3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Hacılara maske uyarısı

Hac döneminin başlamasıyla birlikte Sağlık Bakanlığı, 543 kişinin ölümüne neden olan MERS uyarısı yaptı: Kalabalık alanlarda maske kullanın, deve eti yemeyin, meyveleri iyice yıkayın.

AHMET FATİH ERTURAN 28 Ağustos 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Hacılara maske uyarısı
Sağlık Bakanlığı, Hac görevini yerine getirmek için kutsal topraklara gitmeye başlayan hacı adaylarına virüs uyarısında bulundu. Bakanlık, üç yıl önce Suudi Arabistan’da ortaya çıkan, 543 kişinin ölümüne neden olan MERS Corona virüsü hakkında Halk Sağlığı Müdürlüklerine bir bilgi notu gönderdi. Bakanlık, 30 Temmuz itibariyle dünya genelinde tespit edilmiş olan MERS vaka sayısı bin 401 olduğunu ve bu hastalardan 543’ünün hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu nedenle hacı adaylarının ve umre ziyaretçilerinin dikkat etmesi gereken konulara dikkat çeken Bakanlık, kritik uyarılarda bulundu.
 
Hijyene dikkat   
 
Suudi Arabistan’da kalabalık alanlarda maske kullanılmasını tavsiye eden Bakanlık, hayvanlarla temas edilmemesini, çiğ süt ve deveye ait hayvansal ürünlerin tüketilmemesini istedi. Sebze ve meyvelerin iyice yıkanarak tüketilmesini öneren Bakanlık, el ve kişisel hijyene dikkat edilmesini, el dezenfektanlarının kullanılmasının doğru olacağını bildirdi. Ayrıca hac esnasında Suudi Arabistan’daki Suud hastanelerinde bulunan Türk hastalara ait bilgilerin kendilerine hızla ulaştırılması talimatı verildi. 
 
VAKALARIN 4’TE 3’Ü ARABİSTAN’DA
 
Dünya genelinde tespit edilen vakaların yüzde 75’inin Suudi Arabistan’da ve yüzde 6’sını Birleşik Arap Emirlikleri’nde görüldüğünü belirten Bakanlık, başta Güney Kore olmak üzere Katar, Ürdün, Umman, Kuveyt, Mısır, İngiltere, Almanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Tunus, Malezya, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de MERS vakalarının tespit edildiğine de dikkat çekti.
 
2 BİN 183 KİŞİDEN NUMUNE ALINDI
 
Türkiye’de ise 10 Ağustos tarihine kadar olası MERS vaka tanımına uyan 2 bin 183 kişiden numune alındığını ve incelendiğini bildiren Bakanlık, Ekim 2014 tarihinde bir kesin MERS vakası tespit edildiğini hatırlattı. Bakanlık, MERS tanısı konulan vatandaşın, hac veya umre ziyaretçisi olmayan, Suudi Arabistan’da çalışan, hastalık belirtileri ortaya çıktıktan sonra Türkiye’ye gelen bir kişi olduğunu kaydetti. 
 
Kudüs üzerinden ilk hac!
 
Müslümanların ilk kıslesi Mescid-i Aksa’nın da bulunduğu Kudüs’ü ziyaret edecek ilk kafile Atatürk Havalimanı’ndan Amman’a gitti. Buradan kara yoluyla Filistin’e geçecek olan hacı adayları ziyaretlerinin ardından Medine’ye geçecek.