29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

'Türkiye Ada’da barışın teminatıdır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıldönümü nedeniyle KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya mesaj gönderdi.

21 Temmuz 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
'Türkiye Ada’da barışın teminatıdır'

Erdoğan mesajında şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türkü’nün mevcudiyetine kasteden teşebbüsü akim bırakan Barış Harekatı’nın 43. yıldönümünde, Zat-ı Devletleri’nin ve tüm Kıbrıs Türk Halkı’nın Barış ve Özgürlük Bayramını, şahsım ve milletim adına en kalbi dileklerimle tebrik ediyorum. Artık hiç kimse, Türkiye’nin, Kıbrıs Türk Halkı’nın ilanihaye çözümsüzlüğün mağduru olarak kalmasına, hiçbir hukuki temeli bulunmayan kısıtlamalara maruz bırakılmasına seyirci olmasını beklememelidir. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında olmaya devam edecek, gerek Kıbrıs Adası’nda, gerek Doğu Akdeniz’de barış, özgürlük ve istikrar ortamının teminatı olacaktır.”

Erdoğan’dan Abbas’a Mescid-i Aksa telefonu
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Filistin’e yönelik hak ihlalleriyle ilgili Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefon görüşmesi yaptı. Mescid-i Aksa’ya girişe kısıtlamalar getirilmesinin kabul  edilemeyeceğini belirten Erdoğan, Kudüs’ün ve Harem-i Şerif’in İslami karakterinin ve kutsiyetinin korunmasının tüm İslam dünyası için önem taşıdığına dikkati çekti.  Başta Kudüs’te olmak üzere ihlallerin giderek yoğunlaşmasının kaygı verici olduğu vurgulanan görüşmede Abbas da Filistin konusundaki duyarlılığından dolayı Erdoğan’a teşekkürlerini iletti. 
 
RUMLAR TEHLİKELİ ADIMLAR ATIYOR
 
“Türkiye, doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının işbirliği için bir fırsat olduğunu düşünmektedir ancak Rum tarafının tek yanlı adımları zamansız, tehlikeli ve çözümsüzlüğü teşvik eden özelliktedir. Uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerimizi koruyacağız.”
 
 
Başbakan Binali Yıldırım, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. yıl dönümü töreninde vatandaşlara hitap etti. Kıbrıs Türk halkına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileten Yıldırım, şu mesajları verdi:
 
- OYALIYORLAR: 2008’de başlayan ve 9 yıldır zorlu müzakerelerle binlerce saat emekle süren, nihayet İsviçre’deki Kıbrıs Konferansı’na kadar ilerleyen müzakere sürecinde de yapıcı öneriler özellikle Türk tarafından geldi. Rum tarafının daha önce olduğu gibi müzakere ediyor gibi görünen, oyalayan yaklaşımını burada da sürdürdü. Sonuçta işi baltalayıp, masayı devirmeyi hedefleyen tutumlar nedeniyle bu süreç akamete uğramıştır. 
 
- TAKDİRE ŞAYAN: Bu süre zarfında KKTC’de Cumhurbaşkanı Akıncı ve müzakere ekibinin uzlaşma çabalarının gerek hükümet, Sayın Başbakan, gerek muhalefete mensup tüm siyasi partilerce desteklenmesiyle, anlayış ve eylem birliği içinde hareket edilmesi, Kıbrıs Türk tarafının çözüm yönünde sergilediği samimi ve kararlı tutumu takdire şayan olmuştur. 
 
- SONUÇ ÇIKMAZ: Adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümün elde edilmesi için garantör ve anavatan Türkiye üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiş, ancak beklediği karşılığı görememiştir. Uzun çabalar sonucu iki kez toplanan ve BM iyi niyet misyonu çerçevesinde çalışmalarını sürdüren Kıbrıs Konferanslarında bir sonuç alınamayacağı, Rumların da böyle bir çözüme hazır olmadığı net olarak anlaşılmıştır.  Ayrıca müzakerelerin bir süre sonra kaldığı yerden devam etmesinin de bir anlamının olmadığı ve buradan bir sonuç çıkmayacağı da aşikar olarak ortadadır.
 
- ENERJİ KAYNAKLARI: Türkiye, doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının işbirliği için bir fırsat olduğunu düşünmektedir ancak Rum tarafının tek yanlı adımları zamansız, tehlikeli ve çözümsüzlüğü teşvik eden özelliktedir. Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk halkının doğu Akdeniz’deki uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğini bir kez daha ifade eder ve özellikle bu noktada tüm tarafların daha sorumlu davranmasını öneririm.
 
- ADIM ATILMALI: Rum tarafının uzlaşmaz, anlaşmaz siyaseti yıllardır devam ediyor. Bunun bedelinin Kıbrıs Türk’üne ödetilmesi ciddi bir çelişki, büyük bir haksızlıktır. Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız ve dayanıksız kısıtlamalara son verecek adımların vakit kaybetmeden atılması gerekmektedir. İster bu yönde adım atılsın isterse atılmasın Kıbrıs Türk halkının yaşam seviyesini daha da ileriye götürecek kudret ve iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha buradan ilan ediyorum. 
 
- ÖNCELİKLİ HEDEF: KKTC’nin kalkınması, ekonomik alanda güçlü bir temele sahip olması ve sürdürülebilir ekonomik yapıya erişmesi öncelikli hedefler arasındadır. Kıbrıs Türk’ünün hukuku, refahı bizim milli meselemizdir. Anlayış ve gönül birliğimizi koruyarak atılması gereken adımları kararlılıkla atacak, ortaya çıkabilecek sıkıntıları da birlikte aşacağız.
 
- TÜRKİYE’DEN DESTEK: Son gelişmeler Kıbrıs Türk’ünün kaderine sahip çıkmaya, geleceğinin kararını vermeye  muktedir olduğunu gösterdi. Bu yolda Türkiye’nin tam desteği geçmişte olduğu gibi bundan sonra da aynı şekilde var olacaktır.
 
ANKARA’DAN  MESAJ
 
Başbakan Binali Yıldırım, Dr. Fazıl Küçük Caddesi’nde düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. yıl dönümü törenlerine katıldı. Törende konuşma yapan Yıldırım,  Bursa Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı gösterisini izlerken duygulu anlar yaşadı. Gözyaşlarına hakim olamayan Yıldırım,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajını, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya verdi.
 
TÜRK TARAFI ÇÖZÜME SAHiP ÇIKTI
 
- DÖNÜM NOKTASI: Barış Harekatı, Kıbrıs adasının tarihinde bir dönüm noktasıdır. Harekat ile Türkiye adada yaşanan acılara son vermiştir ve bir daha tekrarlanmamasını teminat altına almıştır. Bu vesileyle var olma mücadelesinin önderleri merhum Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş olmak üzere mücadelede emeği geçen herkesi şükranla anıyorum.
 
- KIBRIS’TA ÇÖZÜM: Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı başından bu yana iyi niyet ve kararlılıkla çözüme sahip çıkmış, müzakere sürecine sahip çıkmış, adil, kalıcı kapsamlı bir uzlaşma için inisiyatif almaya devam etmiştir. Geçtiğimiz günlerde İsviçre’de geride kalan süreç BM’ce kurgulanan çerçevede bir çözüm arayışının sonuç vermediğini bir kez daha ortaya koymuştur. 
 
- RUMLAR ‘HAYIR’ DEDİ: Hatırlanacağı üzere Türk tarafı çözüm iradesini 2004 yılında hayata geçirerek Annan Planı’nı referandumda somut olarak ortaya koymuştur. Bu sınavdan Kıbrıs Türkü alnının akıyla çıkmış, çözüme evet demiştir. Rum tarafı da bilindiği gibi birlikte yaşamaya ve devleti paylaşmaya hazır olmadığını ortaya koymuş ve hayır oyu kullanmıştır. Maalesef aynı tutum bugün de sürmektedir.