27 Temmuz 2025 Pazar / 2 Safer 1447

Sahurda omlet yiyen tüm gün açlığı unutuyor

Diyetisyen Cansu Kolukırık, proteinin tok tutucu etkiye sahip olduğunu belirterek,Ramazan ayında oruç tutacak vatandaşların sahur öğününde mutlaka protein ağırlıklı beslenmeleri gerektiğini söyledi.

14 Haziran 2015 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sahurda omlet yiyen tüm gün açlığı unutuyor

Ramazan ayında doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Adana Özel Ortadoğlu Hastanesi’nde görevli Cansu Kolukırık, “Sahur yapmadan oruç tutmak, iftarda yenilen ağır yemekler, şerbetli tatlılar, hamur işleri, yetersiz sıvı tüketimi ramazanda bize halsizlik, reflü, baş ağrısı, şişkinlik olarak geri döner. Uzun süreli açlık halinin kişide kilo vermeye neden olacağı düşünülse de, yapılan yanlışlarla bu ayı birkaç kilo fazlayla sonlandırabiliriz” diye konuştu.

Cansu Kolukırık, uzun yaz günleri nedeniyle oruç tutmada zorlanmalar olduğunu kaydederek şu bilgileri verdi: Yaklaşık 17 saatlik bir açlık ve susuzluk hali yaşanacak. Ramazanın en sevilen kısmı iftardır ama asıl önemli olan olan öğün ise sahurdur. Protein tok tutucu etkiye sahiptir. Sahurda haşlanmış yumurta, menemen ya da sebzeli bir omlet yiyerek yüksek protein alabiliriz.  Peynir ve zeytin mümkün olduğunca az tuzlu veya tuzsuz olmalı. Zeytin yerine ceviz, badem gibi posa içeriği yüksek kuruyemişler de tercih edilebilir. Beyaz ekmek, pide yerine tam buğday, çavdar  gibi tam tahıllı ekmek türleri tercih edilmelidir. Bu tür ekmekler bizi tok tutar ve halsizliğimizi önler.

Susuzluğun çaresi ayran ve açık çay

Sebze, salata gibi sıvı içeriği yüksek besinlerle, bitki çayları, soda, komposto, ayran gibi içeceklerle sağlamalıyız.

-  Sahurda en az 3 bardak su içmeliyiz. İftarda 1 bardak su ile orucu açıp, yatana kadar 6-8 bardak ile 2-2.5 litre su ihtiyacımızı tamamlayabiliriz. 

- Şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine, meyve, meyveli tatlılar, dondurma, güllaç gibi sütlü tatlılar tercih edin.

- Çay, kahve, soğuk çay, kola gibi kafeinli içeceklerin diüretik etkiye sahip.

- Çay, iftardan 1 saat sonra açık ve bir dilim limon eklenerek içilebilir.

- Kahve, kola ve soğuk çay uzak durulması gereken içeceklerdir.

- İftardan 2 saat sonra 1-2 porsiyon meyve veya 1 kase komposto tüketilmesi enerji verir ve kabızlık gibi bağırsak problemlerini önler.

Bu ülkelerde   oruç 22 saat 

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle İsveç, Norveç, Finlandiya gibi kuzey ülkelerinde yaklaşık 22 saat oruç tutulacak. İsveç’in en kuzeyinde bulunan Kiruna ile Norveç’in kuzeyindeki Trömse şehirlerinde oruç tutma süresi 21 saat 55 dakika olacakken Stockholm, Oslo ve Helsinki’de 20 saat oruç tutulacak. Uzmanlar, iftar ile imsak arasının 3-4 saat olacağı bölgelerde, çalışanların iftarda bol su tüketmelerinin önemli olacağına dikkat çekiyor.