24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Bayram mükafatını hak eden Müslümanlara selam olsun

Bayrama önceden hazırlanmak, temiz ve güzel elbiseleri giymek, gusletmek, misvak kullanmak veya dişleri fırçalamak, güzel kokular sürünmek, güler yüzlü olmak, namazdan önce Ramazan Bayramında hurma vb. tatlı bir şey yemek sünettir.

Muharrem Coşkun27 Temmuz 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Bayram mükafatını hak eden Müslümanlara selam olsun

Bayramlar, sevinç ve neşe günüdür. Yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı, hislerinin mü’minler arasında alabildiğine canlandığı güzel günlerden biridir. O günde yardımlaşma ve kaynaşma son sınırına varır. Bayram insanları kaynaştırıp biraraya getiren en güzel vesilelerden biridir. Öyle ki, bayramda şahlanan yardımlaşma ve hediyeleşme ruhu yalnızca hayatta olanlara bağlı kalmaz, dünyadan gidip kabirlerinde bir Fatiha bekleyenlere kadar uzanır. Onların bu dileğini yerine getirmek için mü’minler bayramda kabirleri ziyaret ederler; ruhlarına Kur’ân’lar, Fatihalar ve dualar okuyarak onları da sevindirirler. Ramazan Bayramının mü’minler arasında ayrı bir yeri vardır. Çünkü Ramazan Bayramı, hergün tutulan orucun iftar vaktindeki sevinci gibi, tutulan bir aylık orucun toplu bir iftar sevincini ifade eder.

Ramazan ve Kurban bayramları Hicretin 2. yılından ıtibaren kutlanmaya başlanmıştır. Ramazan orucu da ilk defa bu yıl farz kılınmış, bu ayı oruçla geçiren mü’minler sonraki ayın (şevval) ilk üç gününü bayram olarak kutlamışlardır. Bu sebeple bu bayrama Ramazan Bayramı denmiştir. “Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır” mealindeki hadise dayanarak Ramazan ve Kurban bayramları bayram namazlarının kılınmasıyla başlar.

Tatlı yiyerek ve namazla başlardı

Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam, Ramazan Bayramına da tatlı yiyerek başlarlardı. Bayram sabahında hurma gibi bir tatlı ile bir aylık oruçlarını açmadan evlerinden ayrılmazlardı. Yılın iki bayram gecesinde kalkıp ibadet etmeyi tavsiye ederlerdi. Bayramlar saadet asrında da bambaşka bir hava ve neş’e içinde yaşanırdı. Peygamber Efendimiz bayram sabahında namazgaha çıkardı. Peygamber hanımlarının da, diğer hanımlar ve kızlarla birlikte namazgaha çıkması istenirdi. Kadınlar cemaatin arka tarafında yer alırlardı. Ramazan Bayramı, bağışlanmış olmanın bir sevinç işaretidir.  Bayram günleri sevinç günleri olduğu için, bu sevincin açıkça gösterilmesine vesile olacak meşru oyun ve eğlencelere de müsaade edilmiştir. Ancakgaflete dönüşecek kadar taşkınlığa varmaması lazımdır.

Gönüllerde ve dualarda Gazze’yi unutmayalım

Çok değil daha dün gibi büyük umut ve sevinçlerle başlamıştık ‘Rahmet, Mağfiret ve Cehennem azabından kurtulma’ ayına.. Bir ay ne kadar da çabuk geçmiş.. 11 Ayın Sultanı’na bugün veda ediyoruz.. İslam alemi bir kısmı yarın, bir kısmı da Salı günü Ramazan Bayramını idrak edecek inşaallah.. Ramazan’da olduğu gibi en büyük sevinç günümüz olan bayrama da ne yazık ki hüzünle giriyoruz.. Ramazan’ı Müslümanlara zehir eden Terör Devleti İsrail’in saldırılarında şehit olan kardeşlerimizin sayısı 900’e yaklaştı. Gazze’de taş üstünde taş kalmadı, yuvalar yıkıldı, bebekler parçalandı. Vicdanı olan her insan bir kez daha anladı ki İsrail ve ırkçı ideolojosi Siyonizm bu dünyanın başına bela.. Müslümanlar olarak, buruk girdiğimiz bu bayramda Allah rızası için dualarımızı eksik etmeyelim kardeşlerimizden.. Zalimlere, hainlere ve fitnelere, yani her şeye rağmen Allah’ın bize ikramı olan bayramları da bayram gibi idrak etmeye çalışalım.. Hepinizin bayramını en kalbi duygularla tebrik ediyor, huzur dolu yarınlar diliyorum. 8Muharrem Coşkun