30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Bu kışı hapşırmadan atlatmak için 14 öneri

Sonbaharın gelmesiyle birlikte grip vakalarında artış yaşandığını belirten diyetisyen Elif Yıldız, vücudun bağışıklığını artırmak ve hastalıktan korunmak için 14 altın yol önerdi.

18 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Bu kışı hapşırmadan atlatmak için 14 öneri

Doğru şekil ve miktarda tüketildiğinde doğal besinlerin bir çok hastalığa çare olduğunu söyleyen beslenme uzmanı Elif Yıldız, bağışıklık sistemimizi koruyup güçlendirerek soğuk ayları hastalanmadan atlatılabileceğini söyledi. Yıldız bağışıklık sistemini güçlendirmenin 14 yolunu şöyle sıraladı:

1- Bol bol su için. Günde en az 8-10 bardak su içmek bağışıklık sisteminizi hastalıklara karşı korur.

2- Sarımsak ve soğan iki harika sebzedir bağışıklık sistemi için. Antibiyotik özelliğine sahiptir. Soğanı çiğ olarak salatada, sarımsağı da çiğ yoğurtta kullanmak yararını artıracaktır.

3- Mevsiminde sebze tüketin. Kışın ortasında domates salatalık yerine havuç ya da maydanoz tüketebilirsiniz mesela. Ispanağı pişirmek yerine salatasını yapabilirsiniz. Brokoli ve karnabaharı yarı çiğ haşlarsanız daha sağlıklı pişirmiş olursunuz.

4- Yarı çiğ haşlanmış sebzelerinizin üzerine sarımsaklı yoğurt iyi bir alternatiftir. Hem sarımsak hem sebze hem de yoğurt tüketmiş olursunuz.

5- Mevsim meyvesi tüketin.Kivi, mandalina, nar, portakal, trabzon hurması gibi bol C vitamini içeren meyveler tüketebilirsiniz. Doğranmış ve soyulmuş meyvede bekledikçe vitamin kaybı olur.

6- Probiyotikten zengin kefiri günlük hayatımıza koymak hastalıklardan korunmak için çok önemlidir.

7-Günde 2 kase ev yoğurdu hem bağışıklığımıza destek olur hem de uzun süre tok tutar.

8- Zerdeçal, bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı da korur. Yemeklerinize pişmeye yakın 1 çay kaşığı zerdeçal koyun.

9- Zencefil, toksinlerin vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.

10- Balıktaki omega 3 bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Balık tüketemediğiniz zaman muhakkak balık yağı kapsüllerinden kullanın.

11- Yumurta, protein alımı da bağışıklık sistemini güçlendirir. Doğal bulabilirseniz haftada 3-4 gün tüketebilirsiniz.

12- Kinoa, vitamin ve mineral deposudur. Salatalarınıza koyacağınız 1 fincan kinoa bağışıklığınızı destekleyecektir.

13- Kateşin: Kateşin yeşil çayın etken maddesidir. Yapılan bir araştırmaya göre zerdeçal ile birlikte kullanıldığıda kanser hücrelerinin büyümesini engelledi görülmüştür. Bu yüzden, bağışıklığımızı desteklemek amaçlı yeşil çay tüketimine özen göstermeliyiz.

14- Sresten uzak durun ya da stresle baş etme yolları bulun”.