ele geçirmek

Hakkında gözaltı kararı verilen şüphelilerin tamamının evinde veya  iş yerlerinde arama kararı verildi. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheliler hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti devleti egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp, örgütsel yapı oluşturarak, bu yapılanma altında iftira, kişi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik suçları” yönünden işlem yapıldığı belirtildi.

Soruşturma kapsamında, Ekrem Dumanlı’nın Fethullah Gülen’in talimatlarını alt kadrolara ileterek Tahşiye grubuna yönelik yayın yapılmasını sağladığı tespit edildi. İddiaya göre, STV Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca da “örgütsel faaliyet” olarak değerlendir’len bu girişimlerin telev’zyon ayağında koordinasyon görevi yürüttü.

 

Uydurma örgütle dinleme

Devlet içinde çöreklenen paralel yapı “Selam Terör Örgütü” soruşturması kisvesi altında mahkemelerden aldığı dinleme kararlarını kullanarak binlerce kişiyi dinlemişti. Siyasetçiler, gazeteciler, işadamları ve sanatçıların da aralarında yer aldığı skandal dinlemelerde 30 ilde 2 bin 500 kamu görevlisi fişlendi. Türkiye genelindeki dinleme tablosu şöyleydi: Adana 13 bin 54, Ankara 11 bin 231, Antalya 7 bin 52,  Aydın 2 bin 764, Elazığ 3 bin 64, Bursa 3 bin 596, Edirne bin 273, Erzurum bin 999, Eskişehir bin 429, Gaziantep 15 bin 426, Hatay 10 bin 817, Isparta 693, İstanbul 28 bin 508, İzmir 12 bin 978, K.Maraş bin 363, Karaman 592, Kayseri bin 770, Kırıkkale 845, Kırklareli 805, Kilis 1332, Kocaeli 5 bin 896, Konya 4 bin 389, Nevşehir 892, Rize 909, Sakarya 2 bin 816, Samsun bin, Tekirdağ 825, Trabzon bin 119, Tunceli bin 374, Van 8 bin 489.

Linç ettikleri Ahmet Şık’tan dün helallik istediler

PARALEL yapıya düzenlenen operasyonda ‘basın özgürlüğü’ sloganıyla gözaltıları eleştirenler dün sosyal medyada Ergenekon operasyonunda tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’la ilgili günah da çıkardı. Zaman Gazetesi Washington temsilcisi Ali H. Aslan, attığı tweette “Ahmet Şık lütfen hakkını helal et. Biz senin özgürlüğüne sahip çıkamamıştık” dedi. Aslan’ın ikinci tweeti de “Sevgili Nedim Şener istediğim helallik senin için de geçerli” oldu. Ekrem Dumanlı da süreç bittikten sonra ilk  Ahmet Şık’la görüşeceğini açıkladı. Şık, daha yazılmamış kitabı yüzünden gözaltına alındığında Zaman gazetesi “Gözaltlıların gazetecilikle ilgisi yok, açıklanamayan deliller” başlığı kullanmıştı.  Dumanlı’nın o tarihlerde yazdığı köşede, gazeteci Şık ve Şener için, “Bu ülkede her gazeteci, gazeteci değil. Bazıları ihbarcılıkla habercilik arasındaki farkı çizip atıyor” demişti.

32 kişilik gözaltı listesinde ‘1 numara Gülen’ iddiası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, haklarında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 31 şüphelinin isimlerini açıkladı. O isimler şunlar: “Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Fahri Sarrafoğlu, Hüseyin Gülerce, Ahmet Şahin, Nuh Gönültaş, Naci Çelik Berksoy, Ali Samim Noyan, Ali Kara, Elif Yılmaz, Radiye Şen Vardar, Hikmet Tombulca, Salih Asan, Makbule Çam, Engin Koç, Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçarslan, Ferdi Taşkaya, Ayhan Akça, Mehmet Ali Doğan, Ali Cihan, Mustafa Uyanık, Halit Akbulut, Çetin Öztürk, Rıfat Arslan, Erdem Kısa, Mustafa Altunbulak, Yakup Ergün ve Recep Güleç.” Örgütün bir numaralı şüphelisinin ise Pensilvanya’da yaşayan Fethullah Gülen olduğu ve gözaltı işlemleri için Kırmızı Bülten hazırılğı yapıldığı ileri sürüldü.

TAHŞİYE’YE PARALEL TAKİYYE

17 ARALIK darbe girişimi teşebbüsünün ardından Tahşiyeciler grubu lideri Mehmet Doğan’ın savcılığa başvurarak, paralel yapının kendilerine komplo kurduğunu ve iddiaların araştırılmasını talep ederek Fethullah Gülen başta olmak üzere birçok kişi hakkında Eylül ayında suç duyurusunda bulundu. Hatırlanacağı üzere Nur Cemaati hareketinin kolu oldukları ve Fethullah Gülen’in çeşitli fikirlerine karşı çıktıkları bilinen grubun adı ilk olarak 6 Nisan 2009’da Gülen’in bir konuşmasıyla gündeme geldi. Fethullah Gülen’in “Silahlandırılıp kullanılabilirler” dediği grubun adı hemen ardından Samanyolu TV’de bir dizide ‘Karanlık Kurul’un icat ettiği ‘Tahşiye Örgütü’ adıyla lanse edildi.

17 ay cezaevinde kaldı

Ardından da, 22 Ocak 2010’da Tahşiye Yayınevi ve grubuna yönelik operasyon yapıldı. Aralarında grubun lideri 69 yaşındaki Mehmet Doğan’ın da bulunduğu 122 kişi, “El Kaide bağlantılı” oldukları iddiasıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından ‘’Tahşiyeciler’’ olarak bilinen kişilere yönelik düzenlenen operasyonda, Doğan’ın da arasında bulunduğu 11 kişi yakalanmış, tutuklanan Doğan 17 ay cezaevinde yattıktan sonra tahliye edilmişti. İstanbul Emniyet’inde Tahşhiyecilerle ilgili “Gizli” ibareli “Planlı İstihbarat operasyonu açılması” başlıklı yazıda gruba yönelik operasyonların sürmesi talep ediliyordu.

Delillerde polisin parmak izi var

Mahkemede, görme özürlüğü ve MS hastası olduğunu beyan eden Mehmet Doğan 17 ay tutuklu kaldıktan sonra gelen Adli Tıp Kurumu raporu üzerine tahliye edildi. Diğer şüpheliler de art arda tahliye edildi. Bu süreçte, şüphelilerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü’nce 24 Nisan 2009’dan itibaren teknik takibe alındıkları ortaya çıktı. ‘Örgüt evi’ denilen İstanbul Bahçelievler’deki evde bulunan el bombalarının üzerinde polislerin parmak izi çıktı. Polisler, “Arama yaparken kullandığımız eldivenler yıprandığı için parmak izimiz çıkmış olabilir” diye kendilerini savundular. Dava sürecinde, ‘Taşhiye Operasyonu’nun mesajının önce Gülen tarafından verildiği, ardından TV dizilerine alınarak algı oluşturulduğu, son olarak da polis ve savcılar eliyle operasyona dönüştürüldüğü yorumları yapıldı.

Dehşete düşüren bir komploydu

Soruşturma kapsamında dava dosyası incelendi ve 17 Aralık sonrası ele geçen belgelerde kumpasın planlarına ulaşıldı. Bunun üzerine soruşturmayı derinleştiren savcılık, emniyet-yargı-medya üçgenindeki komplunun açığa çıkması için düğmeye bastı. 69 yaşındaki Mehmet Doğan suç duyurusu dilekçesinde, Fethullah Gülen’in 6 Nisan 2009’da internette yayınlanan bir konuşmadan sonra hedef haline getirildiğini anlattı. STV’de yayımlanan bazı diziler ve paralel yapıya yakın yayın kurumlarında hakkında çıkan çeşitli yazılardan sonra tutuklandığını belirten Doğan, “Dehşet bir komplo ve senaryo hayata geçirildi. Biz yalnızca hakkın tecelli etmesini istiyor, suç duyurusunda bulunuyoruz” denildi.

TARTIŞMA YARATAN DİZİ

Samanyolu Televizyonu’nda yayınlanan “Sungurlar” dizisinin yönetmeni Engin Koç da vardı. Şefkat Tepe dizisinin devamı olan Sungurlar, terör olaylarını konu alıyor.

DİZİYLE ALGI OPERASYONU

Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında bulunan “Sungurlar” dizisinin yapımcısı Salih Asan sağlık kontrolü sonrasında gazetecilere açıklama yaptı.

TEK TÜRKİYE’Yİ YAZAN İSİM

Tek Türkiye Dizisi senaristi Ali Kara da gözaltına alındı. Dizinin ana karakteri Tarık, Güneydoğu’da PKK terörüne karşı Ümit Erlerini kurup başına geçen bir Kaymakamı anlatıyor.