29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

Çürük dişler başarıyı etkiliyor

Düzenli diş fırçalamayan çocuklarda çürükler kaçınılmaz oluyor. Uzmanlara göre çürüklerden dolayı ağrı çeken ve bu yüzden sağlıklı beslenemeyen çocukların okul başarısı düşüyor.

GÜLDEN KILIÇ16 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Çürük dişler başarıyı etkiliyor

Yeni eğitim ve öğretim dönemi başlarken uzmanlar çocukları diş sağlığı konusunda uyarıyor. Zira sabahları servise yetişme telaşı, okulda yenilen abur cuburlar nedeniyle bozulan diş fırçalama alışkanlığı diş sağlığını da tehdit ediyor. Dentway Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’nden Çocuk Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Şule Çıldır, çürük dişler nedeniyle ağrı çeken ve bu yüzden sağlıklı beslenemeyen çocukların ders başarısının düştüğünü söylüyor. Çıldır, çocuklara kahvaltıda genellikle verilen sütün içinde konan bal veya pekmezin dişlerin yüzeyinde kalması nedeniyle diş çürüğü oluşumunun kaçınılmaz olduğunu vurguluyor. Oysa dişlerimize ayrılan  2 dakikanın diş sağlığı açısından hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çıldır şöyle konuştu:

Sabah ve akşam 2 dakika 

“Çocuğun her sabah ve akşam 2’şer dakikasını diş fırçalamaya ayırması diş çürüğü gelişim riskini tamamen ortadan kaldırıyor.  Gece boyunca diş yüzeyinde oluşan plağın fırçalanarak temizlenmesinin diş sağlığı açısından son derece önemli. Okulda dişlerini fırçalayamayan çocuklara ise yanlarında ağız gargarası bulundurmayı öneriyorum. Gargara ağız içindeki floranın değişmesini sağlıyor. Böylece ağızda hijyen sorununu da ortadan kaldırırken çürüklere karşı bir koruma da sağlıyor” dedi. Çocukların okul dönemlerinde çok fazla hastalandığına dikkat çeken Doç. Dr. Çıldır sözlerini şöyle sürdürdü:

Şurupların yan etkisi var

 “Öksürük şurupları diş çürüklerini tetikliyor. Bu nedenle şurup verildikten sonra  mutlaka dişlerinin fırçalanması gerekiyor. En önemli yanlışlardan biri de  çikolata kremalı ekmeklerin tüketimi. Çocuklar çikolatlı ekmek yediklerinde başka bir besin alma gereği duymuyor. Bu da yüzde 100 çürük oluşumuna yol açıyor. Velilerin çocuklarının okulda bu tür besinler almamalarını talep etmeleri gerekiyor. Aksi durumda ise mutlaka çocuğun dişlerini fırçalaması sağlanmalıdır. Çocuklara bisküvi, kraker, gibi dişe yapışan yiyecekler yerine diş temizleme özelliği olan sebze, meyve, kuru yemişler, peynir gibi gıdalar yedirilmeli”