29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Bahar alerjisinden korunmak için bunlara dikkat

Binlerce kişi her yıl hapşırık, göz yaşarması ve burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkan bahar alerjisi ile mücadele ediyor. Bahar alerjisi genetik bir durum ancak daha az etkilenmek için alınabilecek önlemler var.

28 Nisan 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Bahar alerjisinden korunmak için bunlara dikkat
Ağaç polenlerinin şubatla nisan, mayısla temmuz ayları arasında daha sık görüldüğünü belirten uzmanlar, “Alerji, özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde sık görülmekte, neredeyse toplumun yüzde 10 ila 30’unu etkileyebilmektedir” dedi. 
 
Bahar alerjisine engel olmak kolay değil ancak etkisini azaltmak için alınabilecek önlemler bulunduğunu aktaran uzmanlar, şunları söyledi: 
 
“Özellikle sabah saat 5 ile 10 arası zorunda kalmadıkça dışarı çıkılmasını önermiyoruz. Eve gelince mutlaka üstümüzü değiştirmeliyiz, her gün duş alınmasını özellikle saçlara yapışan polenler için önermekteyiz. Yine gözlük takıyorsak eve gelince bol su ile yıkamalıyız, evlerde veya arabalarda polen filtreli klimalar kullanabiliriz. Cam açmak yerine de klima kullanabiliriz. Bahar alerjisi ile mücadelede son yıllarda gelişen aşı tedavileri de oldukça etkili.” 
 
Cilt altına veya dil altına yapılan aşı tedavilerinin alerjik durumlarla ile savaşta başarıyı biraz daha arttırdığını vurgulayan Gökdoğan, “Bu sorun bazen 3-5 yıl sürebilir ama tedavi edilebilir bir durum” dedi.