29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Bekir Bozdağ: Yargıdaki yapılanma görmezden gelinemez

Adli Yıl açılış törenlerine paralel yapı ve HSYK seçimleri damgasını vurdu. Gündüz yapılan törene katılmayan devletin zirvesi TBMM’deki açılış resepsiyonunda buluştu. Adalet Bakanı Bozdağ, Yargıtay Başkanı Alkan’ın “Yargıya baskı” eleştirilerine “Yargıda yapılanmış, siyasi, ideolojik yaklaşımları görmezden gelerek saptırmayın” sözleriyle yanıt verdi.

LÜTFİ KAPLAN-NEŞE SARIDOĞAN ANKARA2 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Bekir Bozdağ: Yargıdaki yapılanma görmezden gelinemez

20 Temmuz’da başlayan Adli Tatil 42 günlük aranın ardından dün bitti. Bu yıl 71’incisi düzenlenen Adli Yıl Açılış törenleri ise sönük geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlar ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in katılmadığı törene, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise ilk kez katıldı. Yargıtay Başkanı Ali Alkan, açılış konuşmasında yargıdaki paralel yapıyı kollayan ifadeler kullandı. Paralel yapı ile mücadeleyi yargıya baskı gibi lanse eden Alkan, 

“Yargıyı isteğe göre dizayn etmek için yargı kurumları üzerinde baskı oluşturulmak istenmesi, yargının kendi içerisinde yapacağı seçimlere ilişkin müdahale girişimleri endişeyle karşılanmaktadır” dedi.

Alkan’a cevap Bozdağ’dan

Alkan’a cevap ise HSYK Başkanı ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan geldi. Bozdağ, yayınladığı mesajında, şu ifadeleri kullandı: “Yargıda yapılanmış siyasi, ideolojik veya zümrevi yaklaşımların görmezden gelinerek, yaşanan olumsuzlukların sorumluluğunun ‘yasama’ ve ‘yürütme’ye yüklenmesi ve bu organların yegane suçlu olarak gösterilmesi büyük bir saptırma ve çelişkidir. Kanun yapma Meclis’in yetkisindedir. Kanun yapma ya da kanunlarda değişiklik yapma, yürütmeye de yargıya da müdahale anlamına gelmez. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, erklerin görevlerini yapmasını engelleyecek şekilde yorumlanamaz.”

Başbakan resepsiyonda

Akşam ise TBMM bahçesinde Adli Yıl Açılış resepsiyonu düzenlendi. Açılış töreninde olmayan devlet erkanı resepsiyona katıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, resepsiyona Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbil ile birlikte geldi. Davutoğlu, bir süre TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Yargıtay Başkanı Ali Alkan ile sohbet etti. Davutoğlu ardından gazetecilerin sorularını cevapladı:

Meclis’e seviye gelmeli

Hükümet programının okunduğu oturum seviyeliydi. Bir tek Numan bey ile ilgili (eylem) doğru değil. Meclise bir seviye getirmek lazım. Doğrusu biz de dinlemek isteriz muhalefetin söylediklerini. Zenginlik katar. Ama kasıt eğer burada şu anda nasıl bir engelleme yaparım ya da nasıl bir şekilde oradaki ortamı etkilerim oldu mu işin esası Meclis’in ruhu kayboluyor.

Muhatap Cumhurbaşkanı

(Kılıçdaroğlu’nun “Muhattabımız Cumhurbaşkanı değil hükümüttir, başbakandır” sözleri) Doğru bir yaklaşım değil. Hepimizin, devlet temsili anlamında muhatabı Cumhurbaşkanımızdır. O muhatabı yok saymaya çalışmak Türk devlet ahlakına, geleneğine de uymaz, demokrasi kültürüne de uymaz. Sayın Bahçeli’nin hem hükümet programına katılması hem Cumhurbaşkanımızın yemin törenine katılmasını çok olumlu bir tavır.  Konya’da yüzde 75 oy aldı sayın Cumhurbaşkanımız. Konya’da diyebilir mi sayın Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı benim muhattabım değil. Yüzde 50 oy aldığı hatta yüzde 30 oy aldığı yerde bile diyemez çünkü halk seçti onu.

Kılıç’tan ‘paralel’ ifadeler

TBMM Başkanı Çiçek, yargının 20-30 yıldır tartışıldığını belirterek, “Her adli yıl açılışı hep tartışılır günler oldu. Bu durumdan çıkarmak lazım yargıyı” dedi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ise yargıdaki paralel yapılanmaya ilişkin “Bilgi ve belge ortaya konulı. Ciddi yanlışlar yapılıyor. Bana tüm kurumu fişleyen bir liste geldi, kaldırdım attım” ifadelerini kullandı.