29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Teröre karşı Türk koridoru

Suriye’de Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı ile 35-40 kilometrelik bir bandı terörden temizledik. Münbiç’te de Mehmetçik devriye atıyor. Suriye’de yaptığımız işi şimdi İran sınırından batıya doğru yapacağız. Kuzey Irak’ı emniyete almalıyız. 30 kilometre derinlikte askerlerimiz konuşlandı.  Terörü sınırlarımıza gelmeden kontrol altına alacağız.

MUAMMER BAŞKAN20 Haziran 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Teröre karşı Türk koridoru

ABD ile yapılan Münbiç görüşmeleri ve F-35 teslimatına ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım,  Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında olduğu gibi Türkiye-Irak sınırında 30 kilometre derinliğe kadar askerimizin konuşlandığını, terörün Türkiye sınırına gelmeden durdurulacağını söyledi. Medya organlarının İzmir temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: 

15 TEMMUZ’U FETÖ-PKK BİRLİKTE YAPTI: 15 Temmuz hain darbe geriliminden sonra biz terörle mücadelede konsept değişikliğine gittik. 15 Temmuz’un öncesi ve sonrası gördük ki FETÖ ile PKK birlikte çalışmış. Darbeye de birlikte çalışmış. İstihbarat bilgileri bizi buraya getiriyor. Sonra dedik ki biz 40 yıldır bu mücadeleyi veriyoruz biz savunma değil de, taarruz esasına göre bu mücadeleyi yürütelim. Önceden teröristler geliyordu onlara müdahale ediliyordu. Onu yapmayacağız, şimdi üzerlerine gideceğiz. Bu çok etkili oldu ve yurt içinde sarkan sızmalar hariç yurdun her köşesinde etkisiz hale getirdik. 

ABD İŞİMİZİ ZORLAŞTIRDI: Şu anda devletin hakimiyeti ülkenin topraklarının her karışında var. Ama dışarıdan özellikle ABD’nin PYD unsurlarını DEAŞ’la mücadele için donatması, onlara silah vermesi ve bu silahların da Irak alanında Kuzey Irak alanında PKK’ya aktarılması, oradan da ülkemize sızmaları, bizim işimizi biraz orada zorlaştırdı. 

FIRAT’IN BATISI GÜVENLİ BÖLGE: Bunun üstesinden gelmek için önce Suriye alanında, 250 kilometre bir sınır bandı çektik. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı ile aşağı yukarı 35-40 kilometrelik bir bandı tamamen terörden temizledik. Şu anda Fırat’ın batısıyla Akdeniz’e kadar terör odakları yok edildi. Operasyon zor bir operasyondu. Büyük bir titizlikle yaptık sivilleri ayırdık. Adeta iğne ile kuyu kazar gibi hiçbir sivilin zarar görmemesi için çaba gösterdik. Bu başarıdır, Münbiç konusundaki ısrarımız ve kararlılığımız da sonuç verdi. Nihayet 90 günlük bir yol haritası yaptık ve uygulamaya girdi. 

MÜNBİÇ’TE DEVRİYE: Şimdi Münbiç etrafında bizim askerlerimiz ve Amerikalılar devriye atıyor. Bundan sonraki aşama, yabancı unsurların PYD-YPG teröristlerin oradan tamamen çıkarılması ve yönetimin asli unsurları olan yerli halka bırakılması. Orada şimdilik takvim doğru gidiyor. Bitti mi işimiz bitmedi. 

İRAN SINIRINDAN BATIYA: Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı’nda yaptığımız işi şimdi İran sınırından batıya doğru yapacağız. Biz eğer Hakkari, Şırnak, Batman bu bölgenin güneyini yani Kuzey Irak’ı emniyete almazsak terörle mücadelede sürdürülebilir bir sonuç alamayız. 30 kilometre derinlikte askerlerimiz konuşlandı. Terörü sınırlarımıza gelmeden kontrol altına almak. Geriye Kamışlı’dan başlayıp Münbiç’e kadar olan alan kalıyor. Bu bölgelerde de durum farklı olmayacak. ABD ile birlikte yürüteceğiz. Çünkü ABD’nin orada fiilen varlığı var. Onlarla da bu görüşmeleri yapıyoruz. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Ülkemizi korumak için tedbir alıyoruz. 

ANKARA ALTERNATİFSİZ DEĞİLDİR  

l MÜTTEFİKLİK RUHUNA AYKIRI:  (ABD Senatosu’nun F35 kararı)Böyle bir teşebbüste bulunulması esef vericidir. Stratejik ortaklık ve müttefiklik ruhuna aykırıdır. Bu talihsiz bir gelişmedir. Ama Türkiye alternatifsiz değildir. Bir süreden beri buna benzer durumları yaşıyoruz. Ona göre kendi tedbirlerimizi alıyoruz. Savunma sanayinde yerlileştirmeye ve millileştirmeye hız verdik. Bu dayatmalar bu ambargolar bizim savunmamızda zafiyete neden olmaz. 

Bunların üstesinden gelecek gücümüz var. 

l SOĞUKKANLI OLMAK ŞART: Diğer taraftan Tel-Rıfat bölgesi küçük bir yer zaten orada bir hassas durum var. Ruslar ve rejim unsurları var. Soğukkanlı hareket etmek lazım. Ruslarla iyi ilişkiler içerisindeyiz. Bölgede istikrarın sürdürülebilir hale gelmesi, nihai çözümün bulunması konusunda Rusya-İran-Türkiye zaten iyi bir koordinasyon içerisinde çalışıyor. Bu çerçevede görüşmelerimiz sürüyor.