29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Namaz aceleye gelmez

Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) “Hırsızların en büyüğü, namazından çalandır. Yani namazın rükûnlerine riayet etmez, rükû ve secdelerini hakkıyla yerine getirmez” buyurdular.

20 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Namaz aceleye gelmez

Namazı büyük bir emir bilmeli, ilk vaktinde, cemaatle ve tadil-i erkân ile kılmalı. Yani rükû ve secdelerde, kavmede (rükûdan kalktığımızda) ve celsede (iki secde arasında) bütün uzuvlarımız tam oturmalı hareketsiz kalmalı. Sükûn ve vakar korunmalı. Server-i âlem “aleyhissalatü vesselam”, rükû ve secdelerini tam yapmayan birini gördü. “Namazlarını böyle kıldığın için, Hz. Muhammed’in (sav) dininden başka bir dinde ölmekten korkmuyor musun” buyurdular.Rükû ve secdeler tam yapılırsa, namaz sevinçli ve nurani olur, Melekler onu göklere taşırlar. Namazı da sahibine şöyle dua eder: “Sen beni muhafaza ettiğin gibi Allah da seni muhafaza etsin.”

BİR HAFTADA TAMAM

Kur’ân-ı kerim okumak zor bir şey değil. Her mümin yüzünden okumayı öğrenmeli, hiç değilse namaz sûrelerini bir hoca efendiye dinletip hatalarını tashih ettirmeli. 

Mesela: Haşa kulfü diye bir sûre yok. İhlas-ı şerif var. Bir kere ‘kef’ ile değil ‘kaf’ ile başlıyor ve ehad kelimesindeki h (ha) harfidir dikkat. Kalkale yapılmazsa (D’ye basılmazsa) ehad (ehat) gibi bitiyor. Samed, Yelid, Yûled kelimeleri de aynı şekilde ihmal ediliyor.Süpaneke diye bir kelime yok. Subb (burada basıyoruz biraz) haneke (Ha ile). Arapçada P diye bir harf yok. Ö yok, Ç yok, J yok. Üç tane h var: He Ha Hı Üç tane s var. Se, Sin, Sad Üç tane z var. Zel, peltek Ze, Zı Biri kalın iki tane T var.

Bizde hiç olmayan Ayın, Gayın, Lamelif var, Dat var.  Ayrıca iki elif miktarı, dört elif miktarı çekilen yerler var, geçilmesi ve asla geçilmemesi gereken duraklar var. 

SALİH AMELLER İŞLEYİN

Cüneyd-i Bağdadi hazretleri buyurdu ki: Dünyanın bir saati, kıyametin bin senesinden iyidir. Çünkü bu bir saatte salih ameller işlenebilir. O bin senede ise hiçbir şey yapılamaz. Fırsat varken ilmihâl kitaplarından namaz bahsi okunmalı ve bir hoca efendinin önünde diz kırmalı. Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” Uhud Harbi’nde mübarek dişleri kırılıp yanağından kanlar aktığı hâlde “Ya Rabbi! Kavmime hidayet ver” buyurdular “Onlar bilmiyorlar.” Hâlbuki Hendek günü, müşrikler ikindi namazını kılmalarına fırsat vermeyince çok üzüldüler dayanamadılar: Ya Rabbi! Onların kalplerini ve kabirlerini ateşle doldur! Bir kimse, bir vakit namazı kasten terk ederse, onun cezası cehennemde seksen hukbe yanmaktır. 

NAMAZ KILANA HER YER MESCİD

Resimdeki Keşmirli Müslümanlar yaklaşık 4 bin 200 metrelik kayalık bu tepede namazlarını kılıyor. Zirveden aşağı inmek hayli zaman alıyor, namazı geciktirmektense “Namaz kılana her yer mescid” deyip tekbir alıyor.