27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Suriye’de çözüm için zemin müsait

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le Soçi’de bir araya geldi. Zirve sonrası Erdoğan, “Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirdik. Siyasi çözüm zemini oluştuğu noktasında mutabıkız” dedi.

14 Kasım 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Suriye’de çözüm için zemin müsait

SOÇİ’DE KRİTİK ZİRVE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'de Putin ile bir araya geldi. Görüşme 2 saat 10 dakika sürdü. Heyetler arası görüşmeye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.      

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi’deki Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda bir araya geldi.Bir yılda 6. kez gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan, çarpıcı açıklamalarda bulundu:

- YÜKSELİŞ SEYRİNDE: İki ülke ilişkilerinin derinleştirilmesi konusunda Putin ile mutabık kaldık. İki ülke arasındaki siyasi diyaloğa paralel olarak ekonomik ilişkiler de yükseliş seyrine girdi. Karma Ekonomik Komisyon toplantısı geçen ay Kazan’da düzenlendi. Burada domates, nar, patlıcan gibi ürünlerin Rus pazarına girişinin kolaylaştırılmasına yönelik alınan kararları memnuniyetle karşıladık ama istiyoruz ki son kısıtlamaları da kaldıralım. 

- ENGELLER KALKMALI: İkili ticaret hacmimiz bu yılın ilk üç çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre ciddi bir artışla 15 milyar doları aştı. Tabii evvelce 100 milyar dolar olarak açıkladığımız hedefimize ulaşmak için iş adamlarımızın önündeki vize de dahil olmak üzere tüm engelleri kaldırmamız gerekiyor. Vize muafiyeti rejiminin eski haline döndürülmesi bu noktada önem arz ediyor.

- PUTİN’E DAVET: Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali konusundaki işbirliği kendi mecrasında ilerliyor. Bunun değerlendirmelerini de yaptık. Bu projelerin zamanında hayata geçirilmesine büyük önem veriyoruz. Türk Akım’ın, Rusya kısmındaki boru hattı döşeme işlemlerinin tamamlandığını memnuniyetle görmüş bulunuyoruz. Ülkemizi ilgilendiren boyutuyla da yakından ilgileniyoruz. Keza Akkuyu Nükleer Santrali’nin beton dökme törenini de önümüzdeki haftalarda gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Sayın Putin’in de programının el vermesi halinde bu adımı birlikte atalım istiyoruz.

- DÖNÜM NOKTASI: Bu yılın ilk 9 ayında 4 milyonu aşkın Rus turist Türkiye’yi ziyaret etti. 2019 yılında Türkiye ve Rusya’da karşılıklı olarak düzenlenecek ‘Kültür ve Turizm Yılı’ bu çabalarımızla önemli bir dönüm noktası olacaktır.

- MUTABIKIZ: Görüşmede bölgesel ve uluslararası konuları da ele alma fırsatı bulduk. Özellikle Suriye ihtilafına ilişkin son gelişmeleri değerlendirme fırsatını bulduk. Buna bağlı olarak Astana görüşmeleri ve gerginliği azaltma muhtırası sahada şiddetin azaltılmasına önemli katkılar veriyor. Gelinen noktada siyasi çözüme odaklanabileceğimiz bir zemin oluştuğu hususunda mutabıkız. 

- SAVUNMADA İŞBİRLİĞİ: Sayın Putin ile Sayın Trump arasındaki Vietnam’da yapılan ortak açıklamayı önemsiyoruz. Netice olarak Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok ileri bir seviyeye geldiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Elbette bu seviyeyi yeterli bulmuyoruz. Ülkelerimizin ve halklarımızın her alanda daha yakın ve güçlü işbirliği içinde olması noktasında iki taraf da hemfikir. Özellikle de savunma sanayine yönelik müşterek atacağımız adımları çok önemsiyorum.

PUTİN: KRİZ ÖNCESİNE DÖNDÜK

- BİLGİ VERDİM: Sayın Erdoğan’a geçtiğimiz günlerde Tahran’da gerçekleştirdiğim görüşmeler hakkında bilgi verdim. Astana sürecinin garantörleri olan Rusya, Türkiye ve İran arasında çalışmalar başarıyla devam ediyor. Suriye’de yaşanan şiddet olayları önemli oranda azaldı Birleşmiş Milletler himayesinde Suriye’de taraflar arasında diyalog kurulması için gerekli koşullar oluşuyor. Suriye’de siyasi çözüme verilen desteğin arttırılması konusunda Sayın Cumhurbaşkanı ile hemfikiriz.

- DEVAM EDİYORUZ: Türkiye ve Rusya arasındaki yakın temaslarımızı, seri olarak, bürokrasiden uzak ve samimi bir havada devam ettiriyoruz. Söz konusu görüşmelerin son derece verimli olduğunu düşünüyoruz ve bu şekilde çalışmalara devam edeceğiz.

- YÜZDE 36 ARTTI: Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin kriz öncesine döndü. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmindeki artış da bunu gösteriyor. Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacmi bu yılın ilk 9 ayında yüzde 36 artmış durumda. İnanıyoruz ki bu yılın sonuna kadar geçen yıl yaşanan düşüşü tamamen telafi edebiliriz. 

Türkiye, Rusya ve Çin’le birlikte kurtulacağız

Venezuela lideri Nicolas Madurro, ülkenin resmi televizyon kanalında ulusa sesleniş gerçekleştirdi. Konuşmasında Venezuela’nın ekonomik gidişatına değinen Maduro, ülkesinin Türkiye, Rusya ve Çin’in oluşturduğu alternatif güce dahil olarak ekonomik krizden çıkacağını ve teslim olmayacağını açıkladı. Ekim ayında Türkiye’yi ziyaret eden Maduro,  Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’ndeki törende yaptığı konuşmada, “Türkiye’ye geldik çünkü Türkiye’ye inanıyoruz. Yeni bir gücün doğduğunu biliyoruz” demişti. 

ALDATMA, DÜNYA AHMAK DEĞİL

Erdoğan, “Suriye’de askeri çözüm mümkün değil” diyen Trump ve Putin’e sert çıktı: O zaman askerlerini çeksinler siyasi yönteme başvurulsun. Yani dünya ahmak değil. Dünyayı aldatmasınlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya, Kuveyt ve Katar’ı kapsayan üç günlük ziyaretine dün başladı. Rusya’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, çok önemli açıklamalar yaptı…

- AFRİN İÇİN ADIM ATACAĞIZ: Şu anda gündemimizde ağırlıklı olarak İdlib var. Rusya ile İdlib’de ortak çalışmamız söz konusu. İdlib’le birlikte Afrin, bunlar da bizim sınırlara komşu olan malum iller. Afrin’de de yine farklı bir durum söz konusu. Afrin’in içindeki demografik yapının içerisinde bize müzahir olan etnik unsurlar da var. Ama karşı olanlar da var. Bunlara rağmen biz Afrin’in zaman zaman bize karşı olan tacizini göz ardı edemeyiz. Ona yönelik de gerekli adımları atmakta kararlıyız.  

- RUSYA’DAN S400 ALIMI: S400 füzelerinin durumuna ilişkin Savunma Bakanı, Savunma Sanayi Müsteşarı muhataplarıyla bu konuları görüşüyor. Bir an önce onu da devreye sokmak suretiyle adımları atmak istiyoruz.

- ÇEKSİNLER ASKERLERİNİ: (Vietnam’da bir araya gelen Trump ile Putin’in, ‘Suriye krizi için askeri çözüm mümkün değil konusunda hemfikiriz’ açıklamasını değerlendirdi.) Ben bu ifadeleri anlamakta doğrusu zorlanıyorum. Şimdi askeri çözüm mümkün değil deniliyor, öbür tarafta merkezi yönetimin şu ana kadar askeri yöntemlerle öldürdüğü insan sayısı 1 milyona ulaştı. Eğer askeri çözüm söz konusu değilse o zaman çeksinler askerlerini. Orada Türkiye’nin askeri yok ki onların askerleri var.Çeksinler askerlerini, siyasi yönteme başvurulsun ve siyasi yönteme başvurmak suretiyle bir an önce hep birlikte orada seçime gitmenin yolları aransın. Dünyayı aldatma yöntemlerine gitmeyelim. 

- BOŞALTMADILAR: Biz Irak’a Amerika’nın girmesini istememiştik, bunu kendilerine söyledik. ‘Gelin’ dedik ‘bu işi diplomatik yollardan çözelim.’ Dinlemediler ve girdiler. Sonra dikkat ederseniz bir şey söylendi, Obama’nın gelişinden önce, “Geliyorum’ ve ‘Biz Irak’ta durmayacağız, kalmayacağız’ dediler, ‘Irak’ı tamamen boşaltacağız’ dediler. Boşalttılar mı? Boşaltmadılar. Şu anda Irak’ta halen var mı, var. Yani dünya ahmak değil.

- KUSURU BAKMASINLAR: Bazı gerçekler farklı söyleniyor, ancak uygulaması farklı oluyor. Şu anda Amerika’nın Suriye’nin kuzeyinde 5 üssü var, hava üssü. Bir de Rakka’ya hazırlıyorlar, 6. Bunun dışında da 8 tane ayrıca üs var, kendilerine ait. Rusya’nın 5 tane var. Sadece Amerika’nın Suriye’ye zırhlı taşıyıcı olarak 3 bin 500’ü aşkın tırlarla getirdiği silahlar var, araç gereç, mühimmat var. Askeri yöntem değilse bunlar ne? Kime geliyor bunlar?  PYD’ye geliyor, YPG’ye geliyor veyahutta Amerika’nın kendi üslerine geliyor. Şimdi bütün bu gerçekler ortadayken öbür taraftan Vietnam’dan böyle bir ses geliyor. Kusura bakmasınlar. Anlatıldığı gibi değil.

ADAYLIĞINI YENi ÖĞRENDiM HAYIRLI OLSUN

- IRAK’A YARDIM: Kuzey Irak’taki depremden dolayı tüm Irak ve İran halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaşanan felaketin ardından ilgili kuruluşları bölgeye sevk ettik. AFAD, Kızılay ve diğer birimler şu an arama-kurtarma çalışmalarına yardımcı oluyor. 50 tırlık yardım konvoyu Irak tarafına giriş yaptı.  Türkiye kardeşlerinin yanındadır. Gerekli talimatları verdim.

- KENDİ TERCİHİ: (Kahraman’ın Meclis Başkan adayı olması) İsmail Bey siyasetteki tecrübesiyle yakın siyasi tarihe olan vukufiyetiyle değerli bir milletvekili arkadaşımız. Meclis Başkanlığına adaylık hususu her milletvekilinin kendi tercihi. İsmail Bey’in adaylığını ben de sizler gibi yeni öğrendim. Bana düşen hayırlı olsun demektir.