4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Rum liderin BM kürsüsündeki sözlerine KKTC'den tepki: Hayal ürünü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Başkanı Nikos Hristodulidis'in Kıbrıs sorunun 1974'te başladığı yönündeki iddialarının 'hayal ürünü' olduğunu kaydetti.

AA21 Eylül 2023 Perşembe 10:21 - Güncelleme:
Rum liderin BM kürsüsündeki sözlerine KKTC'den tepki: Hayal ürünü

Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre, Tatar, GKRY Başkanı Hristodulidis'in New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki "Kıbrıs sorununun çözümü için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları dışında başka bir temel yoktur ve hiçbir zaman da olmayacaktır" ifadelerini KKTC devlet televizyonu Bayrak Radyo Televizyon Kurumu'na (BRT) değerlendirdi.

Tatar, Rum lider Hristodulidis'in Kıbrıs sorununun 1974'te başladığını ifade etmesine tepki göstererek, "Bu gerçeği yansıtmıyor, Kıbrıs sorunu 1963'ten beri sürüyor. 1974 öncesi Kıbrıslı Türklerin çektiği acıları ve yaşadığı göçlerden söz etmiyor. Bu durumda da onun samimiyetini sorguluyorum." dedi.

Rum liderin kamuoyu yaratmaya çalıştığını belirten Tatar, şunları söyledi:

"Bizim için önemli olan Kıbrıs'ta eşitlik temelinde varlığımızı sürdürmektir. Yıllarca federal temelde bir anlaşma için yapılan görüşmeler tüketilmiştir, bütün dünya bilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kuruldaki tarihi konuşmasında bunu ifade etti. Hristodulidis'in çözüm önerisi hâlâ federal temelde iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon ama sayın Erdoğan da ona cevabını verdi. Federal temelde bir anlaşma olamayacağını bütün dünya öğrenmiş bulunmaktadır."

Tatar, Erdoğan'ın Genel Kurul'da uluslararası kamuoyuna KKTC'nin tanınması çağrısının tarihi olduğunu belirterek, Erdoğan'ın KKTC halkının BM'deki sesi olduğunu vurguladı.

- "SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ANLAŞMA İKİ DEVLETİN İŞBİRLİĞİ İLE OLACAK"

Rum liderinin açıklamalarının "hayal ürünü" olduğunu dile getiren Tatar, Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını yok edecek anlayışın devam ettiğini belirtti.

Hristodulidis'in açıklamalarının samimiyete uymayan bir politika aracı olduğunu ifade eden Tatar, "Bu ilişkiler saygı çerçevesinde yürütülecekse mutlaka KKTC gerçeğinin kabul edilmesi gerekiyor, Kıbrıs'ta sürdürülebilir bir anlaşma olacaksa mutlak suretle iki devletin işbirliği ile olacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, ambargolar ve izolasyonların halen haksız şekilde KKTC toplumunun üzerinde olduğuna dikkati çekerek, Hristodulidis'in açıklamalarını, KKTC'nin ekonomik gelişimini engellemek için yaptığını sözlerine ekledi.

KKTC, HRİSTODULİDİS'İN BM GENEL KURULUNDAKİ KONUŞMASINI SIĞ VE SAMİMİYETSİZ OLARAK NİTELENDİRDİ

KKTC Dışişleri Bakanlığı konu ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Hristodulidis'in 78. BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmanın adanın tarihi geçmişinden ve mevcut gerçeklerden uzak, sığ, samimiyetsiz olduğu, Kıbrıs Türk halkına karşı saygısız beyanlar içerdiği belirtilerek, "Konuşmasında Kıbrıs'ta bir 'işgal ve istila' sorunu bulunduğu iddiasını tekrar eden Rum lider, tüm adanın temsilcisi olduğu yalanı arkasına saklanarak, Kıbrıs'taki bütün toplumlar adına konuştuğunu öne sürecek kadar haddini aşmıştır." denildi.

Adadaki tek işgalin ortaklık devletinin 1963 yılında Rum tarafınca silah zoruyla gasbedilmesi olduğu vurgulanan açıklamada, "Hristodulidis'in BM kürsüsünden yaptığı konuşma bu işgalin yeni bir tezahürüdür. Rum lider, Kıbrıs Türk halkını ve/ veya adanın tümünü temsil etme hak ve yetkisine sahip değildir." ifadeleri kullanıldı.

Hristodulidis'in 1963 ve 1974 yılları arasında Kıbrıs Türk halkına, eşit sahibi olduğu topraklarda uyguladıkları katliamları ve mezalimi örtbas etmeye çalıştığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Rum liderin örtbas etmeye çalıştığı bir diğer olay da 1974 Türk Barış Harekatı'ndan hemen önce yer alan ve harekata neden teşkil eden Rum-Yunan darbesidir. Rum halkını kendi yarattıkları Kıbrıs sorununun 'mağduru' olarak göstermeye çalışan Hristodulidis, tarihi gerçekleri saptırmakla yıllardır sürdürdükleri dezenformasyon kampanyasını devam ettirmektedir. Kıbrıs Türk tarafını muhatap almaktan kaçınan ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'na mesaj verecek kadar ileriye giden bu yaklaşım Kıbrıs Türkü'ne büyük bir saygısızlık ve samimiyetsizliktir."

Açıklamada, Hristodulidis'in takındığı "Kıbrıs Türkünü yok sayan" bu tutumunun, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü zemininde iki devletli uzlaşı politikasında KKTC'nin "ne kadar haklı olduğunu" gösterdiği vurgulandı.

Kıbrıs Türk halkının adada var olmaya ve özden gelen haklarından vazgeçmeyeceğine işaret edilen açıklamada, "Kıbrıs Rum devleti hiçbir şekilde ve hiçbir koşulda Kıbrıs Türk halkını temsil etmemektedir ve edemez. Kıbrıs Türk halkının tek temsilcisi, kendi özgür iradesiyle kurduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir." ifadelerine yer verildi.

Hristodulidis'in "federasyon" modeli temelinde müzakerelere başlanması gerektiği yönündeki söyleminin " tam bir riyakarlık örneği" olduğu aktarılan açıklamada, "Kıbrıs Türk halkının, sonsuza dek müzakere masasına hapsedildiği ve Rum tarafına Kıbrıs Türk halkı üzerindeki izolasyonu devam ettirmeye yönelik konfor alanı yaratan bir süreç tarafımızca asla kabul edilmeyecektir. Kıbrıs Türk halkının kaybedeceği bir 50 yılı daha yoktur." denildi.

Açıklamada ayrıca, adada adil, gerçekçi ve sürdürülebilir bir uzlaşının iki ayrı bağımsız devletin aralarında geliştirecekleri işbirliğine dayalı iyi komşuluk ilişkilerinden geçtiği vurgulandı.