28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Mukaddes miras bin yılda yazıldı

Sultanahmet Medresesi heyecan verici bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Hepsi özel koleksiyonlardan 99 el yazması mushaf-ı şerif bugün ziyarete açılıyor. Sergide 9. asırdan 19. yüzyıla bin yıllık eşsiz Mushaf örnekleri yer alıyor.

2 Ağustos 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Mukaddes miras bin yılda yazıldı

Kur’an-ı Kerim’in parşömenden kağıda çeşitli yazı hatlarıyla kaleme alınmış tarihi nüshaları Sultanahmet Medresesi’nde izlenime açıldı. 2 Ağustos - 2 Eylül tarihleri arasında açık kalacak ‘Mukaddes Miras’ sergisinde 9. yüzyıl ile 18. yüzyıl arasında kalan zaman yelpazesinde yazıya dökülen 99 el yazması Mushaf-ı Şerif sergileniyor. Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

99 adet el yazması Kur’an

Emevilerden Abbasi dönemine, Çin’den Moğolistan’a, Kuzey Afrika’dan Balkanlar’a İslam coğrafyasında yazılmış mushafların yer aldığı sergide, dönemin ünlü hattatları Hafız Osman, Mehmet Emin Üsküdari, Mahmud Sivasi, Hafız Yusuf ve Derviş Mehmed gibi isimlerin de eserleri bulunuyor. Sergide, Allah’ın 99 isminden mülhem olarak 99 adet el yazması Kuran-ı Kerim yer alıyor. Açılışa katılan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, sergilenen eserlerin çok kıymetli ve özel koleksiyonlardan toplanan mushaflar olduğunu söyledi. Ülker, “Devrin nadide eserleri yani 10. yüzyıldan başlayarak günümüzün yakın tarihe kadar yazılmış Kur’an-ı Kerimler sergileniyor. Manevi olduğu kadar el emeği göz nuru olarak da herkese hitap edecek bir sergi. Anlamak lazım, anlayarak gezmek lazım” şeklinde konuştu.

En ‘kutsal’ sergi

Serginin sanat danışmanlığını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan da eserler hakkında bilgi verdi. Söz konusu serginin Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan Özcan, eserlerin özelliklerini anlattı: ‘Sergide 99 adet Kur’an var. 9. Asır’dan başlayarak 19. Asra kadar bin yılı kapsayan bir sergi bu . Hem dikine hem yatay bir sergi bu. Tarihi derinliği kadar coğrafi açıdan da oldukça zengin bir sergi oldu bana göre. Çünkü Kuzey Afrika ülkelerinden Çin’e kadar, Hindistan, İran, Mısın, Irak, hakeza Balkanlar ve Osmanlı coğrafyasından Kur’an örnekleri sergileniyor. Koleksiyon; Bilal Sütçü koleksiyonu. Eserleri o koleksiyondan seçtim. Özellikli olduğunu düşündüğüm eserleri seçtim. Parşömen üzerine yazılmış Kur’anlar, bez üzerine yazılmış Kur’anlar. Tarihi seyri içinde ve coğrafyaya uygun örnekler seçtim. Farklı yazı çeşitlerini seçmeye çalıştım; nesih yazı, sülüs yazı, muhakkak yazı, reyhani, kufi yazının eski örnekleri mağribi kufi yazının örneklerini bu sergiyi gezenler görme imkanına sahip olacaklar.”

Üstadlar buluşması

Sergide İslam hat sanatında ekol olarak kabul edilen Hafız Osman, Mehmet Emin Üsküdari, Mahmud Sivasi, Hafız Yusuf ve Derviş Mehmed gibi ünlü hattatların da eserlerinin bulunduğu,  99 adet el yazması Mushaf-ı Şerif yer alıyor. Sergide ayrıca; Şeyh Hamdullah, Sami Efendi, Mahmud Celaleddin, Yesarizade Mustafa İzzet, Ömer Vasfi Efendi, Hulusi Yazgan, Kamil Akdik, Mehmet Şefik gibi önemli isimlerin hüsn-i hat çalışmalarına da bulunuyor.

Türkiye’nin en büyük Mushaf-ı Şerif Sergisi olma özelliğine sahip Mukaddes Miras Sergisi için eserlerin tümü özel koleksiyonlardan toplandı.