6 Mayıs 2025 Salı / 9 Zilkade 1446

7’den 70’e ‘itikaf’talar

Ramazanın son 10 gününü ibadetle geçirmek isteyen, aralarında 13 yaşında gençler ile 90 yaşında dedenin de olduğu 40 kişi, tarihi camide itikafa girdi.

4 Ağustos 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
7’den 70’e ‘itikaf’talar

Kayseri'de ramazanın son 10 gününü ibadetle geçirmek isteyen, aralarında 13 yaşında gençlerin ve 90 yaşında bir kişinin de olduğu 40 kişi, tarihi Hacı Kılıç Camisi’nde itikafa çekildi. Kadir Gecesi’nin de içinde bulunduğu, ramazanın son günlerini dünyayla irtibatlarını keserek değerlendirmek isteyen vatandaşlar, konakladıkları camide namaz kılıp Kur’an-ı Kerim okuyarak dua ediyorlar. Gup,  cami ve medreseye kurdukları mutfak sayesinde iftar ve sahurlarını da burada yapıyor.

Unutulmasın istedik

Kuvvetli bir sünnet olan itikafın unutulmaya başlandığını, kendilerinin de bu sünneti yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Cevdet Oral, “Peygamber Efendimizin ramazanın son 10 gününü devamlı itikaf halinde geçirdiğini biliyoruz. Zaten Kadir Gecesi’nin ramazanın son 10 gününde aranmalı.  Kadir Gecesi gizlidir, bu nedenle gündüzleri oruçlu, geceyi de ibadetle geçiriyoruz. Sabaha kadar ibadet ediyoruz” dedi.

Arkadaşları dayanamadı

90 yaşındaki Mustafa Devir ise “Gündüz biraz uyuyorum ama gece sabaha kadar ibadet ediyoruz. Bol bol Kur’an-ı Kerim okuyoruz. İnsanları buraya Kadir Gecesi’ni aramaya davet ediyorum” dedi. Ortaokul öğrencisi Enes Demirbilek ise “4 yıldır oruç tutuyorum. Burada arkadaşlarımla namaz kılıyoruz, dua ediyoruz. İlk günler zordu ama alıştık” derken, lise birinci sınıf öğrencisi Yusuf Demirbilek ise “Ahir zamanda böyle bir sünneti yapmak gerçekten zor. Bazı arkadaşlarımız pes etti, bıraktı. Biz arefe gününe kadar devam edeceğiz İnşallah” dedi.

İTİKAF NE DEMEKTİR

Bir camide ibadet niyetiyle durmak anlamına gelen ‘’itikaf’’ın ramazanın son 10 gününde yapılmasının sünnet-i müekkede olduğu bilinmektedir. İtikafın şartları ise niyet etmek, oruçlu olmak ve beş vakit cemaatle namaz kılınan camide yapmaktır. Kadınlar camide değil, evinde namaz kıldığı odada itikaf yapar. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli ise gusul yapmak gibi tabii ihtiyaçları için camiden dışarı çıkılabilir. İtikaf süresince hayır konuşulması ve dünya işlerinden uzak durulması gerekir.